Merkezi sistemde petekler ısınmıyor veya merkezi sistem yeterli sıcaklı sağlamıyor ise, ısıtma sisteminde hava olup olmadığı kontrol edilmelidir. Sistem içerisinde su ile beraber hava bulunuyorsa fazla hava petek içerisinde sıkışır sıcak su girişi engellenir.
Peteğin Altı Neden Isınmıyor? Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur.
Peteğin üst tarafında bulunan purjör tapasını, purjör anahtarı veya düz tornavida ile saat yönünün tersine çevirip, sıcak su gelene kadar içeride bulunan havayı boşaltın. Su gelmeye başladığında purjör tapasını yerine takıp tersine çevirerek kapatabilirsiniz.
Peteklerin ısınmamasının birçok sebebi olabilir. Peteklerin ısınmamasının altında, tesisat borularının yanlış bağlanmış olması, petekler ya da tesisat borularında tıkanmalar olması, kombi pompasının yetersiz gelmesi ve peteklerde hava olması gibi nedenler yatabilmektedir.
Peteklerde Hava Olması
Su petekte devir daim yapmadığı için petekler ısınmaz. Çözümü çok basit olan bu sorun peteklerin havasının alınması ile birlikte ortadan kalkmış olur. Peteklerin vanasını almak için purjör vanasını, purjör anahtarı veya düz bir tornavida ile gevşeterek havanın çıkmasını sağlamalısınız.
İlgili 23 soru bulundu
Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir.
Peteklerin üst kısmının ısınmasını engelleyen şey kaloriferin içinde biriken havadır. Hava kimyası gereği suyun üzerinde duracağı için peteklerin alt değil üst kısımlarında birikir.Peteklerin arasında biriken hava o kısımlardan sıcak suyun geçişini engeller.
Tıkanıklık yüzünden suyun dolaşımı durur ve peteklerin ısınması mümkün olmaz. Siz kombi çalışıyor petekler ısınmıyor sanırsınız ancak suyun dolaşımı durmuştur bu yüzden petekler ısınmaz. Kombi filtresinin çıkarılıp temizlenmesi gerekmektedir. Ancak kombi filtresini çıkarırsanız kombi içindeki su dışarı çıkacaktır.
Yerden ısıtma sistemlerinde tıkalı kalorifer borusunu açmak için, kolektörün olduğu kısma kammak petek temizleme makinası bağlanır. Kolektörün sıcak su kısmına tesisat temizleme makinesi bağlanır. Soğuk su kısmı en yakın gider borusuna aktarılır. Kammak petek yıkama makinası çalıştırılır.
Öncelikle kalorifer tesisatında bulunan peteklerin ortamı daha iyi ısıtması için, belirli aralıklarla peteklerin havası alınmalı, kaloriferlerin reglaj ayarı yapılmalı ve perdelerin boyunun petekleri örtmemesine dikkat edilmeli.
Üst vananın rekorunu gevşeterek hava alabilirsiniz. Böylece döküm peteklerde hava alma işlemi gerçekleştirilir. Unutulmaması gereken bir nokta da; hava alma işleminde üst vana kapatılır, alt vana açık bırakılır.
Kalorifer peteklerinin üst kısmında en sağda veya en solda bulunan çıkışlara hava tahliye purjörü takılır. Bu tahliye purjörlerine hava alma anahtarı veya düz tornavida takılıp çevirilmek suretiyle peteğin içindeki havanın dışarıya tahliyesi sağlanır.
Merkezi ısıtma sisteminde petekler lokal kullanıcıların bölümlerinde tek tek ayrı ayrı temizleme yapılarak merkeze ulaşılır. Bu temizleme sistemi Kampa Petek Temizleme Makinası ve koruyucu kimyasallar vasıtası ile temizlenerek ilk günkü verimine ve tasarrufuna geri döner.
Peteklerin yarısı ısınmıyor diye soranlar bilmelidirler ki bu kirlenmenin bir sonucudur. Peteğin dibinde biriken çamur gibi atıklar peteğin alt kısmının ısınmasına engel olur. Bu sorunu gidermenin tek yolu petek temizliğidir. Peteklerin üst kısmının ısınmaması ise kirlenme değil peteklerde hava olmasıdır.
Kalorifer peteğinin vanalarının her ikisi de alt kısımda yer alıyorsa sağdaki vana sıcak su girişi, soldaki vana ise su çıkışıdır. Reglaj ayarı için radyatörlerin vanaları ayarlanırken su çıkış vanasının tamamen açık olması gerekir. Ayarlama yapılırken radyatörün üst kısmında yer alan sıcak su giriş vanası kullanılır.
Oksijen atomları ile hidrojen atomlarının bir araya gelmesiyle su molekülü meydana gelir. Ancak kalorifer tesisatındaki su sürekli ısınıp soğuduğu için, oksijen atomları hidrojen atomlarından koparak hava meydana gelebilmektedir. Bu durumda peteklerin hava yapmasına sebep olur.
İşte motorun hararet yapmasındaki en temel sebebi: Radyatördeki su azalırsa. Radyatördeki petekler tıkanırsa.
Motor Hararetinin Yükselmesi
Burada radyatörün görevi ise ısıyı dengelemek ve motorun hararet yapmasını engellemektir. Ancak radyatörde bir arıza, tıkanma oluşmuş ise ısı yükselecektir. Bu ısı yükselmesinin sebebi radyatör ise aracınız yokuş aşağı doğru hareket etse bile motor soğumayacaktır.
Bu işlem için ilk olarak radyatör temizleyici kimyasallar eklenir. Ardından kalorifer sıcak bir konumda iken araç belirli bir süre çalıştırılır. Bu çalıştırılma süresi içerisinde temizleyici kalorifer radyatörü kanalları içerisinde dolaşır ve gerekli temizleme işlemi yapılmaktadır.
Merkezi sistem ısıtma kullanılan yapılarda kazan sıcaklığı genel olarak 45-55 derece arasıdır. Eğer yapının ısınması seviyesi 55 derecenin üzerindeyse kazan ya da bina yalıtımı istenilen seviyede değildir. Aynı zamanda bölgeden bölgeye bu dereceler farklılık gösterir.
Kombi musluk suyunu ısıtıyor petekleri ısıtmıyorsa, peteklerde hava olabilir. Peteklerde tespit edilen havadan kaynaklı petek içerisinde su dolaşımı engellenir ve petekler ısınmaz. Sıcak su akıyor petekler ısınmıyorsa ilk yapmanız lüzumlenen peteklerin havasını muayene etmek olmalıdır.
Petek havası alınırken kombi kapalı mı olmalıdır yoksa kombi açık mı olmalıdır. Kombi açık veya kapalı olması petek havası almanızda aranan şart değildir ancak kapalı olursa daha iyi olur. Kombi çalışırken petek havası alınır bunda da bir sorun yok.
Radyatörler evinizin içindeki havayı iki prensipte ısıtır: radyasyon ve taşınım. Bir radyatör, bir soba veya açık ateşten gelen ısıya benzer şekilde elektromanyetik dalgalar yoluyla ısıyı havaya aktarmak için radyan enerji kullanır. Ancak radyatörün en büyük ısı katkısı konveksiyondur.
Gelen sıcak su önce peteklerin içini ısıtır ve ardından peteklerin dışı ısınmaya başlar. Bu şekilde dışı ısınan petekler, ortamı ısıtır. Ancak peteklere bazı durumlarda gelen sıcak su yeterli sıcaklıkta olmayabilir.
Petek Temizliği Yaptırmam Gerektiğini Nasıl Anlarım? 1 - Daha önce ısındığınız halde zamana ve kullanıma bağlı olarak, peteklerin altı ısınmıyor üstü ısıtıyor ise yada peteğin her tarafı eşit aynı ısıtmıyorsa temizlenme zamanı gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri