Bunun iki istisnası bulunmaktadır: i) Bir yarıyılda kayıt yenilerken staj dersi dışında ders seçmeyen öğrenciler dönem içinde staj yapabilir. Bu durum bazen mezun olmak için derslerini tamamlayan ve en sona stajı kalan, okulu uzayan öğrenciler için söz konusu olmaktadır.
Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 2021–2022 Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar, bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.
Mezun olan öğrencilerin okulları ile ilişiği kesildiğinden staj yapma imkânı bulunmamaktadır. Staj sırasında öğrenciliğin devam etmesi gerekmektedir.
Staj faaliyeti, öğrenim süresi içerisinde her sınıfta ve öğrenim programlarının son sınıflarındaki öğrenciler mezun olduktan sonraki 12 ay içerisinde gerçekleştirilebilir.
Eğitim-öğretim dönemi içinde bitirme durumunda olan son sınıf öğrencileri sadece proje, tasarım veya çözümleme dersi olmak şartıyla dilekçe ile bölüm başkanlığına başvuru yapmaları ve uygun bulunmaları koşuluyla dönem içinde de staj yapabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir. Kalan staj süresi olursa 4. yarıyıl sonunda tamamlanabilir.
3.sınıf stajının, yurtiçi kurumlarda yapılması tercih edilir. Ancak staj ilkelerine uygun olmak kaydı ile yurtdışı işletme/kurumlarda da staj yapılabilir.
İSTEĞE BAĞLI STAJ UYGULAMA YÖNERGESİ
Staj başvurusu yapacak öğrencilerin 3. sınıfı tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Not ortalaması 1.80' in altında olan öğrenciler staja başlayamazlar. Devamsızlıktan kaldığı ders olan öğrencilerin alttan dersinin olmadığı dönem staja gitmesi gerekmektedir. Yani, Güz döneminde alttan devamsızlıktan kaldığı dersi olan öğrenci bahar döneminde (veya tam tersi) staj yapabilir.
Staj muafiyeti için kimler başvuruda bulunabilir? Staj yapacağı dönem içinde programı ile ilgili sektörde, ilgili birimde ve meslek alanında SGK'ya tabi sigortalı olarak en az zorunlu staj süresi kadar çalışmış olma durumunu belgelendirmeleri koşulu ile zorunlu stajından muaf sayılabilirler.
Madde 3 – (1) Gönüllü staj en az 20 iş günü, en fazla 30 iş günü süreyle ve aynı akademik yıl içinde 1 (bir) defa yapılabilir. (2) Öğrencinin tüm eğitim-öğretim döneminde en fazla 2 (iki) kez gönüllü staj yapma hakkı vardır. (3) Gönüllü stajların yarıyıl veya yaz tatiline rastlayan aylarda yapılması esastır.
“Yedek Stajyer” olarak teklif alman ise “Asil Stajyer” olarak teklif gönderilen bir adayın herhangi bir nedenle teklifi reddetmesi halinde yerine senin seçileceğini gösterir. Sana gelen staj teklifini belirtilen süre içinde onaylaman halinde “son aşamaya” geçilir.
Staj ücretleri de arttı
İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. Bu rakam, 2023 yılının ikinci altı ayı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'u olan 3 bin 420 lira olacak.
Soru 1: Alttan zorunlu dersim var, ama stajı almaya kredim yetiyor. Bu durumda staj yapabilir miyim? Cevap 1: Evet bu durumda staj yapabilirsin.
3. 2021 - 2022 eğitim öğretim yılı yaz döneminde yükseköğretim (ön lisans/lisans/ lisansüstü) programımdan mezun olacağım, Ulusal Staj Programı'na başvuru yapabilir miyim? Başvuru yapabilirsin ancak staj yapacağın tarih aralığında aktif öğrenci olman gerekmektedir.
Herşeyi yaptınız, ama yinede staj yeri bulamadıysanız eğer, yeterli sayı sağlanırsa okulda (Meslek Liseleri İçin) beceri eğitimi staj çalışmanızı yapabilirsiniz. Ancak stajını okulda yapan öğrenciler sene sonunda yaz tatilinde yine staj uygulaması için, mutlaka 40 günlük staj yapmak zorundalar.
Staj yapabilmek için herhangi bir not ortalaması kriteri aranmamaktadır.
1. Yaz Dönemi : Öğrenim görenler için staj dönemi TEMMUZ – AĞUSTOS ayları olmak üzere iki dönemdir. a) 1. Sınıf öğrencileri bu dönemlerin sadece birinde 20 iş günü staj yapabilir. b) 2. sınıf öğrencileri 1. Sınıfta 20 iş günü staj yapmışsa diğer 20 iş gününü bu dönemde yapar.
Dönem içinde ders alırken staj yapılabilir mi? Yarıyıl sonunda mezuniyet durumu söz konusu olup, derslere devam zorunluluğu olan normal öğretim öğrencileri hafta içinde en az üç boş ders günü var ise dilekçe ile başvuru yaparak yarıyıl süreleri içinde de staj yapabilirler.
Zorunlu stajlarda 3308 sayılı Kanunun kapsamına dahil olmayan ve mesleki olarak eğitim görmeyen öğrenciye ücret verilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Gönüllü stajda ise normal bir çalışan olarak görülen stajyerlere en az asgari ücret tutarında ödeme yapılması gerekmektedir.
Uzun dönem staj, 6 ay ila 1 yıl aralığında gerçekleştirilen ve bu süre zarfında, üniversite öğrencilerinin veya yeni mezunların deneyim kazanmalarını sağlayan bir staj türüdür.
mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10 'u oranında (3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum ilgili MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz. 2. Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri