Çok soğuk havalarda yakıtın depoda donmasını önlemek oldukça önemlidir. Bu noktada sıklıkla akıllara gelen bir diğer soru da “Dizel motor donar mı?” sorusudur. Dizel motor, sıcaklık -40 derecenin altına düştüğünde donar. Dizel yakıt, dizel motorla aynı sıcaklıkta donmaz.
Benzin tam anlamıyla eksi 45 derecede donar.Mazot herhangi bir madde katılmadığı sürece -20 derecede donmaya başlamaktadır.
Mazotun donmaması için bir miktar benzin alınabilir. Bu yalnızca donma derecesini biraz düşürecektir. Arabanın önü güneye doğru bakar ve bir duvara yakın olursa, bir de gece çalıştırılırsa yakıtın donma olasılığı da düşürülmüş olur.
Dizel araçların çalışma prensibi benzinli araçlara göre daha farklı işlemektedir. Bu yüzden soğuk havalarda dizel aracınızı çalıştırma işleminden önce antifrizi,kışlık yağı var ise kontağı açıp ısıtma buji ışığının sönmesini beklemelisiniz bu sayede aracınız daha kolay çalışacaktır.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
İlgili 43 soru bulundu
Yakıt sarfiyatının en az olduğu devir; benzinli araçlarda 2500-3000, dizel araçlarda ise 2000-2500'dür.
- Dizel araçlarımızın ilk çalıştırılmasında 30-sn veya 1 dk kadar çalışıp biraz ısınmasını ve kendini yağlamasını beklemek doğru olacaktır. Soğuk motor çalışır çalışmaz araca yüklenmek veya zorlamak turbomuzun kilitlenmesine ve motor içi aşınmanın çok daha fazla olmasına neden olacaktır.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor.
Yakıt deposunda bulunan nemin donması aracın çalışmasını engelliyor olabilir. Aracınızın motoru, kalınlaşmış motor yağının direnci ile karşılaşabilir. Yaşadığınız sıkıntının temelinde akü de olabilir. Aküler soğuk havalarda daha az elektrik akımına sahiptir.
Hava zaten soğuksa eğer ısınnan dizel motorun bile rolantide ısısı düşüyor. Onun için bu soğuk havalarda dizel motorun geç ısınması normaldir. araç durduğu yerde rölantide, turbo veya intercoolerin motorun ısınması veya soğumasına herhangi bir katkısı yoktur.
Dizel motor, sıcaklık -40 derecenin altına düştüğünde donar.
Benzin, LPG veya Dizel araçlarda motor ısınmadan hareket edildiği zaman pistonlar aşınır. Özellikle çok soğuk havalarda motor mutlaka ısıtılmalıdır.
Eğer sizin araçlarınızda donuyorsa, mutlaka açık alana değil, kapalı garajlara park etmeniz gerekiyor. Çevrenizde, araçlarınızı park edecek kapalı garajlar olmayabilir. Bunun için dizele, antifriz katmanız, işinizi biraz olsun kolaylaştıracaktır. Bununla beraber aracınıza sıcak üfleme yapmalısınız.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır.
Hava, dizel motorun silindiri içine çekilir ve bir piston tarafından, kıvılcım ateşlemeli (benzinli) motorlardakinden çok daha yüksek (25 katı bulabilir) bir oranda sıkıştırılır. Hava sıcaklığı 500-700 °C'a ulaşır.
Soğuk havalarda benzinli araba çalıştırmak dizel araçlara göre daha sorunsuz gerçekleşiyor. Zira benzinli araçlarda bujiler, yakıtı ısıtma sistemi kullanarak değil kıvılcım sistemi kullanarak tutuşturuyor. Bu nedenle kışın benzinli araçları çalıştırdıktan sonra beklemek gerekmiyor.
Dizel motorun soğuk havalarda kolay çalışmasını aşağıdakilerden hangisi sağlar ? Cevap: Isıtma bujisi Yani A dır.
Aynı zamanda dizel yakıtlarda soğuk havada yakıt, jelleşir ve ilk çalıştırdığınızda motora güç vermek normalden daha uzun sürer. Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun en yaygın yanıtlarından biri motor yağıdır. Soğuk havalarda marşa basıldığında motor, kalınlaşmış motor yağının direnciyle karşılaşır.
Dizel motor benzinliye göre daha geç ısınır. mazotun kalorisi , benzine göre düşük olduğu için ve dizel araçlar daha az yakıt yaktığı için, motorları geç ısınır... Dizel motorlar yüksek sıkıştırmada patlamaya dayanıklı yoğun blok alaşımları nedeniyle geç ısınırlar.
Normal. Dizel unite, sicak hava sever. Gec isindigi icin, soguk motor dolayisi ile fazla yakar. Kisin kisa mesafe kullanıldığı zaman cok yakmasi normaldir.
dizel motoru devirsiz kullanmak zararlı.. düşük devirde sürmek devirsiz sürmek demek değildir. düz yolda eğer 1500 devirde araba bayılmadan gidebiliyorsa burda devirsizlik yoktur ama düşük devir vardır.. düşük devir devirsiz olmadığı sürece sorun yoktur.
Kış aylarında motor soğutma suyu içinde yer alan antifriz, büyük önem taşımaktadır. Suyun donmasını engelleyen antifriz aracın kolay çalışmasında oldukça etkili olmaktadır. Araçlarda kullanılan motor yağı özellikle kış aylarında önem taşımaktadır. Kış aylarında özellikle sentetik yağ kullanılmalıdır.
1 ay çalışmasa bir şey olmaz. Sadece akü de azalma olur.
Dizel bir araç için maksimum yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araç içinse; 2.500-3.00 devir bandında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu, hem de sarsıntısız bir sürüş için optimum vites değiştirme aralığı olarak kabul edilmiştir.
Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın. Pompalama işlemi aracınızın boğulmasına sebep olacak ve araç çalıştığında yanmayan fazla yakıt çiğ olarak egzozdan atılacaktır. Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri