Kilo vermek için diyet yaparken yemekten önce 4-5 tane badem yemek iştahınızı kapatır. Bu sayede de daha az kalori almanızı sağlar. Ama siz avuç avuç çiğ ve sağlıklı badem almak yerine tuzlu kavrulmuş badem tüketirseniz diyette badem yemek kilo aldırır.
Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
Doktorlar tarafından bademin diyette tüketimi özellikle önerilmektedir. Kavrulmamış ve tuzsuz olanı tercih edilmelidir. Diyet sırasında içerdiği zengin vitaminler sayesinde vücudun vitamin ihtiyacını karşılarken miktarına dikkat edilmelidir.
Yüksek oranda lif içeren badem, zayıflama diyetlerine destek olarak kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle ara öğünlerde ve salatalarda tüketilmesi önerilen badem, uzun süre tokluk hissi yaratarak iştahın kontrol altına alınmasını destekler. İçeriğinde yer alan vitamin ve minerallerin antioksidan içeriği yüksektir.
Kuruyemiş olarak görülen badem, çoğunlukla çiğ olarak tüketilmektedir. Hiçbir işlemden geçmemiş olan çiğ badem, afiyetle yenilebilmektedir. Yemeklerin içine konulabileceği gibi tatlıları süslemek için bademden faydalanmak mümkündür. Kötü huylu kolesterolü olanlar, badem tüketimine önem göstermelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Özellikle de gece Tv karşısında tuzlu ve kavrulmuş kase kase badem tüketmek kilo almanıza yol açabilir. Bu nedenle badem tüketirken dikkatli olmanız gerekir. Zengin besin değerlerine sahip olan badem E vitamini açısından çok zengindir.
10 adet çiğ badem yaklaşık olarak 60 kalori (kcal) değerinde enerji içermektedir. 10 adet tuzlu kavrulmuş badem ise yaklaşık olarak 130 kalori (kcal) değerinde enerji içerir.
Ceviz de badem de yukarıda verilen besinsel değerler açısından karşılaştırıldığında bireyler için çok sağlıklı yağ, protein ve diğer besinsel kaynakları içerir. Diyetinizde özellikle yüksek kalori değerlerine sahip olduğundan porsiyon kontrolü sağladığınız sürece cevize ve bademe gönül rahatlığıyla yer verebilirsiniz.
Çiğ badem, fındık, kaju gibi yağlı tohumlar düzenli ve dengeli tüketildiği sürece çok ciddi şekilde iştahı keser. Doymamış yağ bakımından oldukça zengin olan bu yemişler, iştahı baskılar.
Sabah – Badem ve fındık sağlığınız üzerinde olumlu etkiler sağlar. Birçok besin bakımından zengin olan badem ve fındık, güne başlamak için fındık gibi mükemmeldir. Akşam – Antep fıstığı, Kaju ve Çam Fıstığı. İş yerinde uzun bir günün ardından dayanıklılığınızı artırmanıza yardımcı olur.
Dolayısıyla doğal bir besin olarak kuruyemiş tüketilmek isteniyor ise kesinlikle çiğ olarak alınmalıdır. Bu nedenle ek sık tüketilen kuruyemiş olan badem, kavrulmamış badem olarak alınmalıdır. Fındık ve cevizde bulunan ince zar tabaka kavrulduğu takdirde kayboluyor. Üstelik bu tabaka doğal bir lif deposu.
Uzmanlar akşam yemeğinin ardından yatmadan önce bir kaç tane badem tüketmenizi önermektedir. Bunun nedeni ise uyku saatine yakın tükettiğiniz yaklaşık olarak bir avucu geçmeyen çiğ badem oldukça yüksek oranda magnezyum içermektedir. Bu da demek oluyor ki uyku kalitenize çok büyük katkılarda bulunmaktadır.
Aç Karnına Badem Yemenin Faydaları
Güne daha zinde ve enerjik başlamak için çiğ badem yenmesi önerilir. Sabah aç karnına çiğ badem yemek hem daha az yemek yeme istediği ortaya çıkararak zayıflamanıza hem de gün içinde enerjinizin daha yüksek olmasını sağlayacaktır.
Kolesterolü dengeleyen bitkisel steroller bakımından da fındık bademi geçer ve fındığa bu kadar övgü yeter, sıra bademde. Buyurun… BADEMİ KİM TERCİH ETMELİ? Eğer muradınız bedeninize daha fazla kalsiyum kazandırmaksa ilk tercihiniz fındık değil, badem olsun.
Bademin ayrıca midede kalış süresinin de uzun olması nedeniyle daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Tüm bu özelliklerini düşündüğümüzde günlük 8-10 tane kadar çiğ badem metabolizma hızlandırıcı ve tok tutucu bir ara öğün olur.
Tokluk hissi sağlar
Çiğ bademi, bir bütünsel beslenme uzmanı olarak danışanlarıma önermemin en önemli sebebi tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi sağlaması. Çiğ bademin içerdiği sağlıklı yağlar ve bol lif, sizi başka zararlı atıştırmalıklara yönelmekten uzak tutar.
Fındık, badem, ceviz, kaju ve fıstık gibi yağ içeren kuru yemişlerin uzun süre ve aşırı tüketimi kilo alımına neden olurken yine bu kuru yemişlerin ölçülü şekilde süt ile beraber tüketilmesi tokluk hissi sağlayıp zayıflamanızı gerçekleştirebilir.
7 adet çiğ badem yaklaşık olarak 42 kalori (kcal) değerinde enerji içerirken, 7 adet tuzlu kavrulmuş badem ise yaklaşık olarak 91 kalori (kcal) değerinde enerji içerir.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Kilo problemi olmayan yetişkinlerde bu miktarlar yeterlidir. Kilo kontrolü sağlamaya çalışanlarda ise yağ tüketimi ayarlanmalı ve buna göre yağ azaltarak kuruyemiş miktarları ayarlanmalıdır.
Kavurma sırasındaki yüksek ısı, çiğ bademin besin değerini azaltmaktadır. Her ne kadar kavrulmuş ve tuzlanmış badem çok daha dayanıklı olsa da protein, vitamin ve mineraller açısından olumsuz etkiye sahip olmaktadır.
180 gramlık orta bir kase yoğurt kalori değeri 112 kcal. 100 gr yoğurt kaç kalori? 100 gram yoğurt kalori değeri 62 kcal.
Badem Besin Değeri
Protein ve yağ içeriği yüksek sağlıklı kuru yemişlerden bir tanesi olan bademin kavrulmamış ve tuzsuz halde 100 gramında 570 kkal enerji, 3,7 gram karbonhidrat, 18,7 gram protein ve 54,1 gram yağ bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri