Aracınız dizel kullanıyorsa motorun ve aracın zarar görme riski de iyice artmaktadır. Vurdurma işlemi sırasında dizel pompaları ciddi hasar alabilir. Bu yüzden Antalya Havalimanı araç kiralama hizmeti verirken dizel arabalar için bu yöntemin kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz.
- Dizel araçlarımızın ilk çalıştırılmasında 30-sn veya 1 dk kadar çalışıp biraz ısınmasını ve kendini yağlamasını beklemek doğru olacaktır. Soğuk motor çalışır çalışmaz araca yüklenmek veya zorlamak turbomuzun kilitlenmesine ve motor içi aşınmanın çok daha fazla olmasına neden olacaktır.
Bir çoğunda çok fazla elektrikle çalışan parça olduğundan (örneğin elektrikli yakıt pompası) iterek çalıştırdığınızda alternatör yeterli elektrik üretemeyecek ve araç çalışmayacaktır. Bu durumda aracı bir kaç kez daha vurdurmaya çalışmak aracın elektrik ve elektronik aksamına zarar verebilir.
Bu konuda herhangi bir hata yapmadan mutlaka ikinci vitese almak gerekmektedir. Yani araba vurdurma esnasında araba hareket ettiği andan itibaren direkt olarak ikinci vitese takılmalıdır.
Aracınızı ilk çalıştırmada motoru gaz vererek ısıttığınız gibi stop ederken de en az 30 saniye gaz vermeden çalıştırmanız gerekir. Bunun nedeni motor çalışırken turbo türbinlerini birbirine bağlayan milin yağlanmasıdır. Kontağı kapattığınızda motor durur buna bağlı olarak yağlama da durur.
İlgili 35 soru bulundu
Dizel araçların çalışma prensibi benzinli araçlara göre daha farklı işlemektedir. Bu yüzden soğuk havalarda dizel aracınızı çalıştırma işleminden önce antifrizi,kışlık yağı var ise kontağı açıp ısıtma buji ışığının sönmesini beklemelisiniz bu sayede aracınız daha kolay çalışacaktır.
Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın. Pompalama işlemi aracınızın boğulmasına sebep olacak ve araç çalıştığında yanmayan fazla yakıt çiğ olarak egzozdan atılacaktır. Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır.
Arabanın elektronik aksamının motor kapalıyken çalıştırılması ile ortaya çıkan akü bitmesi ve akünün kendini şarj edememesi halinde araba vurdurularak çalıştırılabilmektedir. Arabanın vurdurularak çalıştırılabilmesi için iki kişinin uğraşması gerekmektedir.
2-Dizel araç boşta kullanılması sakıncalıdır,. Çünkü boşta iken motor bir miktar soğur ve piston yağması azalır birden 5. viteste 3000 devre getirince araç 700 devirden 3000 devre aradaki yağlamayı hemen yapamaz ve bu uzun vadede piston segman ve gömleğe zarar verebilir.
Arabanın arkasında bulunan kişiler arabayı ittirmeye başlarlar. İtme işlemi devam ederken debriyaj sonuna kadar basılır ve ikinci vitese geçilir. İtme işlemi devam ederken debriyaj sonuna kadar basılı kalır. Arabanın hızı en az 20 km'ye ulaştığında debriyaj bırakılarak gaza basılır.
Aracınız dizel kullanıyorsa motorun ve aracın zarar görme riski de iyice artmaktadır. Vurdurma işlemi sırasında dizel pompaları ciddi hasar alabilir. Bu yüzden Antalya Havalimanı araç kiralama hizmeti verirken dizel arabalar için bu yöntemin kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz.
Ayrıca, işlevi nedeniyle daha basit parçalarla üretilen marş motorunun ömrünün çabuk bitmesine de sebep olur. Dolayısıyla aracı vitesteyken çalıştırmak aküye ve marş motoruna zarar verebilmektedir. Vitesin boşta olduğu durumlarda ise şanzımanın rölanti devri çalışarak yine fazladan güç tüketilmesine neden olacaktır.
Motorun uzun süre rölantide kullanılması, yağı motor silindirlerinden ve pistonlardan uzaklaştırdığı için motor parçalarının ömrünün kısalmasına sebep oluyor. Bu sebeple aracınızı soğuk havada sürüşe hazırlamak için yapılacak en iyi şey, onu hareket ettirmek oluyor.
Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler; Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır.
1- Mazot koy. 2- Marşa bas hava yapmamış olup hemen çalışabilir. 3- Hava yapmışsa otomatik hava almalı olup bir kaç uzun marşta havasını otomatik alarak çalışabilir. 4- Otomatik hava almalı değilse yakıt hattında hava alma pompası veya düğme gibi birşey olur onu birkaç defa basmanız gerekir.
Aracınız ile uzun yola çıktığınızda aracı zaman zaman 3000-3500 devir bandı arasında kullanın. Bu işlemi yaklaşık 15-20 dk boyunca gerçekleştirin. Bu sayede egzoz sistemi kendini temizler ve birikmiş kurumu yakar. Unutmayın, uzun yol dizeller için şifadır.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Genel olarak, bir binek otomobil motoru için rölanti devri 600 ile 1000 arasında iken, orta veya ağır hizmet tipi bir kamyon için rölanti devri yaklaşık 600 olur.
Aracınızı vurdurarak çalıştırdığınızda, kayışlar ve diğer motor parçaları için bir anda sert ve ağır bir yük bindiği için yıpranmayı artıracaktır. O sebeple sadece zorunda kaldığınızda yapın. Akü takviyesi yapamayacak durumdaysanız, ya da marş motoru arızalandıysa vurdurmak tek çare oluyor.
Evet özellikle eski nesil dizel araçlar aküsüz, vurdurma tabir edilen şekilde çalışır.
Vurdurma, aracınızın aküsü bittiğinde ve ya marş dinamosu arızalandığında aracınızı çalıştırmanın yollarından biridir. Araç ikinci vitese atılır ve ayak debriyajda basılı tutulur, kontak açık konumdadır. Araç itilerek hızlandırılır ve bu esnada ayak debriyajdan çekilerek motora ilk hareket verilir.
Aracınızın motoru, kalınlaşmış motor yağının direnci ile karşılaşabilir. Yaşadığınız sıkıntının temelinde akü de olabilir. Aküler soğuk havalarda daha az elektrik akımına sahiptir. Dolayısıyla aracınız hemen çalışmayabilir.
Hava zaten soğuksa eğer ısınnan dizel motorun bile rolantide ısısı düşüyor. Onun için bu soğuk havalarda dizel motorun geç ısınması normaldir. araç durduğu yerde rölantide, turbo veya intercoolerin motorun ısınması veya soğumasına herhangi bir katkısı yoktur.
Kışın motor sıcaklığına daha geç ulaştığı için yakıt tüketiminin biraz artması doğaldır. Özellikle dizel araçlarda bu durum daha çok hissediliyor, ilk haraketten sonra mümkün olduğunca 2000-2500 deviri geçmeden seyiredilirse daha iyi oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri