Yakıt çekvalfi ürünleri, yakıt borularına eklenmektedir.
Yukarıdaki sorunlardan kurtulmanın en önemli yolu ÇEKVALF'i, yakıt deposundan yakıt pompasına doğru giden ana yakıt hortumunun arasına doğru şekilde bağlamaktır.
Çekvalfler, tesisattan geçen akışkanların tek yönde ilerlemesini, geri dönmesini engelleyen, böylece sistemin daha verimli çalışmasını sağlayan tek yönlü emniyet vanalarıdır. Çekvalfler basit cihazlardır. Ters akışı engelleyerek hayati bir işlevi yerine getirirler.
Yakıt Çekvalfi Fiyatı
Depodan gelecek olan akışı engellemektedir. Eğer bu sistem kullanılmazsa, motor, LPG sistemi çalışırken, karbüratör sistemine benzinin kaçmasına sebep olur. Bu sebeple de araçlar düzenli bir şekilde çalışmaz. Birinci ya da ikinci sistemlerde kullanılmamaktadır.
Çekvalfler ayrıca HVAC sistemlerinde (Isıtma, Havalandırma ve Klima sistemleri) çok sık kullanılır. HVAC sistemleri bir soğutucunun birçok kat yukarı pompalandığı büyük binalarda kullanılır. Bu uygulamalarda çekvalfler, soğutucunun aşağı doğru geri dönmemesi için takılır.
İlgili 15 soru bulundu
Havalandırmalarda koku gelmemesi için de kullanılabilir. Kanalizasyon ve alt yapı problemlerinden meydana gelen geri tepmeleri engeller. Fare ve haşere gibi canlıların bina içine girişini engeller. Kanalizasyon kaynaklı istenmeyen kötü kokuları önler.
Akışkan bir yönden rahatça geçer ,ancak diğer yönden gelen akışkanın geçmesine müsade edilmez . Çekvalfi tesisata bağlamadan önce üzerindeki ok yönü işaretine dikkat edilmelidir. Ok yönü akış olmasını istediğimiz yön olmalıdır.
Hortumu depoya sok derin bir nefes al tüm gücüle depoya üfle fokurdamasını duyarsın nefesin bitmeye yakın yanındaki bidona hortumun diğer ucunu sok mazot içine akar zaten.
Çek valfler boru hattı sistemlerinde kullanılmaktadır, temel işlevleri ortamın geri akmasını önlemek, pompanın ve jeneratörünün geri dönmesini önlemek ve ortamın kaptan geri akmasını önlemektir. Çek vana, basıncın ana sistemin basıncının üzerine çıkabileceği yardımcı sistemin yerini almak için de kullanılabilir.
100 lük Çekvalf
Kanalizasyon ve alt yapı problemlerinden meydana gelen geri tepmeleri engeller. Fare ve haşere gibi canlıların bina içine girişini engeller. Kanalizasyon kaynaklı istenmeyen kötü kokuları önler. Üst kapağı sökülerek temizliği kolay ve pratiktir.
Mazot pompası arızaları da araçlarınızda meydana gelebilecek arıza türleri arasında yer almaktadır. Mazot pompalarının mazot kaçırması durumunun ana sebebi yakıt filtrelerinizdir. Bu yakıt filtresi aracınızın deposunda yer alan yakıtı aracınızın motoruna ulaştırmayı sağlayan sistemin parçalarından bir tanesidir.
Depodaki vakum artar ve bu da pompa yakış emiş sistemindeki vakumu aşırı arttırır, bu durumda sistem hava alır. Dizel Motor Yakıt Hattında Hava Olmasının Belirtileri – Sistem Hava Yaparsa Ne Olur? *Dizel motorun rölanti devri bozulur, devir dalgalanması olur. *Motor stop eder ve bir daha çalışmaz.
Otomobillerin yakıt sisteminde oluşan sorun sonucunda aracın yakıtı geri kaçmaktadır. Bunun sebebi de genelde motor bölümünde bulunan yakıt hortumlarıdır. Mazot geri kaçtığında araç zor çalışacaktır. Motor bölümü açıldığında manuel olarak yakıt pompalamak için el pompası vardır.
Performans sorunlarını önlemek için uygun bir valf kullanmak olmazsa olmaz bir kuraldır. Aşırı büyük bir tercih titreşim hasarına yol açabilir ve çekvalfin ömrünü kısaltır. Bununla birlikte, doğru boyutta bir çekvalf üzerinde rutin bakımı tamamlarsanız, sızıntıyı ve erken arızayı önleyebilirsiniz.
Sıvı, buhar ve gaz akışını kontrol edebilmek için sıklıkla başvurulan mühendislik harikası yaylı çekvalf, tek yönlü hareketi sağlayıp; geriye doğru oluşabilecek potansiyel hareketlenmelerin önünü almasıyla biliniyor.
Merhaba , enjektor geri dönüş hortumunun oringlerinden kaçırıyordur. Bu biriken mazot , külbürtör kapağıda aradan sızıp motoru içine yani yağa karışacaktır. Yağa karışan mazot , yağı bozar. Yağ basıncı düşük uyarısı çıkabilir.
Conta ve yay oranı yenildiğinde hava makaradan geçer. Sonrasında ise çekvalfin arka tarafında basınç düşüşü yaşanır. Basınç düşüşünden dolayı da çekvalfin makara veya bobin kısmı hızla sanılarak ses yapmaya başlar.
İthal çekvalf deyince de ilk aklan gelen marka dallmer 'dir. Dalmer çekvalf çok kalitelidir.
Çek valfin çalışmasını otomobil ,bisiklet vb tekerleklerinde bulunan siboplara benzetebiliriz. Tekeri şişirmek istediğimizde hava geçişine izin verirler ancak içindeki bilya sayesinde havanın dışarı çıkmasına engel olurlar . Ne zaman ki siz o bilyayı içeri itersiniz o zaman dışarıya hava kaçırır.
Depoya hortum sokun ve ağzınızla içinize çekip bidona doldurun. Burada dikkat etmeniz gerek bir husus var, bidon deponun bulunduğu seviyeden aşağı olması gerekiyor. Rica ederim, bu arada hortumun ucundan ağzınızla çekerken içinize kaçırmayın. İşlemi mümküne şeffaf hortum ile yapın.
Sonuç olarak sıvı haldeyken tutuşması zor olsa da buhar halinde olan benzin -43 derecede bile tutuşabiliyor. Bu yüzden sürücülerin benzin istasyonundayken çok dikkatli olmasını ve benzin alırken arabanın motorunu mutlaka durdurmasını öneriyoruz.
depoya hortumu atıyorsun hocam, sonra depo konumundan daha alçak bir noktaya alabilecek kabı koyuyorsun, ilk olarak ağzını hortuma dayayıp kuvvetlice benzin gelene kadar içine çekiyorsun ve benzin geldiği anda yutmamaya gayret ederek aşağı konumda bulunan kaba hortumun ucunu uzatıyorsun, bu sayede kolayca boşaltırsın.
Çift kapılı çek valfler, temiz sıvılar ve gazlar için önerilir. Uygun maliyetli tasarımları ve çarpmayan özellikleri nedeniyle rafineriler, petrokimya, gaz sıvılaştırma, diğer proses endüstrileri ve HVAC uygulamalarında mükemmel bir performans üne sahiptir.
• 2/2 Yön kontrol valfleri
Hava hatlarında akışın durdurulması ya da başlatılması gereken yerlerde, açma ve kapama amacıyla kullanılır. Bir giriş ve bir çıkış olmak üzere 2 yol, açık ve kapalı olmak üzere 2 konuma sahiptir.
Çalışma prensibi
Bu disk, tek yönde menteşe pimi üzerinde serbestçe hareket edebilir. Otomatik olarak akışkan hareketi ile çalışır. Akışkan bir yönde akarken, disk açılarak geçişe müsaade eder. Ters yönde akış halinde ise disk kapanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri