Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Doktor ile Profesör arasında yer almaktadır. Doçent olabilmek için, adayın doktora ya da tıpta uzmanlık derecesi alındıktan sonra kişinin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan çalışma yapabildiğini ispat etmesi gerekir.
Doktor rütbelerinde en düşük kademe pratisyen hekim, en yüksek rütbe ise ordinaryüstür.
Türkiye yükseköğretim sisteminde akademik unvanlar okutmanlık, öğ- retim görevlisi, araştırma görevlisi, yardımcı doçent, doçent ve profesör doktor şeklinde sıralanmaktadır.
Profesör doktor, Doçent doktordan daha üst bir kademedir.
Öğretim üyesi, doçent, ve profesör) doktora yapmanız gerekir. Genelde lisans eğitiminden sonra master (veya yüksek lisans) eğitimi alınır, doktora ise bu eğitimden sonra yapılır.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'de üniversitelerde Profesörlüğe yükseltilerek atamada Doçentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak ve Doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak, gerekir.
Öğretim üyeleri, üniversitelerde görev yapan doçent ve profesörler olarak ifade edilen, eğitimini tamamlamış ve bilimsel akademik çalışmalarda bulunan kişilerdir. Üniversitelerde ders vermenin yanı sıra, bilimsel çalışmalar yapmak amacıyla bulunurlar.
Tam gün yasasının ardından kaldırılan fark ücreti yeniden geliyor. Buna göre doçentler için 60 TL, profesörler için 100 TL fark ücreti istenecek. Bu kararla birlikte borçları giderek artan üniversite hastanelerinin toparlanması hedefleniyor. SGK'nın yaptığı bu çalışmada son kararı Bakanlar Kurulu verecek.
Yüksek lisansı ile doktorasını art arda yapıp uzatma sürelerini kullanmayan biri yaklaşık 6 yıl sonra doçent olabilir ama bunun için de kadroların takibi şart.
Olabilirsiniz ancak bu hastaneler arasındaki anlaşma ile ilgili. sağlık bakanlığı ile üniversite arasında sağlık tesislerinin birlikte kullanımına ilişkin protokolü bulunan (afiliye) üniversite hastanesinde profesör ve doçentlere ücretsiz muayene ve ameliyat olabilirsiniz.
A) Profesörler, profesör kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren birinci derecenin ilk kademe aylığını alırlar. B) Doçentler, doçent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren üçüncü derecenin ilk kademe aylığını alırlar.
2023 yılı itibari ile 47 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yardımcı Doçent Doktor / Yrd Doç maaşları 34630 TL'dir. En düşük Yardımcı Doçent Doktor / Yrd Doç maaşı 27710 TL iken, en yüksek Yardımcı Doçent Doktor / Yrd Doç maaşı 83120 TL'dir.
İyi hekim; aynı zamanda bu meslek için kutsal olan etik değerlere önem veren, hastasına bu değerlerle yaklaşmayı bilen, bilimsel ve çağdaş bir sorumluluk anlayışı ile mesleğini icra eden hekimdir. Etik, iyi ve güzel davranış kurallarını saptayan ahlak bilimidir.
Doktora, en yüksek seviyeli akademik derecedir. Doçentlik ve profesörlük sadece akademik unvanlardır. Doktora uluslararası itibar taşıyan bir bilimsel unvan olmasına rağmen, doçentlik ve profesörlük başka üniversiteler ve/veya ülkelerce tanınmayabilir.
Profesör Doktor maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Profesör Doktor maaşları 53550 TL'dir. En düşük Profesör Doktor maaşı 42840 TL iken, en yüksek Profesör Doktor maaşı 105400 TL'dir.
Profesör olabilmek için belirli bir yaş kriteri yoktur.
Doçentin kısaltması ise "Doç. Dr." şeklindedir.
Yeni doçentlik kriterlerinde uluslararası makale başta olmak üzere, kitap, ders gibi kriterlerde değişikliğe gidilmiştir. Tüm bilim alanlarında 90 puanı doktora/sanatta yeterlilik/uzmanlık sonrası olmak üzere toplamda 100 puan ile başvuru yapılması gerekmektedir.
Emeritus profesör, emeklilik yaşına gelen ancak bilgi ve birikimini paylaşmak üzere üniversitedeki konumunu koruyan akademisyenlere deniyor. Ders yükünü sırtlamak yerine diğer akademisyenlere fikir hocalığı yapmak üzere bulunan emeritus profesörler, ülkemizde de pek çok üniversitede görev alıyor.
EKG çekimi 100 TL - 150 TL, göğüs filmi 50 TL - 100 TL arasındadır.
Kişilerin profesör olmak için ise sağlaması gereken şartlar şu şekildedir; Kişilerin doçentlik unvanına sahip olması gerekmektedir ve en az beş sene ana dalında çalışmış olması gerekmektedir. Uluslararası eserler vermiş olması gerekmektedir. Kişilerin profesör kadrosuna uygun bir şekilde atanmış olması gerekmektedir.
Yaş sınırı yoktur. Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 puan veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak En az tezli yüksek lisans mezunu olmak. Yazılı sınav yapılır. Yaş sınırı yoktur.
“DOÇENTLIK UNVANI”: Bilimsel/sanatsal yayın ve akademik çalışmalarının değerlendirilmesi sonucunda başarılı olan adaya, Üniversitelerarası Kurul Yönetim Kurulu kararı ile karar tarihinden itibaren ilgili bilim/sanat alanında “Doçentlik Unvanı” verilir ve “Doçentlik Belgesi” düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri