Bu kelime genellikle ilgialaka şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ilgi alaka şeklinde olmalıdır.
Gönül bağı anlamına gelir. Bu kelime genellikle alaka, alağka şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı alaka şeklinde olmalıdır.
Alaka kelimesi dilimizde çok kullanılan kelimelerden biri olması sebebiyle anlamı merak edilmektedir. Alaka dilimize Arapçadan geçmiştir ve gönül bağı, ilgi anlamlarında kullanılır. Herhangi bir durumla olan bağı ya da ilgiyi anlatmak için alaka kelimesi kullanılır.
İlgide yer alan bilgiler bir satın geçerse, "İlgi" kelimesinin altı boş bırakılarak ikinci satıra yazılır. İlginin birden fazla olması durumunda, a, b, c gibi küçük harfler yanlarına ayraç işareti ") " konularak kullanılır. İlgide, " tarihli ve sayılı" ibaresi kullanılır.
Daha fazla bilgi için alaka maddesine bakınız. Oyuncu Ferhan Şensoy'un 1978 dolayında ürettiği bir espriden yaygınlaşmıştır. Aslı keskelalaka olup, kel alaka bundan kısaltılmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
İlgili anlamına gelen alakadar kelimesi söyleniş farklılıklarından dolayı hatalı yazılabilmektedir. Bazı kişiler bu kelimeyi genellikle alağkadar, ala kadar şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı alakadar şeklinde olmalıdır.
ANTALYALI KELİMESİNİN ANLAMI
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle Antalya'lı, antalyalı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Antalyalı şeklinde olmalıdır.
İLGİ ALAKA KELİMESİNİN ANLAMI
Öncelik ve aidiyet duygusu ile belli kişi yada olaylara dikkatini vermek anlamında kullanılır. Bitişik yazılarak hata yapılır ancak bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle ilgialaka şeklinde yanlış yazılmaktadır.
(4) İlgide yer alan bilgiler bir satırı geçerse, devamı “İlgi:” yan başlığının ve sıralamayı gösteren harflerin altı boş bırakılarak alt satıra yazılır (Örnek 7). (5) İlginin birden fazla olması durumunda, belgeler önceki tarihli olandan başlanarak tarih sırasına göre sıralanır.
(7) İlgide, “... tarihli ve ... sayılı ..." ibaresi kullanılır ve ilginin sonuna nokta işareti konulur (Örnek 6).
İlgi, Türkiye Türkçesi kökenli bir sözcüktür. İlgi kelimesinin eş anlamlısı ise “ilişki, alaka” kelimeleridir.
Aşılanmış yumurtanın ana rahminin iç cidarına asılı vaziyeti, morula. Sülük.
Alaka kelimesinin eş anlamlısı İlgi kelimesidir. Bu nedenle Alaka kelimesi yerine İlgi kelimesinin kullanılması doğru kabul edilir.
Türk Dil Kurumu kaynaklarına göre ala kelimesi şapkasız olarak ala şeklinde yazılır. Fakat ikinci anlamı olan iyi, güzel olan anlamı şapkalı olarak âlâ şeklinde yazılır.
ünl. “Ne iyi, diyecek bir şey yok” anlamlarında kullanılan bir söz: “Pamuk tutarsa ne âlâ!
alaka / alâka / علاقه / عَلَقَه
İlgi; belgenin bağlantılı olduğu diğer belge yada belgelerin belirtildiği bölümdür. Muhatap bölümünün son satırından itibaren iki satır boşluk bırakılarak “İlgi” yan başlığı satır başına yazılır.
İdare birimleri arasındaki iç yazışmalarda yetki devredenin unvanı kullanılmaz. makam “Genel Müdür V.”, “Daire Başkanı V.”, “İl Müdürü V.”, “Yurt Müdürü V.” biçiminde ikinci satıra yazılır.
açık biçimi, sonra parantez içinde kısaltma yazılır. hiyerarşi yönünden, alt makamlara "Rica ederim.", üst ve aynı düzeydeki makamlara "Arz ederim." ibaresiyle bitirilir. dağıtımlı olarak yapılan yazışmalarda "Arz ve rica ederim." ibaresiyle bitirilir.
İLGİ KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Alaka kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. 'İlgi' ve 'alaka' kelimeleri birbirlerinin yerine kullanılabilmektedir. Eş anlamlı kelimeler oldukları için birbirlerinin yerine kullanılırken cümlede anlam bozukluğuna sebep olmamaktadır.
Bir iş görüşmesinden, bir tavsiyeden veya etkinlik davetinden sonra birisine bir teşekkür mail'i göndermek, size gösterdikleri ilgi için minnettarlığınızı ve takdirinizi gösterir.
Kadın-erkek ilişkilerinde, her iki tarafında ilgi ve alaka konusunda, yeterli doyumu hissetmesi oldukça önemlidir. İlgi hakkında TDK sözlüğünde; Yakınlık duyma, öncelik tanıma, bağlılık, dikkati belirli bir şey üzerinde toplama ve aidiyet gibi tanımları içerdiği görülmekte.
Anadolu bir ülke ya da şehir ismi olmamakla birlikte coğrafi bir addır yani özel addır. Büyük harfle başlaması ve çekim eklerinden kesme işaretiyle ayrılması gerektiği kabul edilir. Aidiyet gösteren "-miz" iyelik eki de bir çekim ekidir ve kesme işaretiyle ayrılır. Yani "Anadolu'muz" yazmak gerekir.
HATAY KELİMESİNİN ANLAMI
Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde yer alan illerinden biridir. Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır. Bu kelime genellikle hatay şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Hatay şeklinde olmalıdır.
ANKARA KELİMESİNİN ANLAMI
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle ankara şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri