Doğa hakkı, yaşam hukukunun temelidir; bu nedenle vazgeçilecek, ertelenebilecek bir hak değildir. Doğanın haklarını korumak tüm herkesin ödevidir. Tüm canlıların var olması “iyi yaşam” sürebilmeleri için, doğa haklarının ve ekosistemin korunması, geliştirilmesi şarttır.
Doğal haklar, insanların doğuştan sahip oldukları devredilemez haklardır. Pozitif hukuk ise, doğal hakların geçerli olduğu toplumlardaki anarşi ya da düzensizlik durumuna son verme iddiasındadır. Buna göre doğal haklara bir takım sınırlandırılmalar getirilecek ve insan eliyle yeni haklar oluşturulacaktır.
Doğa sevgisi, insanın içinde olan ve Dünya'ya farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayan bir sevgidir. Unutmamak gerekir ki doğa bizim evimizdir. Doğa biz kucak açar, doğanın verdiği besinleri yer, doğada barınır, doğa da yaşarız. Hayvanlar da bitkilerde bizim gibi doğada yaşarlar.
Doğa (Türkçe doğ- fiilinden türetilmiştir, "Tabiat") İnsan yapımı dışında kalan ve kendliğinden var olan, sürekli değişen, dönüşen tüm fiziki evren ve onun kendiliğinden işleyişi. İnsan da doğanın parçasıdır.
Hayvan hakları, insan harici hayvanların tümünün ya da bir kısmının kendilerine ait bir özerkliğe sahip oldukları ve acıdan kaçınma gibi temel çıkarlarının tıpkı insanların temel çıkarlarının korunduğu gibi korunması gerektiğini savunan fikirdir.
İlgili 35 soru bulundu
Madde 1- Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğar ve aynı var olmak hakkına sahiptir. Madde 2-1.Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. 2.Bir tür hayvan olan insan,öbür hayvanları yok edemez,bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez,bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir.
Doğa, bize birçok temel kaynağı ve hizmeti sunar. Ormanlar, temiz havanın kaynağıdır ve atmosferdeki karbondioksiti emerek oksijen üretirler. Su kaynakları, içme suyu, sulama ve endüstriyel kullanım için vazgeçilmezdir. Toprak, tarım ve gıda üretimi için hayati bir kaynaktır.
Derelerden okyanuslara, hayvanlardan insanlara, dağlardan ormanlara kadar her şey doğanın bir parçasıdır. Kendine özgü varoluş kuralları olan doğa, bir anlamda da insanın etkin olmadığı, kendiliğinden süregelen yapıların tümüne denir.
Rüzgâr eser, şimşek çakar, gök gürler, yağmur yağar, deniz dalgalanır, fırtına olur, sel olur, kar yağar, çığ düşer, toprak kayar, kaya düşer, deprem olur, volkan püskürür… Doğanın bu hareketlerine doğa olayı denir.
Bir nevi stresin panzehrini bizlere sağlıyor. Araştırmalar, doğada zaman geçirmenin stresi azalttığını, zihinsel rahatlama sağladığını ve kaygı bozukluğu, depresyon riskini düşürdüğünü gösteriyor. Doğanın huzur ve sakinlik veren atmosferi, ruh halini iyileştirirken zihnimizi yeniden tazelik ve enerji ile dolduruyor.
Doğaya meraklı olup, bu işi mesleği haline getirmek isteyen, doğayı, canlıları ve araştırmayı seven kişiler, üniversitelerin ekoloji mühendisliği bölümünü okuyarak ya da üniversitelerden ekolog sertifikası alarak ekolog olabilirler.
Doğayı toplumun ihtiyaçlarına göre şekillendirmenin şiddetli etkileri, aşırı insan nüfusu artışı ile daha kötü bir hale gelmiştir. İnsanların çevrede hasara yol açan aktivitelerine nüfus artışı, aşırı tüketim, aşırı kullanma, çevre kirliliği ve ormansızlaşma örnek verilebilir.
Felsefenin model kavramlarından biri olan “doğa”, kendine ait yaşamı, düzeni, bağımsız işleyişi, özsel yapısı, esnekliği içinde kendi istek ve ahengine göre gelişen, ilerleyen, değişen, dönüşen doğal döngüye sahip bir gerçeklik alanıdır.
İnsanlar doğal çevre ile sürekli olarak bir etkileşim içerisinde olmaktadır. İnsanlar çevrenin sunmuş olduğu şartlara uyum sağlamakla birlikte, doğal çevreyi de kendi gereksinimleri doğrultusunda değiştiren etkiler ortaya koymaktadır. Bunun sonucunda da ortaya doğa ve insan etkileşimi sonucu çıkmaktadır.
Doğaya saygı, insanların doğayı anlamaları, değer vermeleri ve korumaları anlamına gelir.
Doğanın temelini, ana elementini/elementlerini, işleyişini, yasalarını bir bütünlükte ve akıl sınırları içinde açıklamaya çalışan felsefe alanıdır.
Çevre ve orman hayvansız düşünülemez. Bu açıdan Anayasamız hayvanların yalnızca kendilerinin değil, aynı zamanda onların yaşam alanlarının da korunmasını öngörmüştür. Anayasamızın çizdiği bu çerçeve içinde, hayvan hakları insan haklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu anlayış çeşitli yasalara da yansımıştır.
Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi, yaşayan bütün canlıların bir takım doğal haklara sahip olduğunun ve insanlar tarafından hayvanlara saygı gösterilmesinin, bir insanın bir diğerine gösterdiği saygıdan ayrı tutulamayacağının altını çizmektedir.
Hayvanların da insanlar gibi haklara sahip olmaları, diğer bir deyişle hak ehliyetine sahip olmaları, ancak hukuk düzeni tarafından tanınmış bir kişiliğe sahip olmaları ile mümkün olabilir.
Sokaklardaki, doğadaki ve evlerimizdeki dostlarımızı anımsadığımız ve onların haklarını güvenceye aldığımız bir gelecek inşa etmenin sözünü verdiğimiz bu özel günün tarihinde ufak bir gezintiye çıkalım birlikte... Dünyadaki ilk “Hayvanları Koruma Derneği” 1825 yılında İngilizler tarafından kuruldu.
İslam'da hayvan haklarının kaynağını ayet ve hadisler oluşturuyor. Hayvanlara merhamet Allah rızasını kazanmak için bir vasıta olarak görülmüştür. Fakihler hayvan haklarının çiğnenmesinden özellikle sakındırır. Çünkü insanlardan helallik alınabilir ama hayvanlar söz konusu olduğunda bu mümkün değildir.
Md. 5.1. İnsanın bağımlılığı altında bulunan hayvanın bakılma ve dikkatli bir biçimde ihtimam görmeye hakkı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri