tünellere girerken, benzeri yer ve hallerde uzağı gösteren ışıkların yakılması mecburidir. Ancak, sürücünün yeterli mesafeyi açık olarak görebildiği ve kendi aracının da yeterli uzaklıktan görülebileceği hallerde, uzağı gösteren ışıklar yerine yakını gösteren ışıklar kullanılabilir.
a) Uzağı gösteren ışıklar (uzun huzmeli farlar):
Yerleşim birimleri dışındaki karayollarında geceleri seyrederken, yeterince aydınlatılmamış tünellere girerken, benzeri yer ve hallerde uzağı gösteren ışıkların yakılması zorunludur.
Kuyruk ışıklarının uzağı veya yakını gösteren ışıklar veya sis ışıkları ile birlikte kullanılması zorunludur. Kısa farlar 25 m., uzun farlar 100 m. aydınlatacak şekilde ayarlı olacaktır.
Dönüş Işıkları (Sinyaller) : Sağa veya sola dönüşlerde, öndeki aracı sollarken, şerit değiştirirken kullanılır. Acil Uyarı Işıkları (Dörtlüler) : Acil durumlarda kullanılır. Stop Işığı (Fren Lambası): Frene basıldığında kendiliğinden yanar. Geri Vites Işığı : Araç geri vitese takıldığında kendiliğinden yanar.
Kısa hüzmeli far: Sembolü ve işlevi
Kısa hüzmeli far, aracınızın önündeki 50 ila 75 metre arasındaki alanı aydınlatır. Gündüz sürüş farının aksine, kısa hüzmeli far sadece sizin görünür olmanızı sağlamakla kalmaz, her şeyden önce karanlıkta, alaca karanlıkta, yağmurda, karda ve siste görüş koşullarınızı iyileştirir.
İlgili 42 soru bulundu
Uzun farlar, kısa farların yetersiz olduğu karanlık noktalarda, yine karanlık bölgelerdeki viraj içerisini aydınlatmak için kullanılır. Bununla beraber ileri görüşün çok az olduğu hava şartlarında görüşü artırmak üzere de kullanılabilir.
Gece sürüşlerinde sürücü çok daha erken yorulur, bu nedenle daha sık mola vermesi gerekebilir. Gece sürüşü sırasında kısa farlar yerine uzun farlarla gidilmesi gerekir.
Sis farları aynı zamanda viraj içi aydınlatma ışıkları (dönüş farları) olarak da kullanılır. Dönüşler sırasında sis farları otomatik olarak açılır ve bu sayede sürücü, dönüş sırasında yan ön bölgenin geçici olarak daha fazla aydınlatıldığını fark eder.
Arabanızın genellikle sol tarafında bir far açma paleti bulunur. Kısa farlar, uzun farlar, sis lambaları, araç içi aydınlatmanın bulunduğu bu alanda farları açınız. Uzun farlar sinyal kolunu ileri doğru ittiğinizde otomatik açılır ve sürekli olarak öyle kalır.
Uzun farların yandığını bildiren göstergedir. Araçta uzun farlar 100 metreyi aydınlatır. Uzun farlar yakıldığında gösterge panelinde mavi renk lamba yanar.
Mavi kontrol lambası uzun farın açık olduğunu gösterir.
Yakını Gösteren Işıklar
Öndeki aracı takip ederken, Gece bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar, Gündüz görüşü azaltan sisli,yağışlı ve benzeri havalarda kullanılır.
Kısa farların yandığını bildiren göstergedir. Araçta kısa farlar 25 metreyi aydınlatır. Kısa farlar yakıldığında gösterge panelinde yeşil renk lamba yanar. Uzun farların yandığını bildiren göstergedir.
Geceleri, yerleşim birimleri dışında karayollarındaki karşılaşmalarda bir aracı takip ederken, bir aracı geçerken yan yana gelinceye kadar ve yerleşim birimleri içinde, gündüzleri ise görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda yakını gösteren ışıkların yakılması mecburidir.
Miyopi gözlerin yakındaki cisimleri net olarak gördüğü ama uzaktaki cisimleri net olarak göremediği bir durumdur. Miyopi kelimesi Latince “kapalı göz” kelimesinden gelir çünkü miyop kişiler uzağı daha iyi görmek için gözlerini kısarlar. Miyopi sıklıkla kalıtımsaldır ve 8-12 yaşlarında çocuklarda ortaya çıkar.
Günümüzde yeni nesil otomobillerde görülen bir özellik var. Bu da, otomobillerin ön kısmında yer alan beyaz LED'e sahip farlar. Bu farlara gündüz farı da deniliyor.
akşam açık konumda bıraktıgınız far düğmesi, kontağa bağlı ise tontak kapalı konumda çalışmaz. fakat zayıf bir akü ile marş sırasında farlarınızı kapatmazsanız, çekilen marş akımı sırasında sıkıntı yaratır.
H15 far ampulü halojen farlar içinde uzun far sınıfında yer alır ve gündüz lambası olarak da adlandırılır. H15 far ampulü çift filamanlı (İki filamanın bir ampul içine yerleştirilmesi durumudur.) bir ampuldür.
3-Bölünmüş Yol(3 Şeritli) : Ağır araçlar sağ şeritten gider. Birbirlerini sollamak için 2. şeridi kullanırlar.
a- Bağlantı yolları, otoyollar ve tek yönlü yollarda (duraklama ve park manevrası dışında), dar taşıt yollarında geri gitme ve geri dönmeleri, b- Manevra dışında geriye giderken şerit değiştirmeleri, c- Trafiği yoğun olan yollarda geriye dönmeleri yasaktır.
Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz durumdayken frene basılır, hız düşürülür gerekirse vites küçültülür. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaz.
LED Far Ampulleri: Gündüz farları olarak da bilinir, mevcut far lambalarınızı daha parlak LED versiyonlarıyla değiştirerek gündüz görünürlüğünü artırır.
Gün ortasında lüzumsuz sis farı yakmanın cezası 132, araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası ise 598 TL. Akan trafikte öndeki aracın yol vermesi için uzun farları yakarak yol isteyen sürücülere de 132 TL para cezası kesiliyor.
Yanılmıyorsan avrupada zorunlu hale getirildi geçen sene bu led farlar. Yani bir apaçilik , görgüsüzlük durumu yok ortada :) Orjinal Gündüz led farları arabayı çalıştırdığınız anda kısalar kapalı iken tam güçte yanar. Gece olup kısaları açtığınız anda ledlerin gücü yarıya düşer böylece gece de yanar ve göz almaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri