Makarna tüketerek diyet yapmak isteyenler kendilerine belirli bir sınır koymalıdır. Çünkü 7 günlük bir diyet listesinde 7 defa makarna tüketilmemelidir. Bu rakam en çok 3 gün için geçerli olacaktır. Pişireceğiniz makarnanın türü de diyet sürecini etkiler.
1 porsiyon makarna yanında 1 porsiyon sebzeli yemek daha doğru olacaktır. Tam tahıllı ya da tam buğdaydan yapılan makarnayı, yemeklerle 'ölçülü' tüketmek kilo oranını artmaz. Tam tahıldan yapılmış makarnaların, beyaz makarnaya göre kalori değeri azdır.
Sade halde haşlanarak hazırlanan 200 gramlık bir porsiyon kepekli makarna ise 337 kaloridir. Diyet yaparken kepekli makarna tüketmek isteyenler ise 100 gramlık küçük porsiyonları tercih edebilir. 100 gramlık küçük porsiyon kepekli makarnada ise 169 kalori bulunur.
Makarna diyeti, temelde doğru karbonhidratları doğru zamanda tüketerek düşük kalorili bir beslenme alışkanlığı kazanmanızı sağlar. Makarna diyetinde günlük alınan kalori miktarı genellikle 1200 – 1500 arasıdır. Bu nedenle her diyette olduğu gibi hayatınızdan şeker ve işlenmiş gıdaları çıkarmalısınız.
3-4 yemek kaşığı makarnayı 1 dilim ekmek gibi düşünüp gün içindeki ekmek hakkından azaltarak tüketmek de mümkün.
İlgili 38 soru bulundu
Makarna diyeti uygularken tercihiniz kepekli makarna ya da tam buğday unlu makarnadan yana olması tavsiye edilmektedir. Bu çeşitler diğer bilinen makarnalara göre çok daha uzun süre tok tutmaktadır. Yüksek lif içerdikleri için içerisindeki kompleks karbonhidratlar kana daha yavaş karışır.
1 tabak domatesli makarna: 45 dakika tempolu yürüyüş
Bu durumda da yine 45 dakika tempolu yürüyüş yapmanız yeterli oluyor.
Kalori ve yağ oranı çok düşük olan makarna hafif bir sosla yapılırsa sanılanın aksine şişmanlatmaz. Hem de vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri karşılar…
“Makarna karbonhidrattır ve protein ile yenebilir”, yani makarnayı haşlayıp üzerine protein olarak kıyma veya peynir veya tavuk veya yoğurt ekleyebilirsiniz.
Uzmanların görüşü şu şekildedir: Pişirme tekniğini en sağlıklı şekilde yapıp kullanılan malzemelerin de düşük kalorili olması, makarnayı diyet sürecinde tüketilebilir bir besin yapar.
1 tam tabak makarna toplamda 314 kaloriye sahiptir. Çeyrek tabak makarna ise 79 kcal olarak belirlenmiştir.
Ancak bizim kastımız bu kez makarnaya sos olarak yumurta eklemek. İtalyanların carbonara dedikleri makarnadan bahsediyoruz yani. Siz de evinizde kolayca yumurtalı makarna yapabilir bu protein ve karbonhidrat dolusu besleyici yemeği çocuklarınıza da yedirebilirsiniz.
8. Makarna
Akşam yemeğinden sonra yenen makarna yağlı yemek olduğundan uyurken kilo almanıza neden olur; çünkü içeriğindeki karbonhidrat çok hızlı bir şekilde yağa dönüşür. Bu yüzden sağlıklı yiyecekler arıyorsanız makarnadan uzak durmalısınız.
Salçalı makarna kilo yapar mı? Makarnanın kendisinden daha çok pişirme tekniği ve tüketirken makarnaya ilave edilen soslar kilo aldırmaktadır. Peki, 'Salçalı makarna kilo aldırır mı? ' Bu soruya yanıt olarak küçük porsiyonunda 350 kalori barındıran domates soslu makarnanın kilo aldırdığını söylemek yeterli olacaktır.
Makarna dolaylı şekilde ekmeğe kıyasla daha yüksek kaloridedir çünkü yağ ve sosla harmanlanır. Makarna hacimce ekmeğe kıyasla midede daha az yer kaplar dolayısıyla tokluk daha zor hissedilir. Kilo verme dönemindeyseniz beslenmenizde ekmeğe daha sık yer vermenizi öneririm.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Göbek Eritme Diyeti
Vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla karbonhidrat tüketimi bel ve göbek bölgesinde yağlanmalara neden olmaktadır. Bundan dolayı çok fazla karbonhidrat içeren pilav, makarna, ekmek gibi besinlerden uzak durmaya özen gösterilmelidir.
Gece uzunsa, bol yeşillik ve çiğ sebzeler iyi alternatif olabilir. Su oranı yüksek ve kalorisi düşük, kereviz sapı, marul, salatalık ve havuç dilimleri kurtarıcınız olabilir. İnce bir dilim ekmeğinizi veya çiğ sebzelerinizi yağsız krem peynir veya süzme yoğurt ile yaptığınız sosunuzla deneyebilirsiniz.
Yediklerimizin yağa dönüşmesi için vücut, eşit miktarda karbonhidrat-protein birlikteliğine ihtiyaç duyar. Eğer aldığınız fazla enerjiyi vücuttan atabilmek için ertesi gün suyu ve proteini artırıp karbonhidratı yarıya indirirseniz, yediklerinizin yağa dönüşmesini önlemiş olursunuz.
Salçalı, kıymalı, yoğurtlu ve peynirli makarnalar soslu olduğu için yüksek kaloriye sahiptir. Yüksek kalorili makarnaların sağlıklı beslenmede yeri yoktur. O nedenle makarnalar kilo aldırabilir.
Diyetisyenler bu hususta şu bilgileri vermektedir; Diyet döneminde akşam yemeklerinde tercihiniz çorba, sebze veya baklagil yemekleri olmalıdır. Uygun sebze yemekleri arasında taze fasulye, karnabahar, enginar ve kereviz ve baklagiller arasında ise yeşil mercimek, nohut ve kuru fasulyeler vardır.
Makarna içeriğindeki karbonhidratların oldukça fazla olması nedeni ile fazla tüketildiği takdirde vücutta yağlanmaya sebep olabilecek besinlerden bir tanesidir. Makarnadan alının karbonhidrat fazlalığı akciğerlerde yağlara dönüşerek depolandığı için fazla makarna yemek vücutta yağlanmaya sebep olabilir.
Makarna az suda haşlanmalı ve suyunu çektirerek pişirilmelidir. Makarna pişirilirken içerisinde B vitaminleri suya geçer. Bol suda haşlanan ve suyu süzülen makarnanın B vitamini kaybı oldukça fazladır. Makarna tamamen yumuşayıncaya kadar pişirilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri