Dizel motorlarında yüksek verim, enjeksiyon sisteminin düzgün ve uyumlu çalışması ile mümkündür. Bu sistemin en önemli parçası da yakıt pompasıdır. Dizel motorlarında sıkıştırma sonu basıncı 25 ile 45 bar civarındadır.
Motorun standart enjeksiyon basıncı 175 bardır.
Düşük basınç sistemindeki yakıt basıncı normal işletim sırasında genellikle 0,5 bar ile 5 bar arasındadır.
Dizel Yüksek Basınç Pompasının Görevi Yapısı Çalışması Çeşitleri. Common rail dizel yakıt sisteminde, besleme pompasından gelen (4-8 bar) yakıtın basıncını, 300-2400 bar'a yükselterek rail borusuna gönderen elemana yüksek basınç pompası denir.
LPG'li ve benzinli araçlarda benzin pompası bulunurken, dizel yakıt kullanan araçlarda mazot pompası bulunur. Yakıt pompasının görevi, 5-6 bar miktarında yakıtı, basınçlı bir hâldeyken hazır bir durumda bekletmek olarak açıklanabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Mazot Pompası Arıza Belirtileri
Araç motoru eski performansına oranla daha zor ve daha geç çalışıyorsa, bu durum mazot pompası arızasının habercisi olabilir. Araç çalıştıktan sonra sürekli stop ediyorsa veya stop edecek şekilde davranışlar sergiliyorsa, bu durum pompa arızasından kaynaklanıyor olabilir.
Basınç normalden düşükse sebebi pompanın zayıf olması, yakıt hattında tıkanıklık, yakıt filtresi veya depoda pislik veya basınç regülatörü arızasından kaynaklanabilir. Ayrıca voltajın düşük olması normal basıncın oluşmasını etkileyebilir. Pompanın voltajı kontrol edilmelidir.
Geleneksel içten yanmalı motor direkt püskürtme sistemleri 450 bar'lık ve pistonlu pompalı elektronik regülatörlü sistemler yaklaşık 900 bar'lık basınç ile çalışırken, Common rail sistemi, yakıtı 1350 bar'a ulaşan bir basınç ile ortak depo üzerinden enjektörlere dağıtmaktadır.
Tüm pompalar için azami hava tahrik basıncı 10 Bar'dır.
Çünkü yakıt akışında oluşan düzensizlikler, aracın çalışmasını etkilerken yanma odasında olması gerekenden az ya da fazla yakıt, egzozdan siyah duman çıkmasına neden olacaktır. - Aracınızın özellikle soğuk havalarda göstermiş olduğu geç çalışma ya da çalışmama durumu da mazot pompası arızasına bir örnektir.
Yüksek seviyede ve basınçta olan sıvının potansiyel enerjisi depolanmış enerji demektir. Pompalar sıvıların enerjisini veya basıncını artıran makinelerdir.
Bu parçalar hasar aldığı veya aşındığı zaman motor sesi artışı, motor performans kaybı, düzensiz çalışma ve tekleme belirtileri görülebilir. Bunun sonucu olarak da, azalan pompa çalışma aralığı, yakıt yolu basıncı dalgalanmaları, yakıt basıncı kaybı ve kötü yakıt ayarlaması olabilir.
Fren müşürünün arızalandığı durumda, arabanın fren ya da stop lambaları devamlı yanmaktadır veya hiç yanmamaktadır. En basit olarak bu biçimde anlaşılabilmektedir. Fren müşürü ya da sensörü arızalandığı zaman, motor kontrol ünitesi mevcut yakıt enjeksiyonunu azaltmaktadır ve motorun çekişi düşmektedir.
Vites değişiminde ve ani hız düşürülmelerinde araçta stop etme sorunları görülür. Araçta sıcak veya soğuk fark etmeksizin zor çalışma sorunları ya da hiç çalışmama sorunları ortaya çıkar. Araç yakıt tüketiminde artış görülür. Araç benzinde iken egzoz emisyon muayenesinden geçmesi zor olur.
Motor Vuruntusunun Temel Sebepleri
Subap arızası olması, Supap ayarının kötü oluşu, Yatak vurması meydana gelmesi, Motor hava ve yakıt ayarının uygun olmaması, .
Pistonlu pompalar: 300-400 Bar basınç aralığında kullanılabilen, yüksek verimli yüksek basınç pompalarıdır.
100-1500 bar çalışma basıncı aralığı vardır.
Yüksek basınç pompası, adından da anlaşılacağı gibi, motor devrinden bağımsız olarak rampada yüksek yakıt basıncı sağlar. Bu pompa, bir aksesuar kayışı yardımıyla motorun krank miline takılır veya modele göre kayış veya zamanlama zinciri üzerine monte edilir.
Cevap: Piezoelektrik Enjektörler en yeni nesil CRDi motorlar için artırılmış hassasiyet sağlar ve 3.000 bar veya 44.000 psi'ye kadar yakıt basınçları oluşturur.
Soğuk çalıştırmada ve motor sıcakken marş yapıldığında yakıt basıncı 6,5 bar seviyesine kadar yükselir: Bu sayede soğuk çalıştırma sırasında yüksek basınç sisteminde daha yüksek bir başlangıç elde edilerek motorun da daha hızlı çalışması sağlanır.
Tam yükte; ön lastiklerin bar (psi) değerleri: 2.4 (35) arka lastiklerin ise 2.8 (41)'dir. 195/60 R15: lastik ebatlı bir araç için normal yükte; ön lastiklerin bar (psi) değerleri: 2.1 (31) arka lastiklerin ise 2.1 (31)'dir.
Yukarıdaki sorunlardan kurtulmanın en önemli yolu ÇEKVALF'i, yakıt deposundan yakıt pompasına doğru giden ana yakıt hortumunun arasına doğru şekilde bağlamaktır.
Dizel yakıt pompalarının tamiratı, benzinli pompaların aksine çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Dizel yakıt pompaları mekanik parçalardır. Mazot pompaları, dizel yakıt sistemlerinin en önemli ve hassas parçalarıdır. Dikkat edilmediği ve gereken özen gösterilmediği takdirde çok çabuk bozulabilirler.
+ Çekiş düşüklüğü: araç yeterli sürede hızlanamıyor ise ve ataklığını kaybetmiş ise pompa yeterli basıncı sağlayamamış olabilir bunun gibi performans düşüklüğüne sebep olan problemler dizel yakıt pompasından kaynaklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri