DNS, kaynakların web sitesinin sunucusundan yüklenebilmesi için alan adlarını IP adreslerine çevirir. Bazen web siteleri, tek bir alan adına karşılık gelen çok sayıda IP adresine sahip olabilir. Örneğin, Google gibi büyük siteler, kullanıcıların dünyanın uzak bölgelerinden bir sunucuyu sorgulamasını sağlar.
DNS sunucuları, alan adları ile IP adreslerini eşleştirerek internet üzerinde aradığınız doğru adrese girmenize olanak tanır. Doğru adrese erişimin yanı sıra DNS, internet sitelerine daha hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmanızı sağlar.
Ayarlar > Wi-Fi sekmesini açın ve şu an bağlı olduğunuz ağa tıklayın. Ayarlar > DNS sekmesine tıklayın ve "Manuel" seçeneğini seçin. İstediğiniz DNS sunucusunun adresini girin ve kaydedin.
Alan Adı Sistemi (DNS), çeşitli kuruluşlar tarafından alan adlarını IP adreslerine çevirmek için kullanılan merkezi bir sistemdir. URL'ler yerine IP adreslerini hatırlamak veya daha büyük bir ağdaki tüm cihazları manuel olarak yapılandırmak çok fazla zaman aldığı için önemli bir hizmettir.
İlgili 40 soru bulundu
Aslında DNS ayarları direkt olarak internet hızını etkilemez. Yani farklı DNS ayarları kullanmak internet bağlantınızın hızını doğrudan artırmaz veya azaltmaz.
Bu değiştirme ile bilgisayarınızın ya da telefonunuzun DNS'ini değiştirirsiniz. DNS değiştirmenin bir diğer sebebi de hız ve güvenliği artırmaktır. Böylece daha hızlı ve güvenli bir internet bağlantısı elde edebilirsiniz. Bir başka sebep ise istenmeyen içeriklerin engellenmesidir.
Açılımı "Domain Name System" olan DNS de alan adlarını IP adreslerine çevirir, böylece tarayıcılar internet kaynaklarına erişebilir. İnternete bağlı her cihaz, diğer makinelerin cihazı bulmak için kullandığı IP adresine sahiptir.
1- Dns ayarları için öncelikle "Denetim Masası" sayfasını açın. 2- Denetim masası içerisinden "Ağ ve Paylaşım Merkezi" başlığı altındaki "Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle" seçeneğine tıklayın. 3- "Ağ ve Paylaşım Merkezi" penceresinden "Yerel Ağ Bağlantısı" bağlantısına tıklayın.
1.1.1.1'i İnternet'in en hızlı DNS dizini olacak şekilde kurduk. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bağımsız DNS monitörü DNSPerf 1.1.1.1'i dünyanın en hızlı DNS servisi seçti.
Domain Name System ifadesinin kısaltması olan DNS, tarayıcılardaki adres çubuğuna yazılarak girilen sitenin ismini, kullanıcının girmek istediği sitenin asıl yeri olan IP adresine çevirir. Bu sistem sayesinde kullanıcı, ulaşmak istediği siteye en kolay ve hızlı yoldan ulaşabilir.
DNS bu noktada devreye girer ve alan adlarının karşılığını çözerek iletişim kurmamızı sağlar. DNS olmasaydı bizim günlük hayatta en çok kullanmış olduğumuz bu servislere veya firmalara dahi ulaşabilmemiz için IP adreslerini ezberlememiz gerekirdi.
Basitçe anlatmak gerekirse, DNS ağdaki dağıtılmış veritabanları sistemidir ve ana görevi, belirli makine adlarını, bilgisayarların anladığı dil olan IP numaralarına çevirmektir. Eşleşen IP numaralarıyla makine adlarının bilgileri dizinde saklanır. Bu dizin de alan adı (domain) sunucularında depolanır.
DNS, içerikler görmemize, e-posta gönderebilmemize ve hatta sosyal medyaya erişmemize imkân tanıyan, önemli bir internet hizmetidir. DNS olmadan internette gezinmemiz mümkün olmazdı. DNS sunucusu web adresini, IP adresine çeviren ana internet unsurudur.
Özetle, DNS, web sitelerinin IP adreslerine çevrilmesi için kullanılırken, VPN, internet erişimini güvenli hale getirmek ve farklı coğrafi konumlardan internete erişim sağlamak için kullanılır. Ek olarak çoğu bedava VPN size bir güvenlik sağlamadığı gibi dezavantajı da olabilir.
Hayır, suç değildir.
DNS hatası aldığınızda modeminizi yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Bu işlem modemin önbelleğini temizleyerek hatanın çözülmesini sağlayabilir. Modeminizi güç düğmesinden kapatarak ya da prizden tamamen çıkartarak ve yeniden açmak için 30 saniye bekleyerek sorunun giderilip giderilmediğini denetleyebilirsiniz.
ANDROİD TELEFONLARDA DNS DEĞİŞTİRME
Ayarlar'ı açın, ardından Ağ ve İnternet menüsüne girin. Private DNS'e (Özel DNS) dokunun. Bu seçenek, bazı telefonlarda Gelişmiş alt menüsünde. Varsayılan otomatik seçimi “Özel DNS sağlayıcı ana bilgisayar adı” olarak değiştirin ve DNS adresini girin.
En güvenilir ve hızlı olan sunuculardan bazıları aşağıdaki şekildedir: Google DNS Sunucuları: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4'tür. OpenDNS Sunucuları: 208.67. 222.222, 208.67. 220.220. DNSWatch Sunucuları: 84.200.69.80, 84.200.70.40.
Dar anlamda, Özel DNS bir yüksek gizlilik sunucusu değil sadece genel olmayan, özel bir sunucudur. Pratikte, Özel DNS genellikle güvenli DNS protokollerinde çalıştırılır. Örneğin Android 9 ve üzerindeki Özel DNS ayarları aslında özünü daha iyi yansıtması amacıyla Güvenli DNS olarak adlandırılmalıdır.
Kesin ve net o DNS adresinden hiç bir sıkıntı yaşamazsın(nokta). DNS üzerinden şifre çalma , hack yapma gibi şeyler söz konusu olamaz. DNS web sitelerinin normalde 192.123.1.1 gibi ip adreslerinin daha anlaşılır olabilmesi için kullanılan birşeydir.
Çoğu durumda, DNS güncellemeleriniz birkaç saat içinde yayılır. Ancak bu etkenler bizim kontrolümüz dışında olduğundan, herhangi bir DNS değişikliğinin internette tam olarak yayılması için 48 saate kadar süre tanımalısınız.
Google DNS gibi DNS sunucularını kullanılması: Google DNS gibi DNS sunucularını kullanmanız ping sürenizin yükselmesine yol açacaktır. Oyuna girerken böyle farklı DNS sunucularını silip varsayılan DNS sunucusunu kullanmaya başlamanız ping sürenizin önemli ölçüde düşmesini sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri