Mutlaka bireysel değerlendirme yapılması gereklidir. Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
1 dilim ekmek ortalama 25 gram olduğuna göre, günlük 4 - 12 dilim kadar ekmek tüketilmesi idealdir.
Ekmek ölçülü tüketildiği zaman kilo aldırmaz. Ancak ekmeğin yanında bir de kalori oranı yüksek yiyecekler tüketirseniz, bu kilo almanızı sağlayacaktır. Günde 1 ince dilim ekmek tüketmeniz ve yanındaki yiyeceklere dikkat etmeniz kilo almanıza neden olmayacaktır.
Vücudumuzun enerji için kullandığı ilk besin öğesi karbonhidratlardır. Ancak karbonhidratlar basit karbonhidratlar ve kompleks karbonhidratlar olarak ikiye ayrılır. Ekmekte de bizim için gerekli olan karbonhidrat gayet yeterli düzeyde bulunur. O nedenle diyet sürecinde ekmeği beslenmenizden çıkarmanızı istemeyiz.
Beyaz ekmeğe göre elbette çok daha doyurucudur ancak bir tam tahıllı ekmek, yulaf ekmeği ya da tam buğday ekmeği ile kıyaslandığında daha az doyuruculuğa sahiptir diyebiliriz. Diyette hangi ekmek yenir sorusunun en ideal cevaplarından biri kepekli ekmektir.
İlgili 24 soru bulundu
Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Ekmek tüketiminin miktarı kişinin kilosuna, cinsiyetine veya çalışma temposuna göre değişkenlik gösterebiliyor. Sağlıklı bir insanın her öğünde ortalama ikişer dilim ekmek tüketmesi fazla olmayacaktır. Gün içinde bir kişi en az 6 dilim tüketebilir.
Yeterli miktarda karbonhidrat tüketilmediğinde sağlıksız kilo kaybı olacağını belirten Diyetisyen Funda Özkan, ekmek yiyerek kilo vermenin mümkün olduğunu söyledi. Beslenmemizde en çok tüketilmesi gereken temel enerji kaynağı karbonhidratlardır. Beynimizin tek enerji kaynağıdır.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Elvan Odabaşı Kanar'ın açıklamalarına göre ekmeksiz yapılan diyet, bireylerde kalp damar rahatsızlıklarında, böbrek hastalıklarında, yeme ve davranış bozukluklarında, diyabet hastalığında, karaciğer hastalığında ve daha birçok sağlık probleminde artışa neden olabiliyor.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Tam buğday ekmeği üretim sonrası farklı bir işleme maruz kalmayan ekmekler arasında en az kaloriye sahip olan ekmek çeşididir. 1 dilim buğday ekmeğinde yaklaşık olarak 65 kalori bulunur.
Bel ve karın bölgesindeki yağlanmadan yakınanlar dikkat! Hiç ekmek yememek ve öğün atlamak sanılanın aksine zayıflatmıyor; göbeğin büyümesine neden oluyor...
Şebnem Kandıralı Yıldırım, diyet yaparken kilo verememenin nedenlerini tek tek anlattı: Çok fazla besin tüketiyor veya kendinizi uzun süre aç bırakıyor olabilirsiniz: Porsiyon kontrolü yapın ve gün içinde yediklerinizi not edin. Ana ve ara öğünleri atlamadan beslenmenizi düzenleyin.
Simit de kilo aldırır
Bir simit yaklaşık 40 gr olmasına rağmen, 250 ile 300 kalori arası değişen enerji miktarına sahiptir. Bu yüksek enerji üzerindeki susamdan gelir, yağlı bir besin olan susam, simidin kalorisi artırır. 1 tane simit, yaklaşık olarak dört dilim ekmeğe eşdeğerdir. Bu nedenle simit tüketirken dikkat.
Bir hafta ekmek tüketilmediğinde vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat oranı azalır. Aynı zamanda karbonhidratsızlıktan deforme olan sinir sistemi; yorgunluk, stres ve sinirilik hali gibi sağlık sorunlarına neden olur. - Ekmek vücudun aynı zamanda şeker oranını dengeler. Şeker oranı düşen kişi tatlı krizleri yaşar.
Vücudun çalışma sisteminde görev alan B grubu vitaminleri tam tahıllı ekmeklerde bulunurken, beyaz ekmekte bulunmaz. Beyaz ekmek tüketimi bel bölgesinden kilo almanıza neden olur. Glisemik indeksi yüksek bir besin olduğu için tüketim sonrası salgılanan fazla insülin sebebiyle besinler direk yağ olarak depolanır.
Vücudunuzun sindiriminde ve boşaltımında etkin rol oynayan su tüketimi, kilo vermeniz sırasında size büyük destek sağlar. Ancak uzmanlar tarafından, sadece su tüketerek kilo verme işleminin mümkün olmadığı belirtilir.
Türk toplumunun en çok tükettiği çaylardan biri olan siyah çay, tek başına kilo aldırmaz. 1 fincan çay 1 kalori içerdiği için bu oranın kilo almaya etkisi çok yoktur. Gün içinde 10 bardak çay içseniz dahi yine de kilo almanız beklenmez.
Bilhassa diyette olan kişiler adına belirtilmesi gereken en önemli husus, zeytinin kilo aldırmadığıdır. Zeytin; hem zengin içeriği hem de düşük kalorisi ile sağlık bakımından önemli besinlerden birisi olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri