Dizel Motor Dezavantajları: Dizel motorlu araçlar genellikle daha gürültülü ve daha titrek çalışırlar. Dizel motorlar, benzinli motorlara göre daha ağır ve daha karmaşık yapıdadırlar. Dizel motorlu araçlar, benzinli motorlu araçlara göre daha yavaş ivmelenirler ve daha düşük maksimum hızlara sahiptirler.
Dizel Arabaların Dezavantajları
Yüksek emisyon değerleri nedeniyle çok sayıda filtreye sahiptir. Bu nedenle bakım maliyetleri biraz daha yüksektir. Benzinli motorlara göre daha gürültülüdür. Benzinli otomobillere göre daha düşük beygir gücü üretirler.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz.
Dizel motorlar CO2 değeri olarak daha düşük emisyona sahip olsalar da yüksek NOx gazları nedeniyle daha zararlıdır. Tüm bunların sonucunda iyi filtrelenmediği takdirde Dizel motor Benzin motorundan daha kirlidir diyebiliriz.
İlgili 24 soru bulundu
Dizel egzoz dumanında yer alan siyah karbon ve üzerinde bulunan poliaromatik hidrokarbon gibi kanserojen maddeler, solunum yolları ile akciğerlere ve oradan da tüm vücudun kan dolaşımına karışmaktadır.
Dizel araçlar, dünya genelinde karbondioksit (CO2) emisyonlarının önemli bir kaynağıdır. CO2 gibi sera gazları, dünya genelinde küresel ısınmaya neden olarak, okyanusların asitlenmesi, buzulların erimesi ve deniz seviyelerinin yükselmesi gibi ciddi çevresel sorunlara yol açabilir.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Benzinli ve dizel araç satışının 2035 yılından itibaren yasaklanmasına AB'den son onay.
Dizel motorların birçok avantajı ve dezavantajı bulunuyor. Yakıt bakımından tasarruflu olması en büyük avantajı. Benzinli araçlara göre motorunun %20 daha fazla verimli olması, daha fazla tork üretmesi, %15 daha az emisyon sağlaması ve %25 daha az yakıt harcaması dizel aracın faydaları arasında sayılabilir.
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Türkiye otomotivde dönüşüm tarihini netleştirdi. 30'u aşkın ülkeyle beraber en geç 2040'a kadar sıfır emisyona geçiş sözü verildi. Hem vatandaş hem de otomotiv sektörü için dönüm noktası olan karar kapsamında, 2040'tan itibaren benzinli veya dizel araç satılmayacak.
Dizel araçların bakım ücretleri genellikle benzinli araçlara göre daha fazladır. Bunun sebebi ise dizel araçların yakıt verimliliği için kullandığı ekipmanların pahalı olmasıdır.
- Dizel araçların turbo sistemine en çok zarar veren havadaki toz ve partiküllerdir. Hava filtremizin orijinal veya kaliteli olması aracımızın sağlığı için çok önemlidir. Havadaki küçük tozlar yüksek devir sırasında turbomuzun pervanesine çok büyük zarar verir ve parçalanmasına neden olur.
Dizel otomobillerin satışları düşerken, pazar payları hızla geriledi. Bunu gören otomotiv firmaları da dizel otomobil üretip satışa sunmaktan vazgeçti. Üretimler durdu. Türkiye'ye de artık dizel araçlar girmez oldu.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Eğer sık sık uzun mesafeler kat edecek veya ağır yük taşıyacaksanız, dizel araç sizin için uygun olabilir. Yakıt Ekonomisi: Dizel araçlar genellikle benzinli araçlara göre daha düşük yakıt tüketir. Eğer yakıt ekonomisi sizin için önemli bir faktörse, dizel araçlar avantajlı olabilir.
Dizel ve LPG arasında performans farkı bulunmuyor. Dizel yakıtıyla LPG yakıtının fiyatları karşılaştırıldığında aradaki fark çok büyüktür. Aynı performansı alabilen kişiler, LPG'yi tercih ediyor. Yakıt türleri arasında litre başına çok fazla fiyat farkı bulunuyor.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
Yalnız konu emisyon ve dizel motorun atmosfere saldığı CO2 oranının benzin motorundan yaklaşık %16 daha az olduğu görülmektedir. Her kilometrede 16 gr dan daha az CO2 yani karbon dioksit gazı salan dizel motorlar, bu değerlerden daha temiz görünmektedir.
Dizel Aracınızı Sürekli Düşük Devirde Kullanmayın
Aracınız ile uzun yola çıktığınızda aracı zaman zaman 3000-3500 devir bandı arasında kullanın. Bu işlemi yaklaşık 15-20 dk boyunca gerçekleştirin. Bu sayede egzoz sistemi kendini temizler ve birikmiş kurumu yakar. Unutmayın, uzun yol dizeller için şifadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri