Dizel araçlarda ise marşa basıldığı anda marş alıyor ancak çalışmıyorsa bunun nedeni de kızdırma bujileri, rölesi olabilir ya da sigortası atmış olabilir. Marş basıldığı anda problem oluşmuyor ancak araç çalışmıyor veya araç yolda stop ediyorsa problem var demektir.
Marş basıyor ama araba çalışmıyor
Anahtarı döndürdüğünüzde marş motoru dönüyor ama araba çalışmıyorsa, yakıtınız bitmiş, bujiler bozuk veya motorda sıkıştırma olabilir. Motor yakıta, ateşlemeye ve sıkıştırmaya gereksinim duyar. Yakıt basıncı, motorun çalışması için önemlidir.
Aracınızı çalıştırmak için Start tuşuna bastığınızda ya da kontağı çevirdiğinizde aracınız çalışmayabilir. Bu işlemi yaptığınızda normalde, aküden gelen elektrik, marş motoruna aktarılmaktadır. Eğer motorunuz çalışmazsa, marş civarlarında bir arıza olduğunu söyleyebiliriz.
Marş motorunun sorunlu olması ya da gücünü kaybetmesi motora ilk hareketini vermekte zorlanmasına sebep olur. Ayrıca bir diğer sebep ise, aküdür. Akünün voltaj değerleri düştü ise, ya da ömrünü tamamlıyor ise, marj motoruna yeterli gücü veremediğinden aracınızı çalıştırmanız zorlanacaktır.
Marşa basılmasına rağmen hiç bir hareket yoksa, marş motoru dönmüyorsa; Elektriği stratora ileten kömürlerin bittiğine işaret eder.
İlgili 35 soru bulundu
Ya akü bitiktir ya kutup başları gevşektir ya oksit yapmıştır ya marş şalteri bozuktur ya da marş motoru bozuktur. Eğer ki kontak çevrildiği anda marş basıyor ancak motoru yavaş döndürüyor ise yine ya akü zayıftır ya kutup başları gevşektir ya marş motoru arızalıdır yani kömürleri bitmiş olabilir.
Marş motorunun arızalı olduğunu anlamak için şu belirtiler gözlemlenebilir: Marş motorundan (dinamodan) ses gelmesi. Marş dinamo dişlisinden ıslık sesi gibi bir ses çıkması Marşın eskiye oranla daha yavaş dönüyor olması
Bir motor yağının viskozitesi ne kadar düşükse o motor yağı o kadar incedir ve soğuk havalarda bile akışkandır. Bir motor yağının viskozitesi ne kadar yüksekse o yağ o kadar kalındır ve soğuklarda da daha çok katılaşarak aracınızın soğuk havalarda daha geç çalışmasına neden olur.
Aracınızın motoru, kalınlaşmış motor yağının direnci ile karşılaşabilir. Yaşadığınız sıkıntının temelinde akü de olabilir. Aküler soğuk havalarda daha az elektrik akımına sahiptir. Dolayısıyla aracınız hemen çalışmayabilir.
Marşa basma süresi kısa (10–15 saniye) olmalıdır. 10–15 saniyeden fazla mar- şa basılır ise akümülatör (deşarj olur) boşalır. Motor çalışırken marşa basılırsa marş dişlisi zarar görür.
Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur. Araba gaz kesintisinin diğer nedenleri arasında kötü bir yakıt pompası, ateşleme ve egzos sistemi ve oto elektrik ile ilgili sorunlar bulunur.
Motorun marş yapmamasının genellikle sebepleri aküden ve marş sisteminden kaynaklanmaktadır. Aküden dolayı olan arızalar; Akünün bitmesine, akü kutup bağlantılarının gevşemiş olmasına veya kutup başının çıkmasına bağlı olabilir.
Rölantide çalışır durumda olan araç çalışmayan araca yaklaştırılır. Akü takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün + kutpuna diğer ucunu dolu olana akünün + kutpuna bağlanır. Sonra akü takviye kablosunun siyah ucu dolu ve boş olan akülerin – kutup başına bağlanır.
Marş otomatiğinin arızalanması: Marş otomatiği arızalandığında marştan sadece tık sesi gelir. Marş otomatiğinin değişimi ile sorununuz çözülecektir. Aynı şekilde marş otomatiği arızalandığında bir nesne ile vurarak aracın bir süreliğine çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Ancak marş motoru arızalı ise marş dinamosundan sesler gelebilir, marş yavaş hareket eder ya da hiç basmaz, basmak için uğraştığınızda ise herhangi bir hareket gerçekleştirmez, marş motoru hızla dönse de motora enerji iletilemediğinden motor harekete geçemez.
Sorununuzun kaynağı bobin olabilir. Marş motoru içinde yer alan bilya, kolektör ve dişlilerde arıza, deformasyon olabilir. En sık görülen ise marş dinamosunun kömürünün bitmesidir. Marş dinamosu kömürü biten ya da azalan marş motoru çalışmaz veya çalışmakta çok zorlanır.
Dizel araçların çalışma prensibi benzinli araçlara göre daha farklı işlemektedir. Bu yüzden soğuk havalarda dizel aracınızı çalıştırma işleminden önce antifrizi,kışlık yağı var ise kontağı açıp ısıtma buji ışığının sönmesini beklemelisiniz bu sayede aracınız daha kolay çalışacaktır.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor.
- Dizel araçlarımızın ilk çalıştırılmasında 30-sn veya 1 dk kadar çalışıp biraz ısınmasını ve kendini yağlamasını beklemek doğru olacaktır. Soğuk motor çalışır çalışmaz araca yüklenmek veya zorlamak turbomuzun kilitlenmesine ve motor içi aşınmanın çok daha fazla olmasına neden olacaktır.
Soğuk havalarda motor yağı kalınlaşır ve kalınlaşan motor yağı yüzünden aracın birçok aksanının çalışmasına engel olur. Soğuk havada aracın çalışmamasının bir diğer sebebi ise aküdür. Aküden elde edilen elektriğin marş motoruna iletilmesi soğuk havalarda biraz daha zorlaşıyor.
Soğuk hava motor yağının kalınlaşmasına sebep olabilmektedir. Bunun sonucunda da yağın motor bloğundan pompalanması daha fazla çaba gerektirir. Yağı pompalamak için yapılan bu ekstra çaba aynı zamanda aküyü zorlayarak optimum seviyelerde çalışmasını engeller. Sonuç olarak, arabanız çalışmaz.
Marş motoru kömürü zaman içerisinde bitebilen ve değişmesi gereken ürünlerden biridir. Aracınızı kullanmak istediğiniz zaman marşa bastığınızda herhangi bir işlev alamıyorsanız, marş kömürünün kontrol etmeniz gerekmektedir. Marş motoru kömürü bitmesiyle araç marş almayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri