Yemeklerinizde rafine edilmiş zeytinyağı kullanmak ayçiçek yağına göre daha sağlıklıdır. Bu yağ hem daha sağlıklı hem de palm yağından sonra sıcaklığa en dayanıklı yağdır. Çünkü zeytinyağının özelliklerinin değişmeye başladığı dumanlanma noktası 210-230 derecedir.
Zeytinyağı, kalp dostu bir yağ olarak bilinirken ayçiçek yağı kalp ve damar hastalıklarına neden olan bir yağ çeşididir. Tereyağı hayvansal gıdalardan elde edilmesi ile daha ağır besin değerleri içerir. Zeytinyağı bitkisel içerikli olduğu için daha hafif ve hazmı kolaydır.
Bu sebeple ayçiçek yağının yanlış kullanımı sonucu zararlar ortaya çıkabilmektedir. Zeytinyağına gelirsek ise soğuk yemeklerde, salatalarda sızma zeytinyağı, sıcak yemeklerde ve kızartmalarda ise riviera zeytinyağının tercih edilmesi uygun olacaktır.
Ayçiçek yağı, lezzet olarak zeytinyağına göre daha fazla nötrdür ve bu nedenle, yağın yoğun tadını almak istemeyeceğiniz durumlar (belirli tariflerin pişirilmesi gibi) için uygundur. Bir diğer yandan, bu klasik, taze lezzeti elde etmek istiyorsanız kesinlikle zeytinyağını satın almalısınız.
Kilo verirken de sağlığı korumak için vücudunun sağlıklı yağlara ihtiyacı vardır.Bu nedenle diyet listelerinde her zaman zeytinyağı bulunur. Çünkü vücuttaki asitleri düzenlemek için zeytinyağı en iyi seçenektir. Zeytinyağının içeriğindeki polifenol, hem sağlığını korur, hem de hızlı yağ yakımını destekler.
İlgili 30 soru bulundu
Diyetimizdeki günlük yağ miktarımıza göre zeytinyağı tüketmek kilo vermede yardımcı olur. Sızma zeytinyağı, zeytinden bazı antioksidan ve biyoaktif bileşikleri tutar. Bu nedenle rafine zeytinyağından daha sağlıklı olduğu düşünülmektedir.
Zeytinyağı Kilo Yapar Mı? Kalori bakımından zengin olan zeytinyağı, iştahı bastırdığı için kilo aldırmanın aksine kilo vermeye yardımcı olur. Yemeklerin yanı sıra hamur işlerinde, tatlılarda ve kahvaltıda farklı ölçülerde tüketilebilir.
Yüksek oleik ayçiçek yağları en faydalı tekli doymamış yağlara sahiptir ve araştırmalar, diyette doymuş yağlar yerine bu tür yağların değiştirilmesinin daha düşük LDL (kötü) kolesterol ve trigliserit seviyeleri üretebileceğini bulmuştur.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Ayçiçek yağı, çoklu doymamış bir yağ olan linoleik asitte, zeytinyağı ise tekli doymamış bir yağ olan oleik asitte daha yüksektir. Her ikisi de serbest radikallere karşı savunmaya yardımcı olan nispeten iyi E vitamini seviyelerine sahiptir.
Kanola yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Aynı zamanda E vitaminince zengin olması nedeniyle bilinen en iyi bitki yağlarından biridir ve K vitamini içinde önemli bir kaynaktır.
Kızartma yapılırken tercih edilen ayçiçek ya da kanola yağına göre zeytinyağı çok daha faydalı ve sağlıklıdır. Zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı hale gelmektedir. Sızma zeytinyağı 190 derecede kaynama noktasına ulaşırken riviera yağını tercih edebilir.
Gün içerisinde tükettiğiniz hayvansal besinleri göz önünde bulundurarak sadece besinlerden aldığınız doymuş yağlar ile günlük öneriyi oldukça karşılayacağınız için, yemek hazırlarken doymamış yağlara yönelmenizi öneririz. Tekli doymamış yağ asitleri içeren zeytinyağı en sağlıklı yağların başında gelir.
Salatalara ekleyeceğimiz yağı zeytinyağı olarak tercih etmeliyiz. Yemeklerle birlikte tüketilen salatalara konan 1 yemek kaşığından fazla (kişi başı) zeytinyağı, vücut yağının artışına sebep olabilirken, eklenen fazla tuz da ödem artışına neden olabilir.
Ayçiçeği tohumlarından doğal olarak çıkarılır ve hafif bir tada sahiptir. Bitkisel ve bitkisel bazlı yağlar kolesterol içermez, doymuş yağ oranı düşük ve çoklu doymamış yağ bakımından zengindir. Özellikle ayçiçek yağı, E vitamini ve omega 6 yağları açısından zengindir, bu da onu sağlıklı bir seçim haline getirir.
Evet, soğuk sıkım zeytinyağı yemeklerde de kullanılabilir.
Eğer az yağlı beslenmek istiyorsanız hayvansal ürünlerin az yağlı olanlarını tercih edin. Beslenmenizde doymuş yağı azaltıp doymamış yağı artırın. Bunun için yukarıdaki listeye göz atın; balık, zeytinyağı, bitkisel yağlar, fındık, badem, ceviz ve keten tohumundaki yağlar vücuda yararlı.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Normal şartlarda diyet yapmayan bir kişinin tüketmesi gereken yağ miktarı, günlük olarak ihtiyaç duyduğu enerjinin %25 ya da %30'u kadar oluyor. Örnek vermek gerekirse, günlük alması gereken kalori 1500 olan bir kişi, günlük olarak 375-450 kaloriyi yağ almalı.
Normal koşullarda sağlıklı bir kişinin tüketmesi gereken yağ miktarı, günlük ihtiyaç duyduğu enerjinin %25-30'u kadardır. Örneğin günlük kalori ihtiyacı 1500 olan kişi, gün içinde 375-450 kaloriyi yağlardan almalıdır, bu da aşağı yukarı 41-50 gramdır, yani 7-8 yemek kaşığı zeytinyağına eş değer sayılabilir.
Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor. Bazı durumlarda tereyağı- sıvı yağ, zeytinyağı - tereyağı gibi kambinasyonlar yapılabiliyor.
Zeytinyağının faydaları çok fazla olsa da günlük kullanımına dikkat edilmelidir. Kontrol altında kullanımı kilo alınmasının önüne geçer. Yemeklerde ve salatalarda günlük olarak 1 tatlı kaşığı kullanılması ölçü bakımından yeterlidir. Bu yağın kontrol altında tutularak kullanılması sağlık açısından yararlıdır.
Zeytinyağı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde metabolizmayı hızlandırır. Bu sayede kilo vermeye yardımcıdır. Diyet yapıyor ya da kilonuzu korumak istiyorsanız, salata ve yemeklerinizde zeytinyağı kullanmanızı öneririz.
Kalp krizini önlüyor, kanı sulandırıyor, şekeri düşürüyor, eklem ağrılarını gideriyor. Zeytinyağını vücudumuzun ağrıyan her yerine sürebilirsiniz. Zeytinyağını her sabah bir kahve fincanı içmelisiniz” diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri