Dîvân-ı İşrâf, söz konusu dönemde, bugünkü anlamda Bakanlar Kurulu diyebileceğimiz ve neredeyse bütün devlet işlerinin görüşülüp karar bağlandığı Dîvân-ı Âlâ'nın alt şubelerinden birisidir. Bu dîvânın reisliğini sultan tarafından tayin edilen ve müşrîf unvanını kullanan devlet adamları yapmıştır.
Divan-ı işraf, denetlemeden sorumlu bir divan olarak karşımıza çıkmaktadır. Askeri ve adli işler dışında denetlemeler yapan bu divan mali ve idari yönetim ile ilgili işleri yönetir idi. Divan-ı İnşa'ya bağlı müfettişlere ise Müşrif denilmektedir.
Cevap: Divan-ı Ala veya Divan-ı Saltanat, Selçuklu Devlet teşkilatı kapsamında hükumet yetkisini kullanan sultan tarafından yönetilen devlet işlerinin görüşüldüğü divandır.
Devlet yönetiminin önemli kollarından biri olan Divan-ı istifa, tüm mali işlerden mesul olan bir birimdir. Divan-ı istifanın görev alanı, başta saray giderleri olmak üzere, devletin mali olarak gelir ve giderlerinin takibidir. Divan-ı istifa, devletin bütün mali işlerinden sorumludur.
Müsrif kelimesi anlam olarak, elinde bulunan herhangi bir şeyin kıymetini bilmeden ölçüsüz bir şekilde harcama yapan insanlar olarak açıklanmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre müsrif kelimesi, tutumlu olamama ve ziyan etme anlamında ifade edilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
PERVÂNECİ i. târih. Selçuklular'da arâzi defterlerine bakmak, has ve tımarla ilgili menşur ve beratları hazırlamak vb. işleri yapmakla görevli kimse, nişancı, tevkîî.
Hacib veya perdedara da pervane denilir. Anadolu Selçuklularında büyük divanda bulunan arazi defterlerinde has ve ikta yani dirlik olan tımara ait dağıtımı yapan veya buna dair beratları hazırlayan önemli bir dairenin reisine pervaneci denilmiştir.
İslâm devletlerinde en yüksek idarî-adlî yargı ve denetleme kurumu.
Büyük Selçuklular, Safeviler, Memlükler ve Eyyübiler gibi devletler de gulâm sistemini kullanmışlardır. Gulâm sistemi tabiriyle, esaret, devşirme, rehin veya intisap suretiyle Saray veya beyler hizmetine girip askeri sınıfa katılma usulü kastedilmektedir.
Sözlükte “hakkın ödenmesini isteyen kimse” anlamındaki müstevfî kelimesi, terim olarak devletin malî işleriyle ilgili divanın başkanını ve buna bağlı memurları ifade eder.
Divan (politika); İslam devletlerinde idari yargı, maliye, askerlik ve yönetimle ilgili işleri yürüten kurul ve dairelere verilen ad. Divan, Osmanlı döneminde bir köy ile nahiye arasında yer alan bir idari birim; ayrıca günümüzde köyden küçük yerleşme birimi için coğrafya terimi.
Adı, hanedanın kurucusu Selçuk Bey'den gelir. Müslüman olmaları ile birlikte, İslamiyet'i eski bozkır kültürü ile sentezlemişlerdir.
Türk Dil Kurumu kaynaklarına göre ala kelimesi şapkasız olarak ala şeklinde yazılır. Fakat ikinci anlamı olan iyi, güzel olan anlamı şapkalı olarak âlâ şeklinde yazılır.
Divan-ı İnşa, diğer adıyla Divan-ı Tuğra, devletin iç ve dış yazışmalarından sorumludur. Divan-ı İnşa, atama ve berat mektuplarını yazar. Yazışmalara ve bu mektuplara çekilecek divan tuğrasından sorumlu olan divandır.
İçki, kumar, fuhuş, rüşvet gibi ferdi ve toplumsal zararlar doğuran tüketim ve harcamalar da haram olan israfa dahildir. Dinin haram kılmadığı ve helal saydığı şeyler, helalden kazanıldığı ve meşru çerçevede harcandığı / tüketildiği müddetçe israf değildir.
Hassa ordusu çeşitli milletlerden küçük yaşta esir edilerek ya da ailelerden satın alınarak eğitilmeleri sonucunda meydana gelen ordudur. Sultana bağlı olan bu ordu, Sultanın güvenliğinden sorumludur. Hassa ordusunu kim kurdu sorusuyla da sıkça karşılaşmak mümkündür.
Atabeylik sistemi Selçuklularda görülmüş ve daha sonra da birçok Türk beylik yapısında bulunmuş bir sistemdir. Atabey padişahların oğulları için belirlediği kendini yetiştirmiş din ve devlet işlerine hakim kişiler arasından seçilmiş şehzadelerin eğitimini yapan kişidir.
kürtçe hizmetçi, köle. günümüzde halen devam eden hürmet ve hizmet anlamında kullanılan tehminimce gulam ile aynı anlama gelen sözcük. kürt halkı arasında (bkz: ez xulama teme) yani senin kölenim de bu anlamda kullanılıyor.
İslâm devletlerinde askeriye ve adliye dışındaki kurumları denetleyen Dîvân-ı İşrâf'ın başkanı ve ona bağlı memurlar için kullanılan bir terim.
Divan-ı Hümayun. Osmanlı İmparatorluğu'nda, padişah sarayında toplanan ve şimdiki Bakanlar kurulu gibi memleketin önemli işlerini gören, bu arada müracaat dilekçelerini de kabul ederek bir çeşit yüksek mahkeme vazifesi de gören kurumdur.
Osmanlı Devleti'nde ilk divan sistemi Osman Gazi zamanında görülse de ilk vezir atamasını yaparak ilk kez divanı kuran padişah, Orhan Gazi'dir.
Divan-ı Mezalim hem icra hem de kaza gücü ile donatılmış mazlum kişilerin şikayetleri üzerine hukuki olan anlaşmazlıkları çözen yüksek bir yargı organı olarak bilinmektedir. Yasama ve yargı organları da birleşerek Divan-ı Mezalim'i oluşturmuştur.
Divan-ı İstifa:
Devlet hazinesinin gelir ve giderlerini kontrol eden ve malî işlerle uğraşan bir divan idi. Başında bulunan görevliye Müstevfi, Sahib-i Divan-ı istifa veya Müstevfi'l-memâlik denilmekteydi.
Büyük divana, Divan-ı Saltanat veya Divan-ı Âli denirdi. Bu divana vezir, icab edince de hükümdar başkanlık ederdi. Büyük divandan başka, büyük divan tarafından kendilerine havale edilen işleri gören ikinci derecede divanlar vardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri