Hacettepe Üniversitesi. Diploma Eki (DE), yükseköğrenim diploması ile birlikte verilen, diploma sahibinin çalışmalarının seviyesi, çerçevesi, içeriği ve durumu hakkında standart bilgi veren bir belgedir. Diploma Eki, 1999'da kabul edildikten sonra birçok ülkenin ulusal mevzuatında da kabul edilmiştir.
Mavi Diploma Diploma Eki, yükseköğretim kurumları tarafından Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler ve UNESCO tarafından kabul edilmektedir. Mavi diploma diploma eki sayesinde, üniversitede alınan eğitim tüm dünyada geçerlilik kazanır.
Mavi diplomanın geçerliği olduğu bazı ülkeler;
İsveç, İtalya, Macaristan, Romanya, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Fransa, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Malta, Polonya, Portekiz, Hollanda, İrlanda, İspanya, Lüksemburg, Finlandiya,….
Akademik Tanınma
Ayrıca, diplomaların karşılıklı tanınmasını mecbur tutan bir Topluluk hükmü bulunmamaktadır (aşağıda, meslek amaçlı tanıma başlığı altında sözü edilen bazı düzenlenmiş meslekler hariç). Bu nedenle şu anda Avrupa seviyesinde akademik amaçlarla tanınan herhangi bir diploma yoktur.
Akademik Bilgiler
Söz konusu standartlar açısından Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden olan Hacettepe Üniversitesi'nde bölümlerdeki eğitimin kalitesinin yanı sıra Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri de uluslararası akredite edilmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Mavi Diploma ya da resmi yazışmalarda kullanılan adıyla Diploma Eki, diploma almaya hak kazanan mezunların aldığı eğitimlerin içeriğini belirten, uluslararası bir belgedir. Bu haliyle Mavi Diploma, yurt dışına çıkmak için zorunlu değil ancak faydalıdır.
Mavi diploma belgesinin geçerli olduğu ülkeler şu şekildedir: İsveç, İtalya, Macaristan, Romanya, Çekya, Danimarka, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Fransa, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Belçika, Malta, Polonya, Portekiz, Hollanda, İrlanda, İspanya, Lüksemburg, Finlandiya.
Mavi Diploma sahibi mezunlar, yurt dışında daha kolay anlaşılır ve karşılaştırılabilir bir diplomaya sahip olurlar. Mavi Diploma sahibi olanlar, eğitimlerine Avrupa'da herhangi bir ülkede devam edebilirler.
Diploma Eki ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarınca verilen diplomaların başka ülkelerde otomatik olarak tanınmasını sağlayan bir “tanıma/geçerlilik/denklik belgesi” değildir. Diploma Eki almak, diplomanın başka Avrupa ülkelerinde geçerli olmasını sağlamaz.
Avrupa Birliği'ne üye olan tüm ülkelerde eğitime kolay bir şekilde devam edebilmek için Mavi diploma sahibi olmak gereklidir. Aynı zamanda eğitim tamamlandıktan sonra kolay bir şekilde iş bulunması için de mavi diploma oldukça önemlidir. Ayrıca mavi diploma sayesinde uluslararası bir düzeyde eğitim alınmış olur.
Mavi Diploma, Avrupa Birliği (AB) üyesi veya AB'ye üye olmamakla birlikte Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi İşbirliği tarafından akredite olmuş üniversitelerce verilen bir diploma ekidir. Öğrencinin aldığı eğitimin AB ülkelerinde tanındığını ve diplomanın geçerli olduğunu gösterir.
Kırmızı diplomanın uluslararası kabul gören, dalında üstün başarı sağlayan öğrenciler için verilen bir diploma olduğunu belirten Safiye Terzioğlu, “7 yıl boyunca her sene iki kez dönem sonunda keman, solfej ve dünya müzik edebiyatından sınavlara girerek tamamlayabildim.
Almanya dışında eğitim veren bir okuldan aldığınız diplomanız veya mesleki niteliklerinizi gösteren bir dereceniz varsa, bu belgelerin Almanya'da denkliğini alabilirsiniz.
Mavi Diploma almak için önceliğiniz Avrupa standartlarında eğitim veren bir üniversiteden mezun olmaktır. Kısacası staj, seminer, tez vb. tüm aşamaları başarıyla geçmeniz gerekiyor. Mavi diploma almak için en önemli diğer şart ise, YÖK tarafından belirlenen akademik yıl içinde mezun olmaktır.
Almanya'da Diplomalarınız Tanınıyor
2012 yılından beri Almanya'da uygulanan bir yasa ile, Türkiye'den aldığınız diplomalarınız kabul ediliyor. Bu yasa Almanya'nın dışından mezun olunarak alınan meslek diplomalarının Almanya'da denkleştirilmesini kolaylaştırmayı hedeflemektedir.
Almanya'daki TÜM üniversitelerin ve yüksek öğrenim kurumlarının YÖK denkliği bulunmaktadır. Yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarından alınan diplomaların Türkiye'de geçerli olabilmesi için Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekmektedir.
Mavi diploma, öğrencilere mavi diploma veren üniversiteler tarafından verilen bir sertifikadır. Çalışma alanınızda, tüm sınavlarda ve yarıyıl boyu süren etkinliklerde, tüm testlerde, pratik ve teorik ünitelerde başarılı olan mezun, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik öğrencilerine verilir.
Diploma Denkliği
YÖK denkliği olan üniversiteler arasında özellikle ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya ve Kore gibi ülkelerdeki birçok üniversite yer almaktadır.
Dünya'da ilk 1000 içerisinde bulunan Belarus State University (Belarus), Warsaw University (Polonya), Karazin University (Ukrayna) gibi üniversiteler Türkiye'den öğrencileri sınavsız olarak almaktadır. Bu ülkelerin ortalama üniversite eğitim maliyetleri yıllık 1300 – 4000 USD arasında değişmektedir.
YKS puanı birçok üniversite için geçerlilik oluşturmaz. Ancak Almanya, Avusturalya gibi ülkelerde hukuk ve tıp gibi bölümlerde öğrencinin Türkiye'de girdiği YKS puanından aldığı puan ülkenin kendi taban puanlarından biraz olsun yüksek olmak zorundadır.
Evet mümkün. Geçerli oluyor. mavi diploma (diploma eki) dediğimiz bir şey var. Bu bir diploma değil, sadece diplomanın yurt dışındada tanınmasını, okunmasını sağlayan bir şey.
El-cevap: Bir AB ülkesinden mezun olduğunuzda diplomanız diğer AB ülkelerinde zaten geçerli. Diploma geçerliği için mavi diploma diye lanse edilen ekstra bir evraka ihtiyacınız yok ki bu mavi diploma diye bilinen diploma ekinin de böyle bir iddiası yok zaten.
Mavi diploma Avrupa Birliği ülkelerinde geçerlidir. Ayrıca Avrupa Birliği standartlarında bir eğitim aldığınızı belirtmesi açısından Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Çin, Ukrayna ve Japonya gibi ülkelerde başvurunuza artı bir değer katacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri