Hurmanın sabah ve akşam saatlerinde bol su ve 45-50 derece sıcaklık isteyen bir ürün olduğuna işaret eden Uzunoğlu, şunları kaydetti: "Hurma yiyecek insanlar tekerli yemesi lazım. Şekerli bir ürün olduğu için Hazreti Peygamberimizin de bu konuda tavsiyesi var. Yani 1, 3, 5, 7 tane, tek sayılı yenilmesi lazım.
Hurmanın tek kılınması Allah'ın birliğine işaret içindir.
Resûlullah (s.a.v), günün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Meselâ, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer. Abdestte de, gusülde de suyu iki, dört veya altı kere değil; üç kere üstüne dökmeyi tercih eder.
Acve Hurması; Peygamber Efendimizin (S.A.V.) mübarek elleriyle diktikleri, Medine ve çevresinde yetişen, bazılarının çekirdeklerinde, bazılarında ise hurmanın üstünde ALLAH (C.C. )'ın 99 ismi bulunan kutsal ve mucizeye konu olmuş en özel hurmadır.
· Sa'd bin ebi Vakkas rivayet ediyor; Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdular: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder." Başka bir rivayette "zehir ve sihir zarar vermez".
ABD'li bilim insanlarının araştırmasına göre, hurma ve kan şekeri arasında dengede tutulması gereken bir nokta var. Hurmayı tek sayılar üzerinden yerseniz şekeri karbonhidrata çevriliyor ve vücuda enerji veriyor. Eğer çift olarak yerseniz ( 2-4-6) şeker potasyuma dönüşüyor ve böbrekleri olumsuz etkiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Hurma ile oruç açılmaz. Kutsal kutsal diyerek, kutsallığı kullanarak bizi sömürüyorlar" açıklamasının yanlış anlaşıldığını söyledi.
Sabahın erken saatlerinde aç karnınıza hurma tüketerek, doğal şeker ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Bununla birlikte yüksek lif içeriği sayesinde gün boyu sizi tok tutacak ve tatmin edecektir. Hurma, mükemmel bir lif kaynağıdır ve doğal şeker bakımından yüksektir.
trabzon hurmasina sekil olarak benzeyen, fakat daha kucuk ve olgunlastiginda siyah renkte olan bir meyvedir. karadeniz yoresinde yetisir. bunun agaci 7 metreden yuksek olabilir. bu hurmalarin yol actigi gaz cok kotu kokar. bunun icin osuruk hurmasi denir.
Eminönü Mısır Çarşısı'nda en pahalı hurma olan “Jumbo Kudüs” hurmasının tanesi 5 TL, kilosu 140 TL'den satışa çıktı.
SAFAVİ HURMA Şeker oranı düşüktür, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına faydalı olarak bilinmektedir. SUFRİ HURMA İnce kabuklu bir cinstir ve oldukça tatlı ve lezzetlidir. Medine ve çevresinde rahatlıkla bulunur. SUGAİ HURMA Kalın etli, lif oranı yüksek olan hurmadır.
Sahabilerin rivayetlerine göre Peygamberimizin (s.a.s.) gülüşü. Tebessüm, fazla ses çıkarmadan, en fazla dişlerin bir kısmının görülebileceği şekilde olan gülmektir. Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz de böyle gülerdi. Gülmesinde kahkaha gibi aşırılık olmazdı.
Bu bakımdan yediğiniz hurmaların ne derece güvenilir olduğunu sorgulamalısınız. Bir başka çalışmada ise yıkanmadan tüketilen hurma örneklerinde kurşun ve kadmiyum gibi insan sağlığı için riskli ağır metallerin bulunduğu ve bu bakımdan mutlaka yıkandıktan sonra tüketilmesi gerektiği belirtiliyor.
Hurmanın tek sayıda yenmesi Allah'ın birliğine işaret içindir. Bu nedenle hurmanın tek sayılarda yenmesi tavsiye edilir.
Diyet yaparken hurma tüketiminde miktara dikkat etmek gerekir ve abartılmadan günde en fazla 5 adet hurma tüketilmesi önerilir. Hurmanın 5 adetten fazla tüketilmesi halinde tam aksine kilo almaya neden olacağı unutulmamalıdır.
Kabızlığa ve hazımsızlığa iyi gelen hurma antioksidan içeriği sayesinde beyin faaliyetlerini düzenler. Uzmanlar haftanın her günü günde 3 taneyi geçmeyecek şekilde tüketilmesini öneriyor. Fazla kiloya sahip kişilerin günde 2 taneden daha fazla tüketmemesi gerekiyor.
Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir. Mebrum Medine Hurması; hurma denince akla gelen, Berni ailesinden kahverengi-kırmızı renge sahip, ince kabuklu, besleyici bir çeşittir. Özgün bir aroması vardır. Diri ve dayanıklı bir yapıya sahiptir.
Hurmanın taze olup olmadığını anlamak için; içine bakılması gerekiyor. Eğer hurmanın içi koyu bir renkse, bu bayat olduğu anlamına gelir. Taze hurmanın içi açık renk olmalıdır. Satın alınan hurma eğer hemen tüketilmeyecekse soğuk bir ortamda hatta buzdolabında saklanmalıdır.
Doğal şeker kaynağı hurma, günlük dozajını iyi ayarladığınız takdirde hiçbir şekilde kilo aldırmaz. Hurmanın içeriğinde diyet lifi içeriği bulunmaktadır. Yani sindirim sürecini geciktirdiği için uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Günde sadece birkaç tane hurma yemek kilo alımı problemlerinin önüne geçer.
Trabzon Hurması Neden Ağzı Uyuşturur? Hurma cinsleri tatlı ve buruk şeklinde ikiye ayrılabilir. Trabzon hurmasının en güçlü içeriği olan tanen, olgunlaşmamış tüm hurmalarda mevcuttur. Bu sebeple olgunlaşmamış trabzon hurması tüketirken, ağız burkan bir tat alırız.
Hurmanın taze olup olmadığını anlamak için; içine bakılması gerekiyor. Eğer hurmanın içi koyu bir renkse, bu bayat olduğu anlamına gelir. Taze hurmanın içi açık renk olmalıdır. Açıkta satılan hurmanın üzerinde toz birikmiş olma olasılığına da dikkat etmek gerekiyor.
Antraknoz hastalığının (Colletotrichumspp. -Mantar) oluşturduğu hasar sürgünlerde, yapraklarda ve meyvelerde görülür.Sürgünlerde, ortasında hafif bir çöküntü olan siyah lezyonlar oluşur. Sürgünler sertleştikçe lezyonlar da siyaha dönerek kahverengiye döner ve çatlar. Şiddetli ise sürgün ölür.
100 gramında 6,7 gram lif içeren hurma, yüksek lifli meyvelerin başında geliyor. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltır.
"Her ne kadar dişlerimiz için sağlıklı bir besin olsa da, üst üste tüketilip dişler fırçalanmadığında hurma da diğer yiyecekler gibi çürüklere sebep olabilir. Hurma yedikten sonra ağız su ile çalkalanmalı, dişler 30 dakika sonra fırçalanmalıdır."
Hurma badem, fındık ve cevizle birlikte tüketildiğinde özellikle uzun bir yürüyüş için mükemmel enerji karışımını yaratır. İftar vakti; vücudun beyin ve sinir hücreleri için gerekli olan glikozun en kolay şekilde karşılanması gereken öğündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri