Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır. Fakat büyük bit meyve tabağının tüketilmesi doğal olarak kilo aldırabilir.
Bununla beraber, gece atıştırmaları sırasında meyvelerin, özellikle işlenmiş yiyeceklere ve diğer yiyeceklere oranla, uykuyu olumsuz etkileme olasılığı daha düşüktür. Muz, kayısı, hurma gibi yüksek magnezyum oranına sahip meyveler kişinin rahatlamasına ve daha iyi uyku uyumasına yardımcı olabilir.
Geç vakit yediğimiz zaman meyvede bulunan şeker fruktoz kana geçiyor ve doğrudan doğruya yağ oluşumuna neden oluyor ve şişmanlamaya da sebep oluyor. Meyvenin yemekten 3 saat sonra tüketilmesinde bir mahsur yok" dedi.
Saat 6 veya 7 yeme içmenin kesilmesi açısından uygun vakit olabilir. Eğer geç vakit yatmadan önce meyve tüketilirse meyvedeki şekerin yağa dönüşmesi çok daha kolay olduğu için şişmanlamaya, obeziteye zemin hazırlar" dedi. Meyveyi uygun saatlerde 3 veya 5 porsiyon yemek gerektiğini söyleyen Prof. Dr.
Dr. Canan Efendigil Karatay, tüketim zamanı ve miktarının meyveleri sağlıksız hale getirebildiğini ifade ederek, "Meyvelerin şekeri ve her türlü şeker, tatlı zehirlerdir. Hiçbir zaman aşırı şekilde, özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir" dedi.
İlgili 16 soru bulundu
Gece uzunsa, bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi alternatif olabilir. Su oranı yüksek ve kalorisi düşük, kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. İnce bir dilim ekmeğinizi veya çiğ sebzelerinizi yağsız krem peynir veya süzme yoğurt ile yaptığınız sosunuzla deneyebilirsiniz.
Yaygın iddiaların aksine meyve yemek için günün en iyi zamanı diye adlandırılabilecek bir zamanı yoktur. Yani kişiler günün herhangi bir saatinde yedikleri meyvelerden aynı oranda faydalanabilirler.
Uyumadan önce yiyebileceğin meyveler
Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar. Yani bizi derin bir uykuya hazırlar. Muz, göbek bölgesindeki yağları eritmek isteyenlere çok tavsiye edilmese bile yine de gece atıştırmalığı olarak iyi bir seçenektir.
(Beslenme uzmanları da akşam 18.00'den sonra yemek yenmemesini tavsiye ediyorlar) Midenin üçte birinin yemeğe, üçte birinin suya, üçte birinin de nefes almaya, dinlenmeye ayrılması gerektiğini tavsiye ederdi. (Bu tarif günümüz uzmanlarınınkiyle birebir uyuşuyor) Meyveyi yemekten önce yerdi.
Ancak meyveleri ana öğünlerden en az bir saat önce ya da 2 saat sonra yemeye özen gösterin. Makarna, burger gibi daha ağır yemekler tükettiğiniz öğünlerde bu yiyeceklerin sindirilmesi için beklemeniz gereken süre 3-4 saate kadar çıkıyor.
* Gece uzunsa bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi bir alternatif: Su oranı yüksek ve kalorisi düşük kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. * Bitki çayları özellikle sıcak veya ılık içtiğinizde midenizde daha uzun süre kalarak tokluk hissinin artmasına yardımcı olur.
Meyve türleri, porsiyon kontrolü aşılmadıkça kilo almanıza neden olmaz. Günün belirli saatlerinde tükettiğiniz meyveler sayesinde, ihtiyaç halinde enerji harcayabilirsiniz. Meyveler, ara öğünleri lezzetlendiren seçimlerdir. Süt ürünleriyle beraber tüketildiğinde daha faydalı hale gelmektedir.
Akşam elma yemenin mideye zararı yoktur ve kilo aldırma özelliği de yoktur.
Perelman Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırma, gece geç saatte yemek yemenin çeşitli olumsuz sağlık etkilerine sahip olabileceğini doğruladı. Gece geç saatte yemek yemek de kilo alımı ile ilişkilendirilmiştir.
Resûlullah Efendimiz (asm), meyveyi "meyve" olarak değil, vücûdun hararetini dengelemek için, yemek esnasında veya yemek sonrasında yemişlerdir. Kalorisi yüksek, hararet veren bir yemek yediklerinde, mümkün olduğu ölçüde, yemeğin üstüne, hararet düşürücü bir meyve yemeyi uygun görmüşlerdir.
Allah Resulü (sav) bir kimsenin, kendisini arkadaşlarından farklı görmesini sevmezdi. Bir sefer esnasında ashabına koyun kesip pişirmelerini emretmişti. Ashabından biri; “Ya Resulullah, onu ben keseyim” dedi. Başka biri; “Ya Resulullah, yüzmesi de benim vazifem olsun” dedi.
KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir. Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.”
Doktorlar tarafından önerilen porsiyonlar aşılmadan gece meyve tüketilebilir. Örneğin yatmadan önce bir elma ya da muz yemek kilo aldırmayacaktır. Fakat büyük bit meyve tabağının tüketilmesi doğal olarak kilo aldırabilir.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
GECE GEÇ SAATLERDE YEMEYİN
Asitli bir meyve olan portakal, özellikle reflü, gastrit ve mide yanması gibi sindirim sistemi hastalığı olan kişilerde midedeki şişkinlik, yanma ve gaz şikayetlerini artırabilir.
Eğer insülin direnci, diyabet, karaciğer yağlanması, yüksek tansiyon gibi metabolik bir hastalığınız varsa, ürik asidiniz yüksekse meyve yenmesi Karatay Diyetinde tavsiye edilmez. Bu tip bir rahatsızlığınız yoksa, hareketliyseniz günde bir adet mevsim meyvesini sabah kahvaltıda yiyebilirsiniz.
Eğer ölçülü ve doğru biçimde tüketirseniz muz kilo aldırmayacak, aksine sindirim ve boşaltım sisteminize katkıda bulunacaktır. Ayrıca muz kalori ve besin değerlerinin yanı sıra düzenli olarak tüketmek isteyebileceğiniz bir meyve.
Aşırı meyve tüketimindeki endişe, meyvelerdeki şekerdir. Bu şekerin doğal şeker olduğu ve kronik hastalıklara yol açma ihtimalinin masa/çay şekerinden çok daha düşük olduğunu biliyoruz. Meyveler vitamin, mineral, diyet lifi ve bitki besinlerinden zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri