Fındık yağları; kaju, fındık ya da fıstık gibi kuru yemişlerin yağları, birçok tarifte yumurta yerine kullanılabiliyor. 3 yemek kaşığı fındık yağı, bir yumurtaya denk gelecek şekilde kullanılabilir. Keten tohumu, chia, karnıyarık tohumu (psyllium) gibi tohumlar hem lif hem de omega 3 içeriğinden zengindir.
Vegan yumurta, yumurta yerine tüketilebilecek olan bitkisel bazlı kaynakları ifade eder. Örneğin yumurta ikamesi olarak en çok keten tohumu, chia tohumu, tofu, nohut suyu, ezilmiş muz, elma sosu gibi gıdalar kullanılmaktadır. Bu alternatifleri ev ortamında hazırlayabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
karnıyarık otu olarak bilinir. su ile 10 kata kadar şişebilen, yüksek lif içeren, yumurta yerine kullanılabilecek bitkisel bi alternatif. 1 tatlı kaşığına 1 su bardağı su ekleyip çırpın. çok çabuk kıvam alıyor. kek ve kurabiyelerde yumurta yerine kullanabilirsiniz.
Yumurta yerine kullanabileceğiniz en iyi alternatiflerden biri de yağ-su-kabartma tozu karışımıdır. 2 yemek kaşığı su, 2 tatlı kaşığı kabartma tozu ve 1 tatlı kaşığı bitkisel yağ ile elde edeceğiniz karışım 1 adet yumurtaya denk gelir.
3. Nişasta: Bir tatlı kaşığı nişasta ve üç tatlı kaşığı su kullanmak da başka bir yumurta alternatifi. Daha bağlayıcı bır özelli- ğe sahip. Mısır nişastası, buğday nişastası, pirinç nişastası, vs. hepsi işe yarar.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
Muzu veya avokadoyu ise pişirmenize gerek yok, sadece iyice ezip veya rondodan geçirip püre haline getirmeniz yeterli. Püre haline getirdiğiniz elma, muz veya avokadoyu bir su bardağına doldurun. Bardağın dörtte biri kadar püre, bir yumurta yerine geçiyor.
– 2 yemek kaşığı (30 ml) nohut suyu 1 yumurta akının yerine geçmekte.
Evde yumurta kalmadıysa veya vegansanız, bunun yerine biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün.
Börekte yumurta yerine ne kullanılır? 1 tatlı kaşığı kabartma tozu ile 1 yemek kaşığı sirke, pek çok tarifte yumurta yerine kullanılabilir. Sirke olarak; elma sirkesi veya beyaz damıtılmış sirke en çok kullanılan seçenekler arasındadır.
Yumurta yüksek kalorili bir besin değildir. Aynı zamanda içerisinde bulunan yüksek protein nedeniyle de gün içerisinde bir yumurta yenilmesinin sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu söylemek mümkündür. Diyet esnasında haşlanmış yumurta yenilmesi tavsiye edilmektedir ancak omlet de tüketilebilir.
Yumurta sarısı içerdiği yüksek kolestrol nedeniyle bir zamanlar oldukça zor zamanlar geçirmişti. Geçmiş dönemlerde diyetisyenler ve doktorlar yüksek kolestrolü, tansiyon ve kalp hastalığı olanlara yumurta alımını kısıtlamalarını özellikle de yumurtanın sarısından kaçınmalarını tavsiye ettiler.
Haşlanmış yumurta diyeti çoğunlukla yumurta, yağsız proteinler ve düşük karbonhidratlı meyve ve sebzelerden oluşur. Su ve şekersiz çay veya süt veya kremasız kahve dahil kalorisiz içeceklere de izin verilir . Yumurta diyeti, 7 gün boyunca uygulanan diyet, bu süreçte 5 ile 7 kilo verilebileceğini öngörür.
Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
Poğaçaya yumurta yerine ne konulur? Bir çay kaşığı karbonat ile bir yemek kaşığı sirkeyi karıştırıp kek ve hamurişi birçok tarifte bir yumurta yerine kullanabilirsiniz.
Yumurtalar harika bir protein kaynağıdır ve protein, vücudun her tür dokuyu oluşturmasına ve gücünü korumasına yardımcı olan bir makro besindir. Protein aynı zamanda kas kütlesi oluşturmanın ve kemik sağlığını korumanın önemli bir parçasıdır.
Karbonat ve Sirke: Anne keklerinin ve kurabiyelerinin pofuduk olmasını sağlayan karbonat, aynı zamanda yumurta yerine de kullanılabiliyor. Ancak bunun için karbonatın yanına bir de sirke eklemeniz gerekiyor. Bir yemek kaşığı beyaz sirke ile bir tatlı kaşığı karbonat karışımı, bir yumurtaya denk geliyor.
Öncelikle nişastamızı suyumuzla güzelce karıştırıyoruz, topak olmaması için. Ardından tuzu ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Yumurtaları da ekleyip karışımı 2-3 dakika çırpıyoruz. İsteğe göre ince kıyılmış kaşar ekleyebilirsiniz.
Nişasta, bitkilerde meyve, tohum, kök gövdesi (rizom) ve yumru köklerde bulunur. Türkiye'de nişastanın başlıca kaynakları buğday, pirinç, patates ve mısırdır. Ekmek önemli bir nişasta kaynağı olup buğdaydan hazırlanır. Yemeklik baklagiller de (bakla, mercimek, bezelye, nohut) nişasta bakımından zengindir.
Elma, muz gibi meyvelerin püreleri, kek, pasta, hatta ekmek için yumurta yerine kullanılabilir. Nem eklerler ve yumurta gibi diğer malzemeleri birlikte tutmaya yardımcı olurlar. Chia tohumu ve keten tohumu, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Lif ve diğer sağlıklı besinlerle doludurlar.
Nişasta, bağlayıcı özelliği sayesinde yumurta yerine kullanılabilir. Kabartma tozu veya karbonat fırınlanmış ürünlere daha açık, daha kabarık bir doku verir.
Yumurtaya karşı alerjiniz varsa, yumurtanın kokusuna bile katlanamıyorsanız ya da evde yumurta olmadığında da enfes hamur işleri hazırlayabilmek istiyorsanız bu yumurtasız hamur işleri ile bir an önce tanışmalısınız!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri