Kısaca divit kalemlerden bahsetmemiz gerekirse, bir divit kalem ucunda mürekkep akışkanlığı sağlayan ve dolmakalem gibi mürekkep az da olsa tutulabilen, gövdesi ise ahşap,metal,kemik,cam gibi çeşitli malzemelerden üretilen bir kalem tipidir.
Divit, hokkadaki mürekkebe batırılarak yazı yazmakta kullanılan bir tür kalem. Divitin çalışma prensibi dolma kaleme benzer ancak dolma kalem gibi mürekkep haznesi bulunmaz. Bu nedenle belirli aralıklarla mürekkebe batırılması gerekir.
Divit kalemler, yüksek kaliteli bir yazı deneyimi sunan ürünlerdir. İnce uçlu ve sert uçlu kalemler olarak iki farklı çeşidi vardır. Genellikle çizim, yazma, imza gibi işlemlerde kullanılır. Mürekkep kartuşları veya mürekkep şişeleri ile çalışır.
Kâtip veya hattatın yanında taşıyabileceği çıkıntılı hokkasıyla prizma şeklinde kalemliğe divit denir. Divitin kalemlikle hokkası arasında şekil ve tezyinat bakımından bir bütünlük bulunur. Silindir biçimindeki kalemliğin dibine hokka, üstüne de rıhdan vidalanarak yerleştirilmişse buna "kubûr" adı verilir.
Bazan kâtiplerin önünde de yazı takımı yerine kullanılmak üzere bulundurulduğundan -ve belki bu sebeple- Topkapı Sarayı'ndaki divanhânenin yanında sadrazamın yazışmalarını gerçekleştirdiği odaya “divit odası” denilmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Bilinen şekliyle divitin ilk defa ne zaman ortaya çıktığı katiyetle belli değilse de gelişen yazı ve kitap sanatlarının neticesinde ilk olarak Arap âleminde görülmeye başlandığı nakledilmektedir.
Hokka; çoğunlukla cam, toprak veya metalden üretilen mürekkep kabı.
Mürekkep hokkası ile kamış kalem ve yazı aletlerinin konulduğu yazı takımına divit adı verilirdi. Bu aletleri yapan esnaf da divitçi ismiyle anılırdı. Evliya Çelebi 17. Yüzyılda İstanbul'da divitçi dükkan sayısının 19 olduğunu ve dükkanların genelde Beyazıt'ta kağıtçılar içinde olduğunu söyler.
Arapça'da "küçük kutu" anlamına gelen hokka kelimesi, sıkça mürekkep koymaya yarayan çanak şeklindeki kaplar için kullanılır. Ressamların porselen kaplar içinde ezdikleri boyalara yağ katmak için kullandıkları tenekeden küçük kaplara da hokka ismi verilir.
Dolmakalem (Fountain pen)
Mürekkep haznesi olan uçlu bir kalem olup, halefi divite benzer, ancak ondan farklı olarak mürekkep haznesine sahiptir ve mürekkebe batırılması gerekmez. Kalem mürekkebi hazneden bir kanal aracığıyla geçirerek uca iletir, yer çekimi ve kılcallık sayesinde kağıda aktarır.
Dolma kalemin icadı
Modern dolma kalemi 1884 yılında L.E. Waterman (1837–1901) icat etmiştir. Savaş sonrası yıllarda, tükenmez ve keçe kalem günlük yaşantıda daha fazla kullanılır olmuştur. Mürekkepli kalemler, başlıca üç türe ayrılır: Tükenmez kalemde bir tüp vardır.
D-COLEFOR, kalsiyum alımını ve metabolizmasını düzenleyen ayrıca kemik dokusuna kalsiyum katılımını destekleyen D3 vitaminini içerir. D vitamini eksikliği tedavisinde, D vitamini eksikliğinin tedavisine devam etmek amacıyla (idame) ve eksikliğin önlenmesi için kullanılır.
3. D-COLEFOR nasıl kullanılır? Her yumuşak kapsül 20000 IU (500 mcg) Vitamin D3 içerir. Pediatrik kullanım: 11-18 yaş için D vitamini eksikliğinin önlenmesinde ve idame tedavisinde: Günlük 400-800 I.U. doza eşdeğer şekilde ayda 1 adet D-COLEFOR 20.000 I.U. yumuşak kapsül doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır.
DESİFEROL, vitamin D3 (koyun yününden elde edilir) içerir. Sedefli beyazımsı renkte, parlak, yuvarlak, bir yüzü ortadan çentikli (eşit iki doza bölünebilmesi için) 40 ve 60 adet film tabletten oluşan ambalajda kullanıma sunulmuştur. D vitamini eksikliğinin tedavisinde, idamesinde ve önlenmesinde kullanılır.
Devlet, Osmanlı Türkçesinde "imparatorluk", günümüz Türkçesinde "yüce devlet" anlamına gelen Devlet-i Aliyye (Osmanlıca: دولت عليه) ve devleti yöneten hanedanı belirtmek için "Osmanlı Hanedanı" anlamına gelen Hanedan-ı Âl-i Osman isimlerini kullandı.
Osmanlı, bir milletin adı değil, bir ailenin adıdır. “Âl-i Osman” yani Osman oğulları diye bilinen ve Söğüt bölgesinde küçük bir beylik kuran ailedir. Bu aile, Türk'tür yani Türk milletin bir parçasıdır.
Eskiden Meşe Ardahan diye söylenen Hanak çam ormanlarıyla kapalı olan bir yaylaydı.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan makta kelimesi, ''kat'' kökünden türetilmiştir. Kat, bir şeyi kesmek ve yarıda bırakmak anlamına gelirken, makta da bir şeyin sona erdiği, tamamlandığı, noktalandığı yer demektir.
Hunharca, normalden çok fazla, aşırıya kaçarak anlamına gelir.
Dolmakalem; içerinde bulunan mürekkep haznesine farklı doldurma teknikleri kullanılarak ilave edilen su bazlı mürekkebi, kılcal hareket ve yer çekimi yardımıyla, ucundan kâğıda aktaran yazma aracıdır. Her mürekkep dolma kalem ile uyumlu değildir. Dolma kalem mürekkebi sadece bu kullanım amacı için üretilmektedir.
Malzeme olarak ebonit ya da petrol veya kömür türevi bir malzemeden çoğunlukla yekpare olarak yapılır. Maliyet düşürmek için plastik olanları da kullanılmaktadır. Ancak ebonit olanlar, mürekkebin daha iyi akmasını ve uca tam oturduğu için yazım kolaylığı sağlar.
1884 yılında L.E. Waterman bir gün bir sözleşmeye kuş tüyü kalemi ile imza atarken mürekkebin azizliğine uğrar ve imza atamaz. Daha önce de benzer problemler yaşayan Waterman için bu olay bir dönüm noktası olur. Ve uzun çalışmalar sonucunda bildiğimiz ilk dolma kalemi üretir.
Kalem ucundaki bilyeli mekanizma sayesinde rengi kağıda aktaran mürekkepli yazım araçlarına, pilot kalem adı verilir. Ürünlerin ismi, 1913 yılında kurulan ve yüksek performansa sahip kalemleri ile dikkat çeken Pilot markasından gelir.
Tüy, mürekkebe batırılarak yazı yazmakta kullanılan bir araçtır. Genellikle kaz, kuğu ve hindi gibi iri kuşların kanat tüylerinden üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri