Güzellik/Sûre: Değişik yerlerde sevgilinin güzelliği iman ayetlerini içinde barındıran sureye benzetilir.
Ağız ve dudak, divan şiirinde sevgilinin en çok zikredilen uzuvlarındandır. Bu iki uzuv, aynı zamanda en temel güzellik ölçütleri arasındadır. Şairler; ağız, dehân/dehen ve fem kelimelerini aynı uzvu karşılamak için kullanmışlardır. Diğer taraftan dudak ve leb de aynı uzvu (dudak) karşılamaktadır.
Göz, Divan şiirinde güzelliği temsil etmesi bakımından ele alınır. Kirpik ve kaşlar eşliğinde güzelliğin en can alıcı unsurlarından olan göz; şiirlerde çeşm, dîde, ayn ve basar olarak geçer. Renk olarak şiirlerde daha çok ela renge yer verilirken kara renkli göze de rastlanır.
1. Gül: Yanak, renk ve şekil itibariyle güle benzetilir.
İlgili 17 soru bulundu
Kirpik (müje, müjgân): Şekil yönünden ok, neşter, hançer, cellad, pençe gibi benzetmeleri yapılan kirpiğin işlev yönünden özellikle askere benzetildiğini görüyoruz. Kaş (ebrû): Keman, yay, hilale benzetilen kaşın nûn ve râ harfleriyle de irtibatı kurulduğu olmuş.
Bu, geleneğin en büyük istiâre evren- lerinden birisine, yani gül-bülbül arasındaki aşk ilişkisine zemîn oluşturmuştur; şöyle ki, gül ma'şûk ise bülbül âşıktır, gül Allâh ise bülbül kuldur, gül Hazret-i Muham- med ise bülbül mü'mindir, gül mazmûn ise bülbül şâirdir.
Gözyaşı; sevgili için döküldüğünden ve şekil özelliğinden dolayı, âşığın en kıymetli varlığı, sermayesi olarak düşünülür. Bu nedenle gözyaşı, "sîm, güher, sadef, hızâne, taht-i 'ac, taht- ı revân" gibi kavramlarla ilişkilendirilir.
Koyu Kahverengi en sık görülen göz rengidir. Siyah olarak tanımlanan gözler aslında tamamen koyu kahverengindedir. Bazı kişilerde melanizm gibi bir şey olabilir.
Göz, göz çukurunda bulunan, iri bir bilye büyüklüğünde, görmeyi sağlayan küremsi bir organdır. Göz, ışığı geçirmeye ve kırmaya elverişli üç tabakanın birleşmesinden oluşmuştur.
Divanlarda zülf, mû/mûy, gîsû, kâkül, perçem gibi isimlerle de anılan saç; genel olarak şekil, koku, renk ve diğer benzetme yönleriyle konu edilir. Bu özellikleri nedeniyle saç aşığın gönlünü çelen, onu kendine bağlayan bir cazibe kaynağıdır.
Divan şiirinde aşk, bencilce bir aşk değildir. Aşk sadece aşığı ilgilendirir. Mâşuk aşk için suçlanmaz ve sorumlu tutulmaz. Eğer ben ben isem sen kimsin, eğer sen sen isen o zaman ben kimim, diyen âşık zaten sevdiği ile kendini ayrı tutmaz.
Tapşırma, halk şiiri geleneğine ait bir terimdir ve "şiirin son dörtlüğünde ozanın mahlasını söylemesi" olarak tanımlanabilir. Şairin ad veya mahlas kullanması sadece halk edebiyatına mahsus bir gelenek değildir.
Gamze: Sevgilinin süzgün veya manalı yan bakışıdır. Divan şiirinde sevgilinin yan bakışı gamzeyi doğurur ve gamzede binlerce anlam vardır.
Klasik Türk şiiri, evrensel güzeli, estetik, mükemmel ve ideal olanı, aşk uyandıranı, anlatma kaygısı taşır. Sevgili de; ideal ve evrensel güzelin ve güzelliğin timsalidir. Sevgili; incedir, zariftir, servi boylu, keman kaşlı, ahu gözlü, hoş bakışlıdır.
Saç zincire benzetilir ve daima hareket halindedir.
Çünkü bilimsel açıdan insan gözünün siyah renkte olması mümkün değildir. Siyah olduğu zannedilen göz renkleri çok koyu bir kahverengidir. bizim siyah olarak gördüğümüz gözler genellikle farklı ışık, ortam, lens veya gözlük kullanımı gibi sebeplerle siyah olarak görünmektedir.
Kurtlar dışında başka hayvanlarda da bu renk gözler ortaya çıkmaktadır. Yüksek oranda lipokrom olması ve düşük melanin olması bu rengin çıkmasında etkendir. Bu renk insanlarda çok nadir olarak ortaya çıkabilen bir göz rengidir. Yeşil gözlerden çok daha nadir olarak binde bir rastlanabilecek bir durumdur.
Badem göz, günümüzdeki en popüler göz şeklidir. Kozmetik anlamda en ideal göz yapısı, gözün dış kenarının iç kenarına göre daha yukarıda olduğu gözlerdir. Bu göz yapısına, adından da anlaşılacağı gibi bademe benzediği için badem göz veya çekik göz denir.
Semboller dünyamızda bir buğday dânesinden binlerce harman savrulduğu gibi, bir damla gözyaşı da dalgalı, engin bir denizdir, yiğitler kârıdır. Şairlerin dünyasında yanaktaki gözyaşı dânesi, güldeki jaleye benzetilir.
Aynı şekilde “siyeh-mest” ifadesinde de “siyah”, kesafeti, çokluğu, aşırılığı dile getirmektedir. Divan şiirinde sevgilinin bir takım azası hep siyah renkli olarak tasavvur edilmiştir. Saç, kaş, göz, ben siyah, hem de en koyu siyah olarak benzetmelere konu edilmiştir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Müfred kelimesi, ferd sözcüğünden türetilmiştir Fert şeklinde de yazılan bu kelime hem kişi hem de bir köşeye çekilmiş, tek başına demektir. Müfred kelimesinin sözlük anlamı ise tek ve biricik olandır. Herhangi bir benzeri ve örneği bulunmayan kişiler için de aynı kelime kullanılır.
Divan şiirinde bülbül kavramını karşılayan birçok kelime yer alır. Bülbül, Doğu edebiyatlarında önemli bir yere sahip olduğu gibi dünya edebiyatlarında da kendine yer bulmuştur. Güllerin açtığı bahar aylarında daha kuvvetli öttüğü için bülbül ile gül arasında hayali bir aşk ilişkisinin olduğu kabul edilmiştir.
Gül, âşığının kendisi uğruna ne kadar fedakârlığa katlanabileceğini, nelerden vazgeçebileceğini görmek için önce bülbülün dalına konmasına izin verir. (Hele bi bakalım faslı; avcının tuzağı) Sonra bülbülün (âşığın) kendinden geçmişliğinden yararlanarak dikenlerini batırıp bülbülün yüreğini / bağrını kanatır.
Karga leşi, baykuş viraneyi, bülbül de gülzârı sever.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri