Diyarbakır'ın burma kadayıfı meşhur.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz. Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir.
İlgili 31 soru bulundu
Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
Gezilecek yerler: Ulu Cami, Hevsel Bahçeleri, Anzele Parkı, Diyarbakır Surları, Birkleyn Mağaraları… Ünlü yemekler: meftune, pıçık, duvaklı pilav, nardanaşı, mahlepli Diyarbakır çöreği, ayvalı kavurma, cartlak kebabı, kaburga dolması… Antika ürünler ve seramikler. Diyarbakır karpuzu.
ismini bulunduğu semtten alan diyarbakır'ın en meşhur ciğercisi. mekan dağkapı semtinde daracık girilen bir sokakta dört katlı bazalt taşlarından yapılmış mimarisiyle sizi hemen etkileyecek bir binadır . sahibi yıllarca sokakta seyyar arabasında ciğer sattıktan sonra bu dükkanı açmıştır.
Soğuk ve serin hava kütlelerinin Diyarbakır havzasını geçmemesi nedeni ile kış mevsimi Doğu Anadolu yüksek yaylaların olduğu gibi soğuk geçmez. Sıcaklığın -24 C olduğu görülmüştür. Fakat ortalama düşük sıcaklık 8.7 C dir.
NE ALINIR? El sanatları, hasır bilezik, kiniş gerdanlık, gümüş işlemeli nalın ve çekmeceler kuyumcuların beğenilen ürünleridir. Köylerden el dokuması halı ve kilim üretimi yapılmaktadır.
Diyarbakır ziyaretlerinde mutlaka gezilmesi gereken doğal yerler arasında:Şeyhandede Şelalesi, Hilar Mağarası, Dicle Nehri, Hevsel Bahçeleri, Birkleyn Mağaraları, Gelincik Dağı ve Melike Belkıs Kaplıcaları yer almaktadır.
Etrafı fazla yüksek olmayan dağlarla çevrili, ortası çukurcadır. % 37 oranında dağlar, %31 oranında ovalarla kaplıdır. Ovalar tarıma elverişli ve verimlidir. Bu verimli topraklar Dicle nehri ve kolları tarafından sulanmaktadır.
Diyarbakır'ın sabah kahvaltılarında kavurmalı yumurta yenir. Çayırlarında ve doğasında özgür gezen büyükbaşların en güzel etlerinden kavurma üretimi yapılıyor. Kahvaltıda da omlet içinde kullanılıyor. Kimi kahvaltıcıda masanıza cacık sunumu yapılır ki bu da sabah serinlemeniz için harika bir fırsat.
Mardin'in meşhur tatlılar arasında harire tatlısı, zingil tatlısı ve kahiye tatlısı bulunur. Sumak şerbeti ve mırra da içecek olarak tercih edilir.
1949 yılında Bingöl Gürpınar Köyünde dünyaya gelen Sıtkı Usta, ilk gençlik yıllarında kadayıf mesleğini öğrenebilmek için Bingöl'den Diyarbakır'a taşınmıştır.
Diyarbakır (Kürtçe: Amed, Zazaca: Diyarbekır), Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. İlin yüzölçümü 15.168 km2'dir.
sadece kuzu ciğerinden yapılan, büyük parçaların baharatlanarak şişte kömür ateşiyle pişirilmesiyle yapılan ve yanında biberle servis edilen leziz ve yumuşak ciğer kebabı.
Urfa ciğeri ile Diyarbakır ciğerinin lezzeti farklıdır. Diyarbakır'da son yıllarda ciğer kebabı duyulmaya başlandı ama ciğerin anavatanı Urfa'dır.
Ustaların tarifine göre sur tatlısının yapılışı ise şöyle: Kenger sakızı ve özel irmiğe keçi sütünden yapılmış dondurma ilave ediliyor. Önce irmik ve kenger sakızı harmanlanıp fırına atılıyor. Fırından çıkardıktan sonra dondurmaya sarılıyor. Üstü sıcak içi buz gibi hoş bir lezzet.
Diyarbakır mutfağı denilince akla ilk gelen yemeklerden olan kaburga dolması ve mumbar dolması yiyebileceğiniz en lezzetli yerler arasında ilk sıralarda geliyor Kaburgacı Selim Amca. Siz de en kallavisinden Diyarbakır'ın yöresel yemeklerini tatmak isterseniz istikametiniz Kaburgacı Selim Amca olsun derim.
Kültürel kimliğiyle; yalnız Türkiye'nin değil, tüm dünyanın da en önemli kentlerinden biri sayılır. Kent tarihsel potansiyeliyle adeta bir Açık Hava Müzesi niteliğindedir. Birçok medeniyete beşiklik eden kent döneminin tanığı olmuş ve gelen her medeniyetin izlerini barındırmaktadır.
Diyarbakır'daki Artukoğulları egemenliği 1232 yılında sona ermiş sonrasında sırasıyla; EY.Y.übiler(1232-1240), Anadolu Selçukluları (1240-1302), Mardin Artukluları (1302-1394), Timur (1394-1401), ve Akkoyunlular (1401-1507) Diyarbakır'a egemen olmuştur.
Diyarbakır'da 650 bin hektara yakın bir alan ekilmektedir. Tahıl başta gelen ürün olup, sebze ve meyvecilik gelişmektedir. Tarım yapılan alanın % 89'unda tahıllar ve diğer bitkisel ürünler yetiştirilmektedir. % 5'lik alanda sebze ve meyve üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri