Dizel motorlar sıkıştırma ısısı eksikliğinden dolayı soğuk havalarda çalışmakta bazen zorlanabiliyor. Bu sebeple motorun sorunsuz çalışabilmesi için bir ısıtma cihazı olan kızdırma bujileri kullanılıyor.
Dizel araçların çalışma prensibi benzinli araçlara göre daha farklı işlemektedir. Bu yüzden soğuk havalarda dizel aracınızı çalıştırma işleminden önce antifrizi,kışlık yağı var ise kontağı açıp ısıtma buji ışığının sönmesini beklemelisiniz bu sayede aracınız daha kolay çalışacaktır.
Aküler soğuk havalarda daha az elektrik akımına sahiptir. Dolayısıyla aracınız hemen çalışmayabilir.
Kızdırma (Isıtma) Bujisi:
Ön ısıtma bujileri sadece dizel motorlarda bulunan bir göstergedir. Soğuk havalarda silindir içindeki havayı ısıtarak motorun kolay çalışmasını sağlar.
Aynı zamanda dizel yakıtlarda soğuk havada yakıt, jelleşir ve ilk çalıştırdığınızda motora güç vermek normalden daha uzun sürer. Aracım soğuk havada çalışmıyor, neden sorusunun en yaygın yanıtlarından biri motor yağıdır. Soğuk havalarda marşa basıldığında motor, kalınlaşmış motor yağının direnciyle karşılaşır.
İlgili 19 soru bulundu
Isıtma Bujileri: Dizel motorlarının soğuk havalarda daha kolay çalışmasını sağlarlar. Yakıt Göstergesi: Mazot deposundaki yakıt miktarını gösterir.
Bu durumun temel nedeni ise soğuk havanın yağ viskozitesini artırması olarak açıklanabilir. Viskozite olarak adlandırılan direnç, bir sıvının akmaya karşı iç direnç göstermesini temsil eder. Soğuk ve zorlu hava koşullarında ise bu direnç artış gösterir.
Kirli Hava Filtresinin Motora Etkileri
Olması gereken zamanda değiştirilmemiş, kirlenmiş hava filtresinden hava akışı azalır. Bunun yanı sıra araç gereğinden ve olması gerekenden fazla yakıt yakmaya başlar.
Bunun için dizele, antifriz katmanız, işinizi biraz olsun kolaylaştıracaktır. Bununla beraber aracınıza sıcak üfleme yapmalısınız. Çalışmamaların ve donmaların önüne geçmek için, özellikle geceleri araçlarınızı rölantide çalıştırmanız, sabah zorluk çekmenizi engelleyecektir.
Dizel motorlarda depodaki yakıt bitmesi sonucu yakıt siste- mi hava yapar.
Dizel araçların kış aylarında çalışmadığını duymuşsunuzdur. Bu araçların çalışmamasındaki en temel sebep, ısıtma bijulerinden kaynaklanmaktadır. Aracı çalıştırırken, marşa basmanızı öneriyoruz.
Aracı sabah soğuklarında çalıştırırken maksimum 3 dakika boyunca rölantide çalıştırmalı ve aralıklarla gaza basılmalıdır. Soğuk havalarda aracınızı her gün kullanmıyorsanız, hareket etmeseniz dahi aracınız park halindeyken bu şekilde ara ara çalıştırma yapmanız gerekmektedir.
Dizel araçlarda yakıtın yanması, ısıtma bujileri aracılığıyla sağlandığından bu bekleme süresi elzemdir. İkaz ışıkları içinde yer alan sarmal yaya benzeyen simge, ısıtma bujilerinin durumunu belirtir ve bu ışığın sönmesi ısıtma bujilerinin kullanmaya hazır olduğunu gösterir.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın. Pompalama işlemi aracınızın boğulmasına sebep olacak ve araç çalıştığında yanmayan fazla yakıt çiğ olarak egzozdan atılacaktır. Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır.
Benzin, LPG veya Dizel araçlarda motor ısınmadan hareket edildiği zaman pistonlar aşınır. Özellikle çok soğuk havalarda motor mutlaka ısıtılmalıdır.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir).
Düşük sıcaklıklarda aracı korumaya öncelikle kaputun altından başlamak faydalı olur. Bu nedenle aracı soğuktan koruma yöntemlerinden birisi antifriz kullanımıdır. Antifriz, motor soğutma sıvıları ile ön ve arka cam sularının donmasını engeller.
Araç alıştığınızın dışında bir ses çıkarıyorsa ya da sarsıntı ile çalışıyorsa mazot filtresi tıkalı olabilir. Bu gibi bir durumda aracı daha fazla zorlamadan en kısa sürede teknik servise götürmeniz gerekir. Mazot filtresi tıkalıysa ve aracı kullanmaya devam ederseniz motorun zorlanmasına yol açabilirsiniz.
Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir. Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır.
yakıt filtresi tıkanmış demektir ve bir an önce değiştirilmelidir. Yakıt filtresi, zamanı geldiğinde değiştirilmez ise yakıt pompası arızası oluşmasına sebep olarak motorun gücünü etkiler ve zaman içinde motor çalışamaz duruma gelir.
mazotun kalorisi , benzine göre düşük olduğu için ve dizel araçlar daha az yakıt yaktığı için, motorları geç ısınır...
Dizel araçlarda ise marşa basıldığı anda marş alıyor ancak çalışmıyorsa bunun nedeni de kızdırma bujileri, rölesi olabilir ya da sigortası atmış olabilir. Marş basıldığı anda problem oluşmuyor ancak araç çalışmıyor veya araç yolda stop ediyorsa problem var demektir.
"Motor Soğukken Çalıştıktan Hemen Sonra Stop Ediyor"
Bu tür bir stop etme problemi genellikle motorun yeterli miktarda yakıt / hava almaması anlamına gelir. Soğuk bir motor çalıştırılırken oldukça zengin bir yakıt karışımına ihtiyaç duyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri