Diş çıkarmada gecikme yaşanması hipotiroidi, raşitizm ve mongolizm gibi hastalıkların göstergesi olabiliyor. Bebek 13 aylık olmasına rağmen ilk dişi çıkmamış ise mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.
Erken veya geç diş çıkarma büyük ölçüde genetik nedenlerle ilişkilidir. Hipotiroidi, D vitamini eksikliği veya iskelet displazisi dediğimiz kemik iskelet sistemiyle ilgili bazı hastalıklar geç diş çıkarmalara neden olabilir. Bunlar süt dişleri için geçerli olan durumlardır.
İlk dişler genellikle 6. ay civarında çıkar. Fakat ilk bir yıl içerisinde dişlerin herhangi bir zamanda çıkabileceği ve 6. aydan daha erken veya daha geç çıkan dişlerin bir gelişim bozukluğu anlamına gelmediği bilinmelidir. Tipik olarak bebeklerin çok büyük bir kısmında ilk çıkan dişler alt ön kesici dişlerdir.
Altı yaşından itibaren çocuk, karışık dişlenme dönemine geçer. Altı yaşında 1'inci büyük azı, 7-8 yaşında kesici dişler, 9-11 yaşları arasında küçük azılar ve köpek dişleri, 12 yaşında ise 2'nci büyük azı dişleri çıkar. Çocuklarda diş çıkarma dönemi 12 yaşında dişlerin düşmesiyle son bulmuş olur.
Bebeklerde geç diş çıkarma normal kabul edilir. Diş çıkarma her bebeğe göre farklı zamanlarda olabildiği için bu normal kabul edilir. Bebeklerin dişlerini erken ya da geç çıkarmalarında herhangi bir sorun bulunmaz. Her ne kadar olumsuz gibi görülse de dişin geç çıkması olumsuz bir durum değildir.
İlgili 40 soru bulundu
Genel olarak bebekler ilk dişlerini 6 aylıkken çıkarmaya başlarlar. Ancak bebeğin kendisine bağlı birtakım faktörlerin etkisiyle gecikmeler olabilmektedir. Ancak diş çıkarma 12. aya kadar da uzayabilir ve biz bunları normal kabul etmekteyiz.18. ayından sonra hala diş çıkmamış bebeklerin nedeni mutlaka araştırılmalıdır.
Her ne kadar bebeklerin ilk dişi genellikle 6-7 ay arasında çıksa da 3-4 aylıkken ya da 12-16 ay arasında da bu durumun görülmesi doğaldır. Bebeklerde dişlerin tamamlanması ise ortalama 27-29 aylık dönemi bulur, ancak 3 yaşa kadar da bu süreç devam edebilir.
Bu dişler, genellikle arka kısımlarda bulunan ve ağız hijyenine ulaşılması zor olan dişlerdir. Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir.
Bir sonraki 6 aylık dönemde yani 18 ile 24 arasında 4 adet köpek dişleri çıkar. Son 6 aylık dönem yani 24-30. aylar arasında ise 4 adet ikinci süt azı dişleri çıkarak tamamlanır. Böylece bebeklerin süt dişlerinin tamamlanması 2,5-3 yaşını bulabilmektedir.
Temiz ve soğuk bir bezle bebeğinizin diş etlerine masaj yapmak o bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca bu süreçte parmağa takılan bebek diş fırçalarından da yardım alabilirsiniz. Diş çıkaran bebekler için jel kullanımı ise diğer maddelerde de geçerli olduğu gibi kesinlikle doktora danışarak yapılmalı.
Bazı bebeklerin ilk doğum günlerinde hiç dişleri olmayabiliyor. Bazı bebekler ilk dişleriyle doğuyor. Bazıları 4 aylıktan önce, bazıları ise 12 ay sonra diş çıkarmaya başlıyor. Ancak çoğu bebekte yaklaşık 6 ayda diş çıkarma görülüyor.
Diş çıkarma genellikle 6. ayda başlar ve 3 yaşına kadar devam eder. Çoğu bebeğin 20 adet olan süt dişleri 3 yaşına kadar tamamlanmış olur. Zamanla dökülecek olan süt dişleri 6-7 yaşlarına kadar durduktan sonra sırasıyla dökülür ve yerini kalıcı dişlere bırakır.
Zayıf Beslenme. Bebek yeterli oranda beslenmiyorsa, diş gecikmesi mümkün olabilir. Anne sütü, bebeğin dişleri ile kemiklerinin büyümesi ve gelişmesi için gereken kalsiyumu içerir.
Araştırılan bir konu olurken çocukta süt dişlerinin tamamlanması için 6 aydan 2.5 yaşına kadar olan sürede bu işlemler gerçekleşir. Yaklaşık olarak 5-6 yaşından itibaren süt dişlerinin dökülmeye başladığı görülürken kalıcı dişler bunların yerine gelir.
Bebeklerde diş çıkarma döneminin başlaması, diş etinin açılmasından 3 ay önce başlar. Bu süreçte bebeklerde salya artışı, hafif ateş, ağlama-huzursuzluk, ağız çevresinde hafif döküntü, ellerini ısırması, uyku düzensizliği, iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir.
Gömülü diş ameliyatlarında, dişin yer aldığı bölge lokal anestezi ile uyuşturulmakta, diş etrafındaki kemik kaldırılarak gömülü diş çekilmektedir. Diş çekim yapıldıktan sonra dikiş atılarak yaranın tedavi süreci başlatılır. Yaklaşık bir hafta ile 10 gün sonra dikişler alınarak tedavi sonlandırılır.
Dişi yerine yerleştirirken aşırı kuvvet uygulanmamalıdır. Aksi taktirde diş ve diş yuvasında ciddi hasarlara neden olunabilir. Diş yuvasına yerleştirilebilmişse yerinde sabit kalabilmesi için üzerine temiz bir gazlı bez koyularak ısırtılmalıdır.Bu şekilde en kısa zamanda dişhekimine başvurulmalıdır.
5-6 yaşından itibaren 1. Büyük Azı dişi ile başlayıp 20 yaşına kadar çıkan ve ömür boyu ağızda kalacak dişlere kalıcı diş demekteyiz.
Yirmilik dişler ağızda çıkan son dişlerdir. Aslında ağızdaki 32 diş, yirmilik dişlerin çıkmasıyla tamamlanmış olur. 20'lik diş aslında azı dişleridir. Herkeste 20 dişler tam çıkmayabilir. Bazı kişilerde 20'lik dişler sorunsuz çıkarken çoğu kişi 20'lik diş ağrısı çeker.
Bu dişlerin çıkma aralığı ise genel olarak 17 ve 25 yaş aralığıdır. Eğer bu yaşlar arasında bu dişlerin çıkmadığını görürseniz, 20'lik dişe sahip olmadığınızı düşünmeyin. Bazı dişlerin gömülebilme ihtimali vardır ve 20'lik dişler bunların en çok görüldüğü dişlerdir.
20'lik dişler çenenin arka kısmında 17 ile 25 yaş aralığında çıkar ya da çıkmaya çalışır. Genetik faktörler nedeniyle bu dişler erken de çıkabilir. 16 yaşında çıkabileceği gibi 70 yaşında tüm dişlerini kaybetmiş ve protez kullanan bir kişide de dişlerin çıkma olasılığı vardır.
Yan kesici dişler; 9-12. ayda, Birinci azı (molar) dişler; 12-16. ayda, Köpek (kanin) dişleri; 16-20. ayda, İkinci azı (molar) dişler; 20-30. ayda çıkar.
23-31 aylık bebekler: Köpek dişleri çıkar. Bu dişler genellikle 23-31 aylıkken çıkar. 25-33 aylık bebekler: İkinci azı dişleri çıkar. Bu dişler genellikle 25-33 aylıkken çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri