Çayın anavatanı Karadeniz olsa bile Türkiye'de en çok çay tüketen Doğu ve Güneydoğu illeri. Gaziantep, Şanlıurfa, Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Ağrı gibi kentlerde her yıl yaklaşık 50 bin ton çay tüketildiği tahmin ediliyor.
Sri Lanka'nın orta rakımlı çay bahçelerinin eşsiz doğasında yetişen Seylan çay filizleri, her yudumda başka bir lezzet sunar. İlk açan çay filizleri yalnızca elle toplanır ve zaman kaybetmeden işleme alınır.
Türkiye'de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Çay bitkisinin bilimsel ismi Camellia sinensistir. (L.) Kuntze, Um die Erde: 500 (1881). Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olmasına karşın dünya üzerinde tropik ve subtropikal bölgelerde de yetiştirilmektedir.
Çayın anavatanı Karadeniz olsa bile Türkiye'de en çok çay tüketen Doğu ve Güneydoğu illeri. Gaziantep, Şanlıurfa, Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Ağrı gibi kentlerde her yıl yaklaşık 50 bin ton çay tüketildiği tahmin ediliyor.
İlgili 40 soru bulundu
Başlıca tarım ürünleri ise buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, baklagiller, saf pamuk, tütün, susam ve keten tohumudur. Son 10 sene içinde sebzecilik çok gelişmiştir. Hıyar, domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve tâze soğan yetişir. Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir.
Diyarbakır Çayı Nedir? Siz de Diyarbakır çayı nedir sorusunu aklınızdan geçirebilirsiniz. Sri Lanka'da yetişen Seylan çay filizlerinin ilk açtıkları zaman elle toplanması ve hiç bekletilmeden özel bir işlemden geçirilmesi ile elde edilen çaydır. Bu özel işlem sırasında çayın aroması büyük bir itina ile korunuyor.
19. Yüzyıl kayıarında Dicle nehri kenarında sebze ve meyve ziraatının yaygın olduğu buğday, arpa, pamuk, pirinç, nohut, soğan, mercimek vb. ürünlerinin yetiştirildiği yazılıdır. 19. Yüzyılda Diyarbakır'dan 1000 kantar ceviz ihraç edildiği yazılıdır.
Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir. Hindistan'ın kuzeyinde, Himalayalar'ın altında kalan bölge yağış rejimi ve toprak kalitesiyle çok önemli bir çay üretim alanıdır ve burada yetişen çaylar dünyanın en iyi çayları olarak bilinir.
Ülkemizde Rize ili çay üretiminin %85'ni karşılar. Çaykur Rize Çayı Türkiye'nin en kaliteli siyah çayları arasında ilk sırada yer alır. Hindistan ve Çin çayları ise dünyanın en iyi çaylarıdır. Türkiye'deki farklı markaların Hindistan, Çin ve başka ülkelerden alınan değişik lezzetlerde çay çeşitleri de vardır.
Sözgelimi Diyarbakır'da çay, çiya, pelda, kurdi, ruda gibi Kürtçe isimlerle satılmakta,16 ÇAYKUR tarafından bölgeye özgü “Mezopotamya çayı” üretilmektedir.
Halkın geçim kaynağı genellikle gurbetçilik ve çiftçiliğe dayanmaktadır. Özellikle Çoruh vadisinde ve Çoruh nehrine inen dere yataklarında meyvecilik ve sebzecilik yapılmaktadır. Daha yüksek rakımlı köylerde hayvancılık ön planda yer almaktadır.
Yemeklerde taze sebze yerine kurutulmuş sebzeler, patlıcan, biber, kabak, domates gibi ürünler daha çok tercih edilir.Meyvecilik çok gelişmemesine rağmen kavun ve karpuz bu yöre ile anılır.
Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır. Ayrıca çayın yetiştirildiği başka illerde bulunmaktadır. Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde de çay üretimi gerçekleştirilmektedir.
Kilogram başına 1,2 milyon dolara satılmasıyla Da-Hong Pao Çayı dünyanın en pahalı çayıdır. Bu çay çeşidi, Çin hükümeti tarafından ulusal bir hazine ilan edilmiştir ve kökeni Ming Hanedanlığına kadar uzanmaktadır. Hasat sırasında kullanılan süreç Çin Hükümeti tarafından bir sır olarak saklanmaktadır.
Eber Gölü, Karamık Gölü arasında Sultan dağlarına yaslanmış yeşillikler içindeki Çay, Afyonkarahisar -Konya karayolu üzerinde, Afyonkarahisar İl merkezine 48 km uzaklıkta olup, 1958 yılında kurulmuştur. Çay ilçesinin geçmişi milâttan önceye dayanmaktadır.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü veya kısa adıyla Çaykur, Türkiye Cumhuriyeti devletine ait, çay üreten bir Türk firması. Ayrıca Çaykur Rizespor'un forma ve isim sponsorudur. Ayrıca soğuk çay, yeşil çay, beyaz çay,organik çay ve siyah çay üretimi yapılmaktadır. 1983 yılında bir kamu iktisadi kuruluşu olarak kurulmuştur.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung, çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Seylan Çayı, Sri Lanka'nın yüksek dağlarının eteklerinden toplanan büyük çay yapraklarından elde edilen siyah çaydır. Yüksek dağların eteklerinde bol oksijenli ortamda yetiştirilen Seylan Çayı kaliteli bir tat ve aroma içerir.
Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz. Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir.
Diyarbakır Surları: Diyarbakır denince akla gelen iki şeyden biri de Diyarbakır Surları'dır (diğeri de karpuzdur 🙂 ).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri