120 km bakımlarında pompa ve eksantrik triger kayışları ile birlikte tüm rulmanlar değiştirilir. Değişen parçalar çoğu zaman birbirine benzese de bakımı yapılan aracın modeline markasına göre değişkenlik göstermektedir.
Özellikle dizel araçlarda yaklaşık 8000 km'de bir bakım önerilir. Benzinli araçlarda ise 13.000 km civarında bakım yapılır. Ağır bakımların kaç bin km'de yapılacağı ise aracın modeline ve kullanım tarzına göre değişir. Genellikle 70 bin km ile 90 bin km arasında ağır bakım yapılması önerilir.
Genellikle 10 bin ve 150 bin kilometrelerde bu tip bakımlar yapılır. Bu esnada filtre, motor yağı ve genellikle contalar değişir. Bu değişim sayesinde araç beklenen performansa daha kolay yoldan ulaşır.
İlgili 18 soru bulundu
Motor yağı değişimi, filtrelerin yenilenmesi, fren sistemi kontrolü, şanzıman yağı değişimi gibi işlemlerle beraber, aracın genel sağlığına odaklanılır. Ayrıca, direksiyon sisteminden lastiklere kadar geniş yelpazede bulunan bileşenler incelenir, gerektiğinde değiştirilir.
Dizel araçlarda yağ değişim süresi aşıldıkça aracın çekişten düşmesi gibi problemler başlar. İlk gözlenen belirtiler çekişten düşme olsa da motorun aşınması sonucunda ciddi motor arızaları söz konusu olabilir.
Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir. Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür.
Benzinle çalışan otomobiller, her 15.000 kilometrelik kullanımda bir, araç bakımına ihtiyaç duyarlar. Hibrit otomobillerde de 15.000 kilometre ya da yılda bir kez olmak üzere düzenli bakım yaptırılması gerekir. Dizel araçlarda ise bu ölçü 10.000 kilometredir.
Dizel motor ömrünü bozuk yollar, kullanım dışı amaçlar da olumsuz etkiler ve motor ömrü beklenenden daha kısa olur. Aracı düzgün yollarda ve aracın standardına uygun şekillerde kullanımı ve düzenli bakım yapılması koşulu ile 500.000 kilometrenin üzerine çıkabileceği de bilinmelidir.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Benzinli ve turbo motorlu arabaların ise 150 bin km'yi aşmaması öneriliyor. Dizel araçlarda ise atmosferik motorlarda 250 bin km'ye, turbo motorlarda yine 150 bin km'ye kadar çıkılabiliyor.
100.000 bakımında genellikle yağ, filtreler, fren balataları ve baskı balata kontrolleri yapılır. 120.000 de triger seti değiştirilir. Serviste yaptırdığınız zaman garantili olur ve baştan savma yapılmaz ama çok oldukça pahalıya yaptırırsınız. Özel bakım istasyonlarında ucuz yapılır ama garantisi olmaz.
dCi motor için genellikle verilen geri bildirimler bu motorun düzenli bakımlar ve dikkatli bir kullanım ile 400.000 – 500.000 km aralığında revizyona uğradığı yönünde yer alıyor. Bakımı yapılmış ve hor kullanılmamış motorlar için kullanıcılar tarafından bildirilen ortalama ömrün 500.000 km olduğu söylenmektedir.
Dizel mi Benzinli mi Daha Güçlü? Sahip olacağınız arabanın motor gücüne dikkat ediyorsanız ve benzinli mi, dizel mi güçlü diyorsanız eğer, bu sorunun cevabı benzinli otomobil. Dizel motora sahip araçlar, aşağı yukarı benzer kapasitedeki benzinli bir otomobilden daha az güç üretebilir.
İlk ağır bakım zamanı dizel araçlarda 8 ila 10 bin kilometrede olurken, benzinli araçlarda genellikle 10-15 bin, hibrit araçlarda ise 15-20 bin olarak belirtiliyor.
2- Ağır Bakım
Periyodik bakım aracınızın motor üretim segmenti ve marka üreticisi tavsiyesine göre her 10.000 km ya da 15.000 km ya da 20.000 km de bir kez yapılan bakımdır. Ağır bakımda tıpkı periyodik bakım gibi belirli kilometre ve zaman aralıklarında yapılır.
Periyodik araç bakımı yapılmayan aracın kullanım ömrü azalır. Aracınızı oluşturan parçalar zamanla aşınacağı ve etkisini yitireceği için, ani araç arızası ve arızalara bağlı kaza riski artar. Bu da hem sizi, hem sevdiklerinizi, hem de trafikteki diğer sürücüleri riske atar.
Castrol 5 30 Yağ Kaç Km Gider? Hafif binek araçların kullanımı için uygun özelliklere sahip olan motor yağının 5 litresi ortalama 20.000 km yol gider.
Her araç sahibi kendi aracının motor yağı seviyesini kontrol edebilir. Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri