Aracınızı düşük viteste çok gaz vererek bağırtmayınız, derhal vites büyütünüz. - Dizel aracınızı yüksek devirlerde uzun süre kullanmayınız, bu turbo sistemine ek yük getirir ve turbonuzun pervanesine ve millerine zarar verir. Ayrıca yakıt olarak çok yüksek tüketim meblağı ortaya çıkarır.
Motorun Çok Yüksek Devirde Çalıştırılması
Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır. Çünkü motor soğukken yüksek devire çıkması aynı zamanda yüksek basınç oluşmasına neden olur bu durum turbo türbinlerine zarar verebilir.
Dizel Aracınızı Sürekli Düşük Devirde Kullanmayın
Motor soğukken devirli araç kullanmak motora zarar vermekte ancak ısınmış bir motoru olması gerekenden daha düşük devirlerde kullanmak aracın kurum biriktirmesine ve uzun vadede vuruntulu çalışmasına neden olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Yağ bakımlarını aksatmadığın sürece yüksek devir motora zarar vermez. Düşük devir ise aksine motorda çalışan tüm parçalara zarar verir. Öce sübaplar ve krank yatakları vuruntuyla birlikte dağılacak parçalardır. Yüksek vites düşük devir yakıttan tasarruf ettirir ama çokta düşük devir vuruntuya sebep olur.
Özetle uzun yolda 3500 devir altına inmeden (ki bunun çoğu 4000 devir üstü) sorunsuz bir şekilde 205bin kilometre katettik. Firma zaten motor yüksek devirlerde gezen motor olduğu için bakım süresini 10bin km de bir tavsiye ediyor. Soğutma sistemi de ona göre tasarlanıyor.
Dizel motorun tertibatı daha değişiktir. Benzinli motordaki gibi bujilerle değil de havanın silindir içinde sıkıştırılıp mazotun tutuşturulmasıyla yanar ve enerji elde edilir. Devir sayısı arttığı zaman tutuşturmak için fazla zaman ve aralık kalmayacağı için çok devir çevrilemez.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Aracınızın bakımlarını zamanında yaptırın , motor ısınmadan yüksek devirlere çıkmayın ve yüksek devirlerde uzun süre kullanmayın. Kısa süreli anlık olarak yüksek devir çevirmenin bakımlı bi arabada kısa vadede fazla bi zararı olmaz.
Uzun yolculuklarda ise devir saatinizi, 1.800- 2.500 bandında tutarsanız maksimum yakıt verimliliğini sağlamış olursunuz.
Halkımızdakı yaygın dizel araç devirli kullanılır inanışının aksıne turbo diesel araçlar ekonomı ve uzun omurlu kullanım maksadıyla devırsıze yakın kullanılmalıdır.1500 ila 2500 devır/dakıka aralıgında bır kullanım saglıklı olacaktır.
En ideali 2500-3000 devirdir. Daha düşük devirlerde daha az yakıt yaksanda ulaştığın performans açısından bu iyi olmaz. Amaç en düşük yakıt tüketimi-en iyi performans ise bu 2500-3000 devir aralığıdır.
o yokuşta kalkışta 1. viteste en az 4000 devire kadar hızlan, sonra hızlı bir şekilde 2. vitese geç, ancak o zaman 2. vites devrin 2000 üstünde olur ve rahat bir şekilde hızlanmaya devam edersin. Eğer arabada 3-4 kişi varsa 2. vitese daha üst devirde geçirmelisin. yoksa hızlanamayabilirsin.
yeri gelir 2000 devir en ideal devir olur yeri gelir 4000 devir ideal olur.yani bu işe şöför hisleriyle karar verir.
örneğin bir dizel motor 1750 - 3800 d/d bandında maksimum torkunu üretiyorsa bu araçta vites yükseltmek için 3000 d/d yeterlidir. hızlı ivmelenme isteniyorsa 4000 d/d ya çıkılabilir. ama normalde 3000 d/d üstü gereksizdir. normal sürüş için ise dizel aracı motorun çektiğini hissettiğiniz en düşük devirde kullanın.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Turbo Arıza Belirtileri Şunlardır;
Turbo arıza sesi (ötme-siren gibi) (normal kulağa hoş gelen hafif ıslık sesinden farklı-şiddetli ses), Motor yağ eksiltir, Turbo basıncı düşer, Egzozdan aşırı duman atar (egzozdan gri-mavi-beyaz duman çıkar)
Aracınızı düşük viteste çok gaz vererek bağırtmayınız, derhal vites büyütünüz. - Dizel aracınızı yüksek devirlerde uzun süre kullanmayınız, bu turbo sistemine ek yük getirir ve turbonuzun pervanesine ve millerine zarar verir. Ayrıca yakıt olarak çok yüksek tüketim meblağı ortaya çıkarır.
Dizel motorlu araçların çalışma prensipleri gereği daha düşük seviyelerde dönme hızı ile çalışmaları sebebiyle ve bir benzin motor 8000-9000 devir/dakika hız seviyesine ulaşabilirken benzer hacimlere sahip bir dizel motor genellikle 4000-5000 devir/dakika hıza çıkabilir.
Ayrıca zaten yağ yakması durumunda da iyi bir servise veya ustaya göstererek aracınızın motorunun bitik olup olmadığını anlayabilirsiniz. Egzozdan farklı renkte ve yoğun şekilde duman gelmesi de motorun bittiğine işaret teşkil edebilir. Aynı şekilde egzozdan yağ gelmesi de bu işaretlerden kabul edilir.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Motosikletinizle son vitese çıkıp istediğiniz bir devirde sabit gidiyorsunuz. Örneğin ben 7000 devirde tam 100km/s hızında gidiyorum.
1) Aracın uygun devirde kullanılması gerekmektedir (ne düşük nede yüksek), istisnalar dışında yüksek devirlere çıkılmamalıdır (2000-3000 devir aralığında).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri