Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Dini nikahta mehir ne demek?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Dini nikahta mehir ne demek?

Mehir, mehr veya mihr İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir. Mehir, kadının mal varlığına dâhil olur ve üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilir. Ehl-i Sünnet'in ameldeki dört mezhebinde de kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Dini nikâh da mehir ne kadar olmalı?

Mehrin en az miktarı Hanefîler'e göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur. Mehrin üst sınırının olmadığı konusunda Hanefî ve Mâlikîler de diğer iki mezhep gibi düşünmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Imam nikahı kıyılırken mehir olarak ne istenir?

Maddi bir değeri olması gereken mehirde kadının gönlünden geçen her şeyi isteme hakkı vardır. Ev, araba, para gibi maddiyat gerektiren her şey mehir olarak kadına bahşedilebilir. Kadının mehir isterken belirleyeceği miktarda alt ve üst sınır yoktur, serbesttir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Mehir en az kaç gram altın olmalı?

Mehrin çoğunun bir sınırı yoktur. Fakat en azı, 5 gram altındır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

Mehir vermenin amacı nedir?

Mehir, kadını hem evliliğe ısındırmak hem de ona belli bir ekonomik güç kazandırmak düşüncesiyle verilmektedir. MEHİR MİKTARI NE KADAR OLMALI? Mehir miktarı Hanefî mezhebine göre en az 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikî mezhebine göre ise 3 dirhem gümüştür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Nikah yapılırken mehir ne şekilde belirlenir ?

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Dinimizde mehir verilmezse ne olur?

Mehir verilmezse mehir alacaklısı kadının alacağını tahsil etme hakkı olur. Bunun için icra takibi veya alacak davası başlatılabilir. Ancak mehir sadece mehir senedi mevcutsa alınabilir, yoksa verilmediğinde hiçbir şey yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Düğünde takılan altınlar mehir mi?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır. Görüldüğü üzere; düğünde takılan tüm takılar kadına ait kabul edilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Nikahta mehir unutulursa ne olur?

Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Nikâhtan önce belirlenen mehir (müsemmâ) veya belirlenmemişse mehr-i misil evliliğin neticesidir, rüknü veya şartı değildir. Mehirsiz kıyılan nikâh geçerlidir (el-Mevsûatü'l-Fikhiyyetü'l-Kuveytiyye XXIV, 64). Ancak bu durum, kadına mehrin verilmeyeceği anlamına gelmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Mehir şart mı?

Kitap ve Sünnet'te mehir ödemenin gerekliliği üzerinde durulmasına rağmen mehir hukukçuların çoğuna göre evliliğin şartlarından değil sonuçlarından biridir. Bu sebeple nikâh esnasında mehir belirtilmemiş, hatta verilmeyeceği şart koşulmuş bile olsa evlilik geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Mehir verilmezse nikâh geçerli midir?

Nikah kıyılırken mehir belirlenmemişse nikah geçerli olup mehir hakkı kendiliğinden doğar, isterse kadın, mehir almamak şartıyla nikaha razı olmuş olsun. Bu şekilde kendiliğinden doğan mehire mehr-i misil denir. Bunun miktarı ve ödeme şekli, o kadına denk sayılan diğer bir kadının aldığı mehire bakılarak tespit edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: salomonstore.sk

Mehir kocaya helal edilir mi?

Mehir ile ilgili ayetler:

Ey kocalar! Boşanma durumunda, daha önce kadınlarınıza vermiş olduğunuz mehir ve hediyelerden hiçbir şeyi geri almanız size helâl değildir. Ancak karı koca Allah'ın koyduğu ölçülere riâyet edemeyeceklerinden endişe ederek boşanmak isterlerse durum değişir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fikriyat.com

Mehir süresi ne kadar?

Bu mehrin ödenmesi için herhangi bir tarih belirlenmişse, bu tarih geldiğin zaman belirlenen mehrin kadına ödenmesi gerekmektedir. Ancak bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle yani boşanma sırasında kadının mehrinin ödenmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: posta.com.tr

Mehir kadına mı sorulur erkeğe mi?

Mehir kadına değil, erkeğin üzerine vaciptir. Kur`an-ı Kerîm`de mehirden söz eden çeşitli ayetler vardır. Bazıları şunlardır: "Aldığınız kadınların mehirlerini yürekten isteyerek ve Allah`ın bir atiyyesi olarak verin " (en-Nisâ, 4/4). Çoğunluğa göre, burada hitap kocalaradır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Mehir vermeden boşanma olur mu?

İslam Hukukunda mehir, erkeğin eşine boşanma veya ölümü sonucu, kadının hayatını idame ettirebilmesini sağlayacak miktarda mal veya para anlamına gelmektedir. Türk Hukukunda mehir ile ilgili, Yargıtay içtihatlarınca, herhangi bir yasaklama bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gizemuzun.av.tr

Hangi durumlarda mehir hakkı düşer?

Evlenme akdi sahih olur, fakat ilişki veya sahih halvetten önce kadının sebep olmasıyla ayrılık vaki olur veya kadın mehri karşılığında eşinden ayrılma yoluna giderse (muhâlaa) mehir hakkı düşer (İbn Kudâme, el-Muğnî, X, 62-63; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, III, 309; el-Fetâvâ'l-Hindiyye, I, 334).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Dini nikâhın şartları nelerdir?

İslamî nikâhın şahitlerin huzurunda olması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olmaması, mehir, sözleşmenin ilanı ve kutlanması gibi şartları var.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Kadın mehir istemek zorunda mı?

Mehr-i müeccel: Hemen verilmeyip daha sonra verilmesi gereken mehir demektir. Halvet olmuşsa veya ikisinden biri ölmüşse, mehr-i müeccelin verilmesi vacip olur. Hanımının istediği zamanda verilir. Eğer istemedi ise, ikisinden biri ölünce, verilmesi vaciptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Dini nikah da ne sorulur?

İmam, evlenecek kişilerin, şahitlerin isimlerini, anne/baba isimlerini bir kağıda yazar. Kuran'dan ilgili ayet ve hadisler okur. Önce kadına, sonra erkeğe üçer defa "bu kadını/erkeği kabul ettin mi" diye sorar. Şahitlerin huzurunda bu nikahı gerçekleştirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Dinen düğünde takılan para kime aittir?

“Evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun kadına bağışlanmış ve ona ait sayılır. Dava konusu kadına ait altınlar koca tarafından bozdurulup farklı maksatlarla kullanılmış olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

Mehir kimden alınır?

Mehir, mehr veya mihr İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir. Mehir, kadının mal varlığına dâhil olur ve üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Bir kadın boşanmak isterse mehir verilir mi?

Evlenme akdi sahih olur, fakat ilişki veya sahih halvetten önce kadının sebep olmasıyla ayrılık vâki olur veya kadın mehri karşılığında eşinden ayrılma yoluna giderse (muhâlea) mehir hakkı düşer (İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/188-189; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 4/388; el-Fetâvâ'l-Hindiyye, 1/303-304).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Kadına mehir olarak ne verilir?

Kadın mehir olarak mal olmayan bir şey isteyebilir mi? İslâm'da satışı veya kullanılması mübah olan her şey mehir olarak verilebilir. Taşınır ve taşınmaz mallar, zinet eşyası, standart (mislî) olan şeyler ve hatta taşınır veya taşınmaz bir maldan yararlanma hakkı da bunlar arasındadır (Kâsânî, Bedâiu's-sanâi', 2/279).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Peygamber efendimiz ne kadar mehir verdi?

Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz Hz. Sevde ile evlenmiş ve ona mehir olarak 400 dirhem vermiştir. Resulullah (s.a.v.), en yakın arkadaşı Hz. Ebu Bekir'in kızı olan Hz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erolkara.net

Erkek mehir vermeden ölürse ne olur?

Mesela erkek mehir vermeden ölürse mehir, erkeğin mirasçılarından talep edilebilir. Bu durumda mehir senedine konu mal, para veya parasal değerin tahsili amacıyla ölen kişinin mirasçılarına husumet yöneltilmesi gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ykavukatlik.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT