Benzinle çalışan otomobiller, her 15.000 kilometrelik kullanımda bir, araç bakımına ihtiyaç duyarlar. Hibrit otomobillerde de 15.000 kilometre ya da yılda bir kez olmak üzere düzenli bakım yaptırılması gerekir. Dizel araçlarda ise bu ölçü 10.000 kilometredir.
Araç yıllık bakımı isminde de yer aldığı gibi genel olarak yılda bir yapılsa da kimi zaman farklılıklar olabilir. Benzinli ve dizel araçlarda 10 bin km ile 20 bin km arasında yapılması önerilen araç bakım işlemi hibrit tipindeki araçlar için 15 bin km'de bir biçiminde yapılır.
Benzinle çalışan araçların bakımı her 15.000 km'de yapılırken, dizelle çalışan araçların bakımı ise her 10.000 km'de yapılması gerekir. Bu km'ler 1 yıl içerisinde doldurulmaz ise araca yıllık bakım yapılması gerekir.
Benzinli araçlarda araç bakımı 15.000 km/yıl şeklinde yapılmaktayken, dizel araçlarda 10.000 km/yıl olarak bakım yapılmaktadır. Araç bakım sürelerini etkileyen faktörler bulunmaktadır. Aracın nerede ve nasıl kullanıldığı da bu sürelerin standartlar dışında değerlendirilmesini elzem kılan faktörler arasında yer alır.
10.000 bakım olarak ifade edilen standart periyodik bakımlarda filtre ve yağların değişimi yapılmaktadır. Yağ, hava, polen ve yakıt filtreleri ile motor yağı değiştirilmektedir. Bunun yanı sıra araçların donanımlarında bulunan parçaların ön - arka balata ve süspansiyon kontrolü, silecek değişimi yapılmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
100.000 bakımında genellikle yağ, filtreler, fren balataları ve baskı balata kontrolleri yapılır. 120.000 de triger seti değiştirilir. Serviste yaptırdığınız zaman garantili olur ve baştan savma yapılmaz ama çok oldukça pahalıya yaptırırsınız. Özel bakım istasyonlarında ucuz yapılır ama garantisi olmaz.
Dizel araçlarda yağ değişim süresi aşıldıkça aracın çekişten düşmesi gibi problemler başlar. İlk gözlenen belirtiler çekişten düşme olsa da motorun aşınması sonucunda ciddi motor arızaları söz konusu olabilir.
Benzinle çalışan otomobiller, her 15.000 kilometrelik kullanımda bir, araç bakımına ihtiyaç duyarlar. Hibrit otomobillerde de 15.000 kilometre ya da yılda bir kez olmak üzere düzenli bakım yaptırılması gerekir. Dizel araçlarda ise bu ölçü 10.000 kilometredir.
Örneğin bakım 1000 km de aracınızı bakıma sokmayı ihmal ederseniz değişmeyen yağ zaman içerisinde fonksiyonunu kaybederek motorunuza zarar vermeye başlayacaktır. Bu da aracınızın motorunda yanma meydana getirebileceği için gereksiz bir masraf ve kullanım ömründe kısalmaya sebep olabilecektir.
Dizel araçların bakım ücretleri genellikle benzinli araçlara göre daha fazladır. Bunun sebebi ise dizel araçların yakıt verimliliği için kullandığı ekipmanların pahalı olmasıdır. Aynı zamanda dizel araçlar için yedek parça bulmak benzinli araçlardan daha zordur.
Araç ağır bakımı uzun aralıklarla yapılan bir bakım türüdür. Bu bakım süreci genellikle araçtan araca ve duruma göre değişkenlik gösterir. Motor bakımı esnasında yağ ve filtre değişimi gibi uygulamalar uzman servis denetiminde hizmet olarak sunulur. Sıvıların kontrolü bu kapsamlı bakım esnasında yapılır.
Periyodik araç bakımı yapılmayan aracın kullanım ömrü azalır. Aracınızı oluşturan parçalar zamanla aşınacağı ve etkisini yitireceği için, ani araç arızası ve arızalara bağlı kaza riski artar. Bu da hem sizi, hem sevdiklerinizi, hem de trafikteki diğer sürücüleri riske atar.
Dizel araç yağ değişimi kaç km sorusuna cevap verirken genel olarak 3 yıl ve 5 bin km gibi cevaplar karşımıza çıkar. Bu süreçlere ve ara bakım süreçlerine dikkat eden araç sahipleri genelde araçlarını korumuş olur.
Merak etmeyin aracınızdaki motor yağını 1 ay değiştirmezseniz, aracınıza bir şey olmaz. Genellikle aracınız 8 ila 10 bin km yaptıysa motor yağını değiştirmeniz sizin için yararlı olacaktır. Dilerseniz, motor yağınızı değiştirmeden aracınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
120 k bakımı ağır bakım olarak geçer, şanzıman yağı tüm filtreler ve fren hidroliği değişir v kayışı yakın zamanda değişmesiyle onda değişir,devirdaim çevresi kontrol edilir (aracın yaşına göre değişkenlik gösterir)soğutma sıvısı (antifiriz) değişir 4 teker açılır gerekirse balatalar değişir,diskler et kalınlığı ...
Sıfır araç bakımı markaların belirlemiş olduğu km veya yıl bazına göre yapılmaktadır. Bu kilometreler genelde 10.000 km ile 20.000 km arası değişkenlik gösterebilir eğer ki kilometresi dolmadıysa aracın trafiğe çıkışından 1 yıl sonrasında her marka için geçerli olan bir durumdur bu yıllık bakımının yapılması gerekir.
Aracınız sıfır da olsa belirli periyodik zamanlarda aksatmadan bakımı yaptırılması gerekir. Sıfır araç ilk bakımı da 10.000 km ile 20.000 km arasında yaptırılması gerekir. Herkesin araba kullanma zamanı ve yoğunluğu farklı olduğu için bu iki yılda sürebilir bir yıl içinde de olabilir.
Tam sentetik motor yağlarında genellikle 3000 km ile 4000 km arasında periyodik bakım yaptırılmaktadır. 2 zamanlı motor yağı, 2 zamanlı motosikletlerde ise periyodik bakım aralığı 1500 ile 2000 km arasında değişmektedir. Periyodik bakımın en önemli maddesi yağ değişimidir.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Yağdaki kumu ve kiri temizlediği için motorun bozulmaması adına her yağ değişiminde yağ filtresinin de değiştirilmesi öneriliyor. Optimum dikkat gerektiren bir aracınız var ise daha erken de değişim gerekebilir. Fakat araçlarda yağ filtresi değişimi ortalama olarak 5.000 km'de gerçekleştiriliyor.
Bu sorunun cevabına tartışmasız "Evet" dememiz gerekiyor. Çünkü aracın sadece kilometresine bakarak motor yağını değiştirmek hatadır. Motor yağı kimyasal bir karışımdır ve zamanla özelliklerini kaybeder. Bu nedenle aracınız yol yapmasa bile her yıl bir defa motor yağınızı değiştirmeniz gerekir.
Motor Yağı Değişimleri Nasıl Olur? 10 bin kilometre yapıldıktan sonra motor yağı değişimiyle yenileme yapılır. Motor yağı değişimlerinde eski yağın tamamen boşaltılması gerekir.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri