Petek altı ısınmama sorununun yaşandığı petekler genelde tesisatın sonuna takılanlara denk gelir. Peteğin alt kısmında da hava sıkışması olabilir ve içerisine su girişini engeller. Bu da başlı başına petek altı ısınmama sebebi olabilir. Vana kısmında bulunan bölgeden peteğin içinde oluşan havanın alınması gerekir.
Peteğin Altı Neden Isınmıyor? Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur.
Kalorifer peteklerinin üst kısmında en sağda veya en solda bulunan çıkışlara hava tahliye purjörü takılır. Bu tahliye purjörlerine hava alma anahtarı veya düz tornavida takılıp çevirilmek suretiyle peteğin içindeki havanın dışarıya tahliyesi sağlanır.
Merkezi ısıtma sisteminde petekler lokal kullanıcıların bölümlerinde tek tek ayrı ayrı temizleme yapılarak merkeze ulaşılır. Bu temizleme sistemi Kampa Petek Temizleme Makinası ve koruyucu kimyasallar vasıtası ile temizlenerek ilk günkü verimine ve tasarrufuna geri döner.
Öncelikle kalorifer tesisatında bulunan peteklerin ortamı daha iyi ısıtması için, belirli aralıklarla peteklerin havası alınmalı, kaloriferlerin reglaj ayarı yapılmalı ve perdelerin boyunun petekleri örtmemesine dikkat edilmeli.
İlgili 15 soru bulundu
Peteğin içindeki kanallar tıkandığında, sıcak su bu noktadan geçemez. Bu durumda peteklerin altı soğuk olma durumu meydana gelmektedir. Petek içindeki kanalın hangi noktada tıkandığı önemlidir. Peteğin alt kısımlarına yakın bir noktada tıkanırsa peteklerin üstü sıcak altı soğuk olur.
Eğer satılan tapalardan bulamazsanız, bu durumda üst vanadan peteğin havasını almalısınız. Üst vananın rekorunu gevşeterek hava alabilirsiniz. Böylece döküm peteklerde hava alma işlemi gerçekleştirilir. Unutulmaması gereken bir nokta da; hava alma işleminde üst vana kapatılır, alt vana açık bırakılır.
Petekleri Kapatmak Tasarruf Sağlar Mı? Doğan, “petek kapatmanın” doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Merkezi sistem hangi tarihler arası yakılır genel kabul ve alınan kararlar 15 Kasım – 15 Nisan arasıdır.
Merkezi ısıtma sisteminde tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215'e uygun termostatik radyatör vanası kullanıldığından petekleri tamamen kapatmak mümkün değildir.
3 – Havası alındığı halde ısınmayan petek var ise burada da petek kanalları tıkanmıştır. Bu durumda peteklerin ısınmama sebebi petek kanallarına sıcak su girip dolaşamadığı içindir. 4 – Peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz bu husus da genelde tıkalı petek kanallarına dayalı ısınma sorunu yaşanır.
Merkezi sistem ısıtma kullanılan yapılarda kazan sıcaklığı genel olarak 45-55 derece arasıdır. Eğer yapının ısınması seviyesi 55 derecenin üzerindeyse kazan ya da bina yalıtımı istenilen seviyede değildir.
Petek Havası Alınmazsa Ne Olur
Petek içerisinde biriken hava boşlukları sebebiyle, petek içerisinde bulunan sıcak su, petek yüzeyine eşit bir şekilde yayılmayacağından ısınma sorununu meydana getirir. Bu da; oda sıcaklıklarında azalmaya, kombinin daha çok çalışmasına ve daha çok enerji harcamasına neden olur.
Peteklerin yarısı ısınmıyor diye soranlar bilmelidirler ki bu kirlenmenin bir sonucudur. Peteğin dibinde biriken çamur gibi atıklar peteğin alt kısmının ısınmasına engel olur. Bu sorunu gidermenin tek yolu petek temizliğidir. Peteklerin üst kısmının ısınmaması ise kirlenme değil peteklerde hava olmasıdır.
Yerden ısıtma sistemlerinde tıkalı kalorifer borusunu açmak için, kolektörün olduğu kısma kammak petek temizleme makinası bağlanır. Kolektörün sıcak su kısmına tesisat temizleme makinesi bağlanır. Soğuk su kısmı en yakın gider borusuna aktarılır. Kammak petek yıkama makinası çalıştırılır.
Peteklerde hava varsa kombi suyu ısıtıyor petekleri ısıtmıyor olabilir. Peteklerin içinde tıkanıklık var ise ısınmıyor olabilir. Tesisat sisteminde oluşan tıkanıklık sebebiyle petekler ısınmıyor olabilir. Kombi içinde veya tesisat borularında kireçlenme nedeniyle kombi çalıştığı halde petekler ısınmıyor olabilir.
Merkezi Isıtma Ne Zaman Açılır? Yönetmeliğe göre, merkezi sistemin açılış tarihi 15 Kasım, kapanış tarihi ise 15 Nisan olarak belirlenmiştir.
"2023-2024 kış sezonunda ilimizde kalorifer yakılmasına kış sezonunda ilimizde kalorifer yakılmasına 15 Kasım 2023 tarihinde başlanacak, 15 Nisan 2024 tarihinde sona erecektir. Bu tarihler dışında dış ortam hava sıcaklığının 15 0C nin altında olması durumunda kalorifer ve sobalar yakılabilecektir."
Merkezi sistemle ısınan binalarda Isı pay ölçer taktırmayan veya takılması için kat malikleri genel kurulunda konuyu gündeme almayan yöneticiyi sulh mahkemesine şikayet yolu açıktır. ısı pay ölçer taktırmayan yönetim kurulu 5627 sayılı kanunu gündeme almakla yükümlüdür.
Merkezi sistem binalarda kullanmadığınız odaları kış döneminde en az 15 dereceye ayarlamalısınız.
Peteğin üst vanasından ayarlama yapacağımız için peteklerin alt vanaları sonuna kadar açık olmalıdır.
Soru : Petek Alt Vana Kapatılırsa Ne Olur? Cevap: Mevcut kombi ve kalorifer sisteminizde her materyalin bir işlevi vardır. Dolayısıyla doğal işleyişini bozduğunuz takdirde kombinizde ya da kalorifer peteklerinizde arızalanmalar meydana gelebilir.
Peteğin üst kısmında soğukluk varsa, üst sol kenarı sıcakken sağ kenarı soğuksa veya tam tersi bir durum söz konusuysa o petekte hava var demektir. Yalnız şunu unutmayın ki petekte hava olunca üstler ısınmaz. Eğer peteğin altı ısınmamışsa hava ile alakası yoktur.
Kombi açık veya kapalı olması petek havası almanızda aranan şart değildir ancak kapalı olursa daha iyi olur. Kombi çalışırken petek havası alınır bunda da bir sorun yok. Önemli olan nokta şudur. Petek havaları alınınca kombi su eksilteceği için petek havalarını aldıktan sonra kombide eksilen suyu tekrar doldurun.
Kombi çalışıyor petekler ısınmıyorsa, kalorifer borularında tıkanıklık olabilir. Şebeke suları kireçlidir. Kireçli olan şebeke suyu, kalorifer borularında zamanla kireç tabakasının oluşmasına sebep olabilir. Kalorifer borularının içinde oluşan kireç tabakası, zamanla suyun akış hızını yavaşlatmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri