Ural-Altay kavimlerinde gök katları genellikle ya 7 ya da Dante'nin İlâhî Komedya'sındaki gibi 9'dur. Gök katlarının sayısı tüm şamanist toplumlarda aynı değildir. Kimi şamanist geleneklerde “yeraltı” denilen öte-âlem de 7 kata ayrılır ki, bu durumda algılanamayan katların toplamı 14'ü bulur.
"Gökleri ve 7 kat göğü yarattı, yerden de bir mislini/benzerini yarattı. İşler bunlar arasında (7 kat semadan dünyanın 1.kat tabakasına) dönüp dolaşır" (Talak 65/12) Cenab-ı Hak Gökleri 7 gök olarak yarattığı gibi, benzerini yani 7 katını da yerde yaratmıştır.Yani, 7 tabakası olan yerin 7.katında yaşamaktayız.
29. O, yeryüzünde olanların hepsini sizin için yaratan, sonra göğe yönelip onları yedi gök halinde düzenleyendir. O, her şeyi hakkıyla bilendir. 12.Böylece onları, iki günde (iki evrede) yedi gök olarak yarattı ve her göğe kendi işini bildirdi. En yakın göğü kandillerle süsledik ve onu koruduk.
Hak Taâlâ, yedi yer altında bulunan yeşil kaya, kırmızı öküz, büyük balık ve büyük denizden aşağıda kendi haşmetinden yedi tabaka cehennem yaratmıştır ki, birbirinden aşağıdadır. Her tabakanın arası beşyüz yıllık mesafedir. Cehennemin yedi kapısı vardır ki, her birinin içinde ateşten yetmişbin dağ vardır.
İlgili 28 soru bulundu
Yedi kat oluşu.
Birçok âyette Allah'ın semaları yedi kat olarak yarattığı haber verilmektedir (el-Bakara 2/29; Fussılet 41/12; el-Mülk 67/3).
Birinci kat semada "hayat" sıfatı hâkimdir. Hz. Âdem (a.s) bulunduğu makamdır.
1'inci gök, yıldızlar ülkesidir. 2'nci gök, iskelet görünüşüyle tasvir edilen yaratıkların ülkesidir. 3'üncü gök, muhafızların ülkedir. 4'üncü gök, yeryüzüne inen seçkin ruhların ülkesidir.
Farklı niteliklere sahip değişik katmanları vardır. Dünya'nın atmosferi altı farklı katmana sahiptir.
Ömer'den gelen rivayette: Allah yedinci kat semanın üzerine su yarattı.
Kabuk, manto, çekirdek, litosfer, astenosfer, mezosfer, dış çekirdek, iç çekirdek.
Uygulama katmanı veya OSI 7. katman (İngilizce: application layer), programların ağı kullanabilmesi için araçlar sunar. Bilgisayar uygulaması ile ağ arasındaki arabirim görevini yerine getirmektedir. Katmanların sıralanışında kullanıcıya en yakın olanıdır.
Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter. Hatta 1000 kilometre irtifada bile Dünya'nın etrafında hidrojen atomlarından oluşan bir bulut tabakası bulunur.
Kur'ân-ı Kerim, 2/22; 5/47; 12/105; 50/6; 91/5. Göğü de korunmuş bir tavan yaptık. Onlarsa ondaki ayetlerden yüz çevirmektedirler. Gökyüzünü korunmuş bir tavan kıldık; onlar ise bunun ayetlerinden yüz çeviriyorlar.
Yedi kat yerin dibine geçmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
1) çok güçlü olarak yere çakılmak; 2) fazlasıyla utanmak, mahcup olmak.
Yeryüzünü saran hava tabakasına atmosfer denir. Atmosferin kalınlığı yerden itibaren 560 km.ye kadar uzanır. Atmosferin tabakalarını belirleyen en önemli faktör sıcaklıktır. Yerçekimi dolayısıyla havanın yeryüzüne yaptığı ağırlık “hava basıncı” olarak tanımlanır.
1. kıta kabuğu - 2. okyanus kabuğu - 3. üst manto - 4. alt manto - 5. dış çekirdek - 6. iç çekirdek - A: Mohorovičić süreksizliği - B: Gutenberg Süreksizliği - C: Lehmann – Bullen süreksizliği.
Yerküre üç ana katmandan oluşur: yerkabuğu, manto ve çekirdek. Ancak yerbilimciler tarafından tespit edilmiş başka katmanlar da vardır. Örneğin yerkabuğunun yaklaşık 660 kilometre altındaki katman gibi.
Kur'an'da vurgulanan “sema / semavat” kelimesi, yerküresine mukabil gelen bütün gök cisimleri manasına gelir. Gökler çeşitli tabakalara şamil olduğundan, Kur'an'da daha çok semavat şeklinde çoğul olarak gelmiştir.
- Gök kubbe, iki kelimeden mürekkeb birleşik bir kelimedir. Bunlardan gök kelimesi yukarıda bulunan her şey demektir. Arapçadaki bir tanıma göre, “üzerimizde olan her şey semadır yani göktür.” Kubbe kelimesi ise, yarım küre şeklinde olan ve yapıyı örten dam ya da kümbet anlamına gelir.
İsa (AS)yi, o ve yanında dayı- sının oğlu Yahya (AS) olduğu halde semanın ikinci katında görmüştür. Hz.
Yani Hz. Âdem kendi aklıyla ve özgür iradesiyle o yasağı çiğnemiş ve oradan çıkarılmayı hakketmiştir. Ancak, Allah, onu cennetten çıkarırken yalnız bir ceza olarak, bir sürgün olarak değil, çok önemli bir göreve / yeryüzü halifelik görevine atamak için cennetten dünyaya yollamıştır.
Zülkarneyn döneminde ortaya çıkan ve kıyametin kopmasına yakın dönemde zuhur ederek yeryüzünde bozgunculuk yapacak olan topluluk.
Bu ayette meleklerin ayrı yazılması bize göklerde yaşayan başka canlıların da olduğunu anlatmaktadır. Allah göğü yedi kat şeklinde yaratmıştır. Bilim gökte yedi katmanın olduğunu doğrulamıştır. 7 kat gökler tabiri ise Troposfer, stratosfer, ozonosfer, mezosfer, termosfer, iyonosfer ve ekzosfer tabakalarını kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri