Manyetik alanın değişimine de primer taraftaki akım değişimi sebep olur. Yani primer taraftaki sinyal değişmeli ki manyetik alan oluşsun. DC'de sinyal değişmediği için manyetik alan oluşmaz. Dolayısıyla bir akı meydana gelmez ve emk oluşmaz.
Yani pratikte transformatöre DC gerilim uygulanırsa büyük ihtimalle trafonun sarımları yanar.
Trafolar DC (Doğru Akım) devrelerinde değil, AC (Alternatif Akım) devrelerinde kullanılırlar.
Transformatörler tipik olarak, elektrik devresinde voltajın ya da akımın düşürülmesi ve yükseltilmesi için kullanılır. Elektronikte ise, farklı devrelerde yükselticileri birleştirmek ya da doğru akımla gelen dalgaları, daha yüksek değerdeki alternatif akıma çevirmek için kullanılır.
Peki trafolar neden patlar veya yanar? Trafo'nun soğutulmamasından, kullanılan soğutucu yağlardan, aşırı yük binmesinden ve periyodik bakımlarının yapılmamasından dolayı patlama ve yanmalar meydana gelmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Transformatör Kayıpları
Bu kayıplar; demir kayıpları ve bakır kayıpları olmak üzere iki çeşittir.
Doğru akım generatörü, mekanik enerjiyi doğru akım elektrik enerjisine dönüştüren elektrik makinesidir. Doğru akım generatörleri uyartım şekillerine göre iki çeşittir. Kendinden uyartımlı generatörler de kullanılan alan sargısına göre üçe ayrılırlar. Bu generatörler harici bir kaynağa ihtiyaç duyarlar.
İdeal transformatörlerde güç korunur. İkincil bobindeki gerilim ve akım bobinlerdeki sarım sayısına göre değişir. Birincil bobindeki gerilim ve güç kaynağının sağladığı gerilim ve güçtür değişmez.
Standartlara göre en güvenli gerilim değerleri AC için 50 Volt, DC için nemli ortamda 25 Volt ve kuru ortamda 120 Volttur.
Sabit Voltaj LED Trafoları
Bu LED sistemlerinde akım, LED modülü içerisinde yer alan basit dirençler veya dahili bir sabit akım trafosu tarafından düzenlenir. Sabit voltaj LED trafoları, genellikle 12V DC veya 24V DC olmak üzere bir sabit voltaj gerektirir.
Standartlara göre en güvenli gerilim değeri üst sınırları, AC için 50 Volt, DC için nemli ortamda 25 Volt ve kuru ortamda 120 Volt'tur. Bu değerler ortalama insan vücut direncine göre hesaplandığı için kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.
Dönüştürme oranına göre primer sarım sayısı ve gerilimi sabit kabul edilirse sekonder sarım sayısı artırılırsa sekonder gerilimi artar ve sekonder akımı düşer. Sekonder sarım sayısı az olursa sekonder gerilimi düşer.
DC güç kaynağı, bir cihaza güç sağlamak için doğru akım veren güç kaynağı türüdür. DC güç kaynağının birincil işlevi, yüke güç sağlamak için kaynaktan gelen elektriği doğru gerilim ve akıma dönüştürmektir. Programlanabilir DC güç kaynağı, çıkış gerilimi ve akımının ayarlanabildiği güç kaynağıdır.
DC Elektrik Üretimi
Dönen dc motor milinden bir kayışla 12 V üreten bir bobinin hareket girişine bağlanır. Bobin böylece 12 volt üretir ve 12V'luk bataryayı tekrar şarj eder. Bu düzenekle dc motor sürekli çalışır ve 12 volt sürekli olarak kullanılabilir.
Voltaj: Küçük DC motorlar 1,5 V ile 48 V arasında değişen voltaj değerlerine sahip olarak bulunabilirler. Her bir DC motor için belirtilen voltaj değeri, o DC motorun kendi verilen hız, güç ve akım değerlerinde stabil çalıştığı voltaj değeridir.
Bunlar arasında doğru akım motoru (DC motor) ve adım motoru (step motor) önemli bir yere sahip. Bu motorlar yardımıyla kolayca elektrik üretmek mümkün.
Bir Trafonun işletme ömrü ortalama 20-30 yıl arasında değişmektedir. Trafonun büyüklüğü önemi, çevre ve çalışma koşulları dikkate alınarak 6 ayda bir yada her yıl bakımları yapılarak Trafonun işletme ömrünü 40 yıl üzerine çıkarılabilir.
Kısa devre anında oluşan kuvvetler akımın küpü ile orantılıdır.Oluşan bu kuvvet mekanik olarak transformatörü ciddi şekilde zorlamakta ,akımın değeri ve süresine bağlı olarak da termal zorlamalar meydana gelmektedir.
Trafo Boşta Kaybı Nedir? Orta gerilim ölçümlü özel bir trafo, enerjisi kesilmediği sürece kullanılmıyor olsa bile elektrik akımını çekmeye devam eder. Trafolar gelen elektriği depolayamadığı için elektrik sarfiyatı yaşanmaya devam etmektedir. Burada oluşan elektrik kaybına 'Trafo Boşta Kaybı' denilmektedir.
Ancak, sekonder devreye bir yük bağlanmaması (yani sekonder uçların açık bırakılması durumunda) ters yönde bir manyetik akı oluşmayacağı için; manyetik akı, nüvenin doymaya eriştiği değere kadar artar ve nüve sıcaklığını arttırarak akım trafosunun arızalanmasına neden olur.
Trafoda gaz oluşmasına neden olan başlıca olay ve arızalar şunlardır: Elektriksel arızalar (deşarjlar ve kısmi deşarjlar) Termik arızalar (aşırı derecede sıcaklık artışı) Yağın bozulması (yüksek sıcaklık veya yaşlanma sonucu)
Kademe değiştirici, transformatöre bağlı sistemlerdeki gerilim değişimini karşılamak için monte edilir. Kademe değiştiricinin amacı her zaman sabit bir çıkış gerilimi elde etmek olmayabilir. Şebekede gerilim düşüşü olabilir ve bunun da telafi edilmesi gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri