Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir. Türkiye'de yetişen karpuzun % 10'a yakını ve kavunun % 5'i Diyarbakır'da yetişir. Meyvecilikte daha çok üzüm, ceviz, bâdem, nar, dut ve armut yetişir.
Başlıca tarım ürünleri ise buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, baklagiller, saf pamuk, tütün, susam ve keten tohumudur. Son 10 sene içinde sebzecilik çok gelişmiştir. Hıyar, domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve tâze soğan yetişir. Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir.
Diyarbakır ilinde ise; Yumuşak çekirdekliler (elma, armut, ayva), Taş çekirdekliler (erik, kayısı, şeftali, kiraz), Sert kabuklular (ceviz, badem, antepfıstığı), Üzümsü meyveler (incir, üzüm, nar, dut) gibi meyve türleri yetiştirilmektedir.
Eşsiz doğal zenginlikleri ve kültürü ile kadim bir şehir olan Diyarbakır, kültür turizmi bakımından büyük potansiyel taşıyor. Diyarbakır'ın ekonomisi tarıma dayanır. 650 bin hektar ekilen alan bulunmaktadır. Buğday, arpa, pirinç, mercimek, darı, baklagiller ve saf pamuk üretimi özel yer tutmaktadır.
Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesine bağlı Karakaya Baraj Gölü kıyısında mikroklima iklim yapısına sahip Geçit köyünde, nar başta olmak üzere portakal, mandalina, limon, zeytin, cennet hurması gibi Akdeniz iklimi özelliği gösteren birçok meyve ağacı ürün veriyor.
İlgili 23 soru bulundu
Diyarbakır ilinde beyaz lob, bursa siyahı, aydın siyahı,patlıcan inciri gibi tüm incir çeşitlerini dikebilirsiniz.
İklim uygundur. Öyle ki kivi bile yetişmeye başladı. Sadece muz denemedik, onu da deneyeceğiz." Mahalleli Salih Demirok, 1.5 dönümlük arazisinde sebze ve meyve yetiştirdiğini dile getirerek, "Her ağaçtan birer tane yetiştirdim.
Diyarbakır'da kümes hayvancılığında yumurta tavuğu ilk sırada yer aldı. Diyarbakır'da 531 bin 205 yumurta tavuğu, 71 bin 641 hindi, 16 bin 861 kaz ve 15 bin 593 ördek bulunuyor.
Gezilecek yerler: Ulu Cami, Hevsel Bahçeleri, Anzele Parkı, Diyarbakır Surları, Birkleyn Mağaraları… Ünlü yemekler: meftune, pıçık, duvaklı pilav, nardanaşı, mahlepli Diyarbakır çöreği, ayvalı kavurma, cartlak kebabı, kaburga dolması… Antika ürünler ve seramikler. Diyarbakır karpuzu.
Müslüman Arapların egemenliği sırasında buraya yerleşen Bekr (بکر) kabilesinden dolayı Diyâru Bekr (ديار بكر, "Bekr kabilesinin yurdu") olarak kayıtlara geçmiştir. Diyâru Bekr (daha sonraları Diyarbekir), Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarına kadar daha çok bir bölge adı olarak kullanılmıştır.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz. Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir.
Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir. Türkiye'de yetişen karpuzun % 10'a yakını ve kavunun % 5'i Diyarbakır'da yetişir. Meyvecilikte daha çok üzüm, ceviz, bâdem, nar, dut ve armut yetişir.
Diyarbakır'a bugün baktığımızda Kürt nüfusunun ağır bastığı bir ildir. Bir ilçede Türkmen, 3 ilçede Zazalar çoğunluktur. Onun haricinde merkez dahil bütün ilçelerde Kürt nüfusu çoğunluktur. Oran olarak ise 10 ile 15 arası Türk nüfus, %15 ile 20 arası Zaza nüfus vardır.
Diyarbakır ve Şanlıurfa illeri oldukça büyük pamuk üretim oranına sahip olmasına rağmen, diğer sektörlerde de olduğu gibi, pamuk sektörü, birçok sorunlara sahiptir.
Rize vadisi, Karadeniz' in engin mavisiyle zümrüt yeşili tepelerinin birleştiği yerde parlar. Bu havzada yetişen çay, kışın narin beyaz örtüsü karın altında kalarak korunur. Çaykur Diyarbakır Ekstra Çayı bu narin örtünün altından ilk yetişen filizlerden elde edilen yapraklarla üretilen çayımızdır.
Diyarbakır ziyaretlerinde mutlaka gezilmesi gereken doğal yerler arasında:Şeyhandede Şelalesi, Hilar Mağarası, Dicle Nehri, Hevsel Bahçeleri, Birkleyn Mağaraları, Gelincik Dağı ve Melike Belkıs Kaplıcaları yer almaktadır.
Diyarbakır'ın En Meşhur Tatlısı: Diyarbakır'ın sevilen meşhur tatlısı burma kadayıfı mutlaka yemekleriniz sonrası denemelisiniz. Eğer Diyarbakır'da birkaç gün kalmayı planlıyorsanız peynirli kadayıf, revani, zingil ve Diyarbakır usulü künefeyi de tatmanızı tavsiye ederiz.
Soğuk ve serin hava kütlelerinin Diyarbakır havzasını geçmemesi nedeni ile kış mevsimi Doğu Anadolu yüksek yaylaların olduğu gibi soğuk geçmez. Sıcaklığın -24 C olduğu görülmüştür. Fakat ortalama düşük sıcaklık 8.7 C dir.
Diyarbakır mutfağı denildiğinde, ilk akla gelen lezzet ciğer şiştir. Dana ciğer ve kuyruk yağının metal şişlere takılmasıyla pişirilen bu yemek, lavaşla birlikte servis edilir. Koyun eti, patlıcan ve domates ile hazırlanan meftune yemeği, ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
9000 yıllık bir geçmişe sahip olan Diyarbakır konum olarak doğusunda Batman ve Muş illeri, batısında Urfa, Adıyaman, Malatya illeri, kuzeyinde ise Bingöl ve Elazığ yer almaktadır. Diyarbakır Dicle Nehri yolu üzerinde Güneydoğu Anadolu bölgesinin ortasında yer almaktadır.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 410 yıllık kestane ağacı, "Anıt Ağaç" olarak tescillendi. Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca İlçeye bağlı İslamköy mahallesinde bulunan 410 yıllık Anadolu Kestanesi (Castanea Sativa), 02.06.2021/356 kararla anıt ağaç olarak tescillendi.
Son yıllarda Güneydoğu'da farklı ürünleri görmeye başladıklarını belirten Yahnizade, "Özellikle narenciye ve çilekten sonra bölgemizde yetişen fındık, ekonomiye katkı sağlayacak duruma da geldiği diye biliriz.
Diyarbakır'ın 14 ilçesinde badem üretimi yapılmakta toplam badem üretimi 2.793 ton, en fazla üretimi 733 ton ile Lice ve en az üretim ise 3 ton ile Yenişehir ilçelerinde gerçekleştirilmektedir (TÜİK, 2015). İlin iklimi badem yetiştiriciliği için uygun olmasına rağmen, ortalama verim 9 kg ağaç-1dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri