Zayıflatan bitkiler arasında yeşil çay, maydanoz, tarçın, dere otu, biberiye, mate otu, zencefil, kekik, ısırgan otu, nane, kiraz sapı ve mercan köşk gelmektedir. Ödem attıran bitkiler arasında da ada çayı, limon, ıhlamur, yeşil çay, anason, kantaron otu, rezene, nane limon ve biberiye vardır.
Özellikle eklem kireçlenmesi olan hastalar için dizde sıvı birikmesine iyi gelen yöntemlerden biri fizik tedavi ve egzersiz programlarıdır. Düşük yoğunlukta egzersizler yaparak yakınmalarınızı hafifletebilirsiniz. Ayrıca, doktorunuzun önereceği ağrı kesici ilaçları kullanmak da diz ağrınızı azaltacaktır.
Buz Tedavisi: 3-4 saat aralıklarla, 20'şer dakika uygulanacak buz tedavisi, dizdeki şişliğin rahatlamasını sağlar. İstirahat: İyileşme potansiyeli olan kısa longitudinal yırtıklarda koltuk değneği ile yükten koruma, veya diğer yırtıklarda aktivite kısıtlaması önerilir.
Dizdeki ödemin atılmasında egzersize yer verilmesi de önerilen yöntemler arasında bulunur. Ayrıca koruyucu aksesuar desteği de kullanılabilir.
Herhangi bir sağlık sorunu yoksa; biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerin ödem atan çaylar içmek de şişkinliğin atılmasında faydalı olabiliyor. Biberiyenin içeriğinde bulunan tanen, acı maddeler, organik asitler, glikozit ve uçucu yağlar kan dolaşımını hızlandırıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Bazı meyve ve sebzeler ödem sökmek için oldukça yararlıdır. Bunlardan bazıları: kivi, ananas, kayısı, greyfurt, muz, nar, maydanoz, dereotu, kırmızı turp ve şalgam suyu, enginar, salatalık, süt, kefir, yoğurt olarak sıralanır.
Tüketilen şeker miktarının azalmasıyla ödem sorunu da azalacaktır. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa gün içinde ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerin çaylarından faydalanabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler vücuttun fazla suyu atmaya yardımcı olur.
Meniküs nedeniyle oluşan diz kapağı ağrısı ve şişlik geçmesi için bazı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler dinlenme, buz uygulaması, sargı ve dizin vücuttan yüksekte tutulmasıdır. Bu tedavi yöntemleri ile birlikte ağrı ve şişliğin geçmesini destekleyen ağrı kesici ilaçlar doktor kontrolü ile kullanılabilmektedir.
Çoğu hastada ödem aylar içinde tamamen kaybolur, ancak bazı hastalarda ödem azalır ancak kemiği besleyen damarların bir kısmının tıkanmasına bağlı olarak “avasküler nekroz” adı verilen ölü kemik adacıkları ortaya çıkabilir.
İbrahim Saraçoğlu bu konuya çınar yaprağı ile çözüm bulmuştur. Çınar yaprağını kaynattıktan sonra suyunu içip diz ağrısından kurtulabilirsiniz. Aynı şekilde çınar yaprağının kaynamış suyu cildinize temas edecek ılıklığa ulaştığında, diz bölgesine sürüp diz ağrısı şikayetinizi sonlandırabilirsiniz.
Ödem attıran bitkiler arasında da ada çayı, limon, ıhlamur, yeşil çay, anason, kantaron otu, rezene, nane limon ve biberiye vardır. Bakıldığında hem zayıflatan hem de ödemi attıran ortak bitkilere rastlarız. Örneğin yeşil çay ve biberiye bu ortak bitkiler arasındadır. Yeşil çay fazla miktarda antioksidan içermektedir.
Dr. İbrahim Saraçoğlu. Ödem atmak için kaynayan bir bardak suyun içerisine 25 adet kurutulmuş kiraz sapını atın sonrasında 5 dakika kadar kısık ateşte kaynattıktan sonra süzün. 1 hafta boyunca, günde bir kez kahvaltıdan iki saat sonra veya öğle yemeğinden iki saat sonra için.
Diz kapağı ve çevresine birkaç damla zencefil yağı damlatın ve bu bölgeye yağı dağıtın. Dairesel hareketler ile masaj yaparak yağın etkisini göstermesini bekleyin. Zencefil yağında bulunan antioksidan maddeler, diz ağrısına neden olan iltihapların sökülmesine yardımcı olacaktır.
Dizlerdeki kıkırdağıdoymuş yağ alımını azaltarak güçlendirebilirsiniz. Fasulye ve tofu gibi yağsızproteinlerin doymuş yağ oranı düşüktür. Kronik enflamasyonu azaltan omega-3içeriğiyle deniz ürünlerinin ekstra faydaları olabilir. Somon, ton balığı,sardalye, karides, istiridye, deniz tarağı omega-3 açısından zengindir.
Ödem oluşumundan korunmak ve ödem oluşumunu önlemek için ise kızartma şeklindeki yiyeceklerden kafeinli, gazlı ve alkollü içeceklerden, hazır sos ve baharatlardan tuz ve sodyum içeren gıdalardan uzak durmak en iyi sağlıklı beslenme sistemi olacaktır.
Çoğu durumda, kemik iliği ödemi dinlenme, terapi ve nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar gibi ağrı kesici ilaçlarla düzelir. Kişinin kendini daha iyi hissetmesi için birkaç ay dinlenmesi önerilir. Bu arada kemik erimesinin önlenmesi amacıyla bir süre kemik yıkımını önleyici ilaçlar tedaviye eklenebilir.
Bisiklete binme ve yürüme gibi aktiviteler de kas sistemini aktive ederek ayak bileklerindeki ve bacaklardaki tüm suyu veya diğer sıvıları dışarı pompalamaya yardımcı olmaktadır. Fiziksel egzersiz aynı zamanda kan damarlarının genişlemesine yardımcı olarak ödemin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Diz ağrısına iyi gelen bitkilerin dize uygulanmasıyla dizlerdeki ağrılar hafifletilmektedir. Bunlar arasında defne yaprağı, bamya tohumu, zencefil ve zerdeçal yağı bulunmaktadır. Bunların dışında evde düzenli diz egzersizleri yapmak da diz ağrılarının geçmesine yardımcı olmaktadır.
Düzenli spor ve yürüyüş ile bu rahatsızlık engellenebilir. Bu sayede sıvı kaybeden eklemlerde sıvı üretimine başlayacaktır. Ayrıca bol su tüketimi her açıdan olduğu kadar sıvı kaybında da çok önemlidir.
Aloe vera suyu, anti-enflamatuvar özelliği sayesinde eklem ağrılarına da iyi geliyor.
Gerçekten de kilo vermek için çıkılan yolda önce ödem atılır. Bu şekilde kişi, kilo kaybı için daha yüksek motivasyona da sahip olur. Ödem atmak için egzersiz yapmak ve bol su içmek önemlidir. Diğer yandan elma sirkesi de ödem atmaya yardımcı bir besindir.
Sigara ve alkol tüketimine son verilmelidir. Uzun süre pozisyon değiştirmeden ayakta durmak, oturmak veya yatmak ödem oluşumunu kolaylaştırır. Aynı zamanda, hareketsiz kalmaya bağlı ödem oluşan bölgelerde kasların hareket ettirilmesi de ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Fazla kilo damarlar üzerinde ekstra basınç oluşmasına ve dolaşımın yavaşlamasına ve sonuçta vücuttaki sıvı dengesinin bozulmasına neden olur. Egzersiz yapılmalıdır. Düzenli fiziksel aktivite dolaşım sistemi için uyarıcıdır ve sıvı dengesini düzenlemeye yardımcıdır. Masaj vücudun ödeminin çözülmesine yardımcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri