Beyaz duman çıkması Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır. Pek çok sürücü beyaz dumanın soğuk havalardan kaynaklandığını düşünmekte ve önlem almamaktadır.
Eğer dizel aracınız yoğun şekilde beyaz duman atıyorsa, mazot filitresi yada yakıt borularından hava alıyor olabilir, Pompa enjektör kaynaklı sorunlardan dolayıda yine beyaz duman atabilir veya silindir kapağında sorun oluşmuş olabilir.
Araba neden beyaz duman atar? Araba beyaz duman atma sebebi aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğunu işaret eder. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışır ve egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman atılması olarak gözlemlenir.
Liqui Moly Oil Smoke Stop - Yağ Dumanı Önleyici 300ml
Katalitik konvertörün çalışma ömrünü uzatır. Dizel araçlardaki siyah (kara) duman atmayı önler. Benzinli araçlardaki beyaz duman atmayı önler.
hocam beyaz duman genelde enjektör arızası oluyor. bence aracı başka bir ustaya götürün. bir de 1500 devir yerine 2 bin devirde vites değiştirin. çok düşük devirlerde vites değiştirilmez. Silindir kapak contasını kontrol ettir o zaman, muhtemelen su karışıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Beyaz duman çıkması
Bu dumanın su buharı gibi ince şekilde çıkması normal kabul edilir. Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır.
Beyaz duman ise aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğuna işaret etmektedir. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışması sonucunda egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman olarak atılması sebebiyle gözlemleyebileceğimiz duman çeşididir.
soğuk havalarda ve ilk çalıştırmada normal. Egsozdan çıkan hava sıcak dışarsı da soğuk olduğu için beyaz çıkması normaldir.Uzun vade de beyaz duman geliyorsa conta,ele motoru almak oalrak devam eder.
Egzozdan beyaz duman çıkması, soğutma sıvısının, silindir yanma odasına sızıp buharlaştığının işareti olabilir.
Yakıt Sistemi Arızaları
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir.
1Mavi Duman
Yanan motor yağından kaynaklı olarak araçta mavi duman görülür. Sebebi ise supap contalarının ya da segmanların aşınmasıdır.
· Çoğu sürücü soğuk havadan kaynaklandığını düşünür . Fakat soğutma sıvısı silindir yanında ki odalarına sızmış ise egzozdan beyaz duman çıkar. · Bu bir nevi buharlaşma şeklinde de ifade edilebilir. · Dizel motorda beyaz duman sıklıkla görülen bir renktir.
Büyük ihtimalle soğutma sıvısı, silindir yanma odalarına sızmış ve orda buharlaşmıştır. Bunun sebebi ise silindir kapak hasarı veya silindir bloğunun çatlaması nedeniyle olur. Ayrıca yoğunlaşmış beyaz duman çıkıyorsa soğutucunuzu kontrol etmeniz gerekir.
Bu gibi durumlarda, egzozdan çıkan siyah duman, genellikle çok yoğun bulutlarda, tamamen yanmadan motordan geçen dizeldir.
Motor yağı eksikliğini anlamanın bir diğer yolu ise egzoz dumanına bakmak olacaktır. Eğer aracınızın egzoz dumanı mavi renkte ise bu da aracınızın motor yağında eksilme ve bir sorun olduğuna işarettir.
Hard Yazilim olarak tabir edilen yazilimlarda, örnegin araç oksijen dengesi degistirilmesi ile egzozdan siyah duman elde edilmesi gibi islemler egzos emisyon oranlarini kötü etkiledigi için araciniz egzoz muayenesinden geçemez.
Dizel motor enjektör temizliği hakkında (2. sayfa) yarım depoya würth katkısı atıp ışık yanana kadar aracı devirli şekilde kullanın.rölantide gaz verip bıraktığınız zaman dci motorlarda anlık bir dumanlama yapar bu normal.
Aracınızın gri duman atması; yani egzozdan gri duman gelmesi aracınızın motorunun olması gerektiği gibi çalışmadığı anlamına gelmektedir. Bu durum oldukça önemli bir durum olup motorda oluşan bir arıza durumunu işaret etmektedir. Egzozdan gri duman geliyorsa bu durumun ciddiye alınması gerekir.
Özellikle soğuk havalarda egzozdan bir süre beyaz duman gelmesinin normal olduğunu, ancak motor ısındığı halde beyaz dumanın çıkmasının ciddi bir sorun olabileceğini belirten Aloparca.com Kurucusu Ebru Özülkü, “Sorun büyük ihtimalle soğutma sıvısının, silindir yanma odalarına sızması ve buharlaşmasından kaynaklanıyor ...
Dizel araçta gri duman olmasının nedeni eski yağ ya da değiştirilmeyen hava filtresidir. Dumanın rengi çoğunlukla siyah renkli ve güçlü koku yayar şekildedir. Bu iki işareti fark ettiğinizde, arabanın muhakkak servise götürülmesi gerekir.
Su Yoğuşması
Motor çalıştığında meydana gelen yanma ile birlikte hemen su ve su buharı oluşur. Sürüş esnasında egzozdan sadece buhar çıkar. Ancak araç park edildiğinde su buharı yoğuşarak sıvı hale geçer. Yoğuşma sonucunda egzozun su atması son derece normaldir ve araçta herhangi bir probleme işaret etmez.
Nasıl bakarsanız bakın, siyah duman atan bir dizel araç, harcaması gereken km başına yakıttan daha fazla yakıt harcayacaktır.Siyah dumanın en yaygın nedenleri hatalı enjektörler, hatalı bir enjektör pompası, kötü bir hava filtresi (yeterli oksijen sağlanmamasına neden olur), kötü bir EGR valfi (valflerin tıkanmasına ...
Araba gaz pedalından aldığı tepkiler ile hava yakıt karışımını ayarlar. Ani hızlanmalar ya da gaza fazla yüklenme sonrası çıkan siyah dumanlar, tipik bir yakıt yanma problemidir. Ani olarak giden fazla yakıt ve havanın bir kısmı tam olarak yanmadan atılıyor ve siyah duman olarak açığa çıkıyor.
Mavi renk atan bir arabada ilk olarak yağ yakıldığını söyleyebiliriz. Mavi duman, yağ kaçağına sebep olan bir pigmentten oluşmaktadır. Yana n mavi duman, aynı zamanda koku oluşumuna da sebebiyet verebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri