Sarmalık lahana seçerken yapraklarının ince ve sık kapanmış yapraklı secmeye özen gösterirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Sık kapanmış yaprak ne demek onuda söyleyim. Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez.
Lahana sarmasının en önemli püf noktası lahana seçimidir. Lahana büyük ve içi boş boş omalıdır. Küçük lahanaların damarlı kısımları fazladır ve sarma yapımına pek uygun değildir. Lahananın içinin boş boş olması da az damarlı olduğunun göstergesidir.
İçi oyulan lahanayı lahananın sığabileceği kadar geniş içi tuzlu ve sirkeli suda içe dönük haşlayın (haşlama süresi halk arasında öldürene kadar denilir yani sarılacak yumuşaklığa gelmesi ) . Şayet böyle zorlanırsanız yaprak yaprak da haşlayabilirsiniz.
Sardığınız dolmaları yayvan bir tencereye dizin. Kalan 1 bardak su, zeytinyağı ve limon suyunu bir kasede karıştırıp dolmaların üzerine gezdirin. Kaynadıktan sonra kapağını kapatın ve kısık ateşte lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Servis tabağını limon dilimleri ile süsleyin.
Tencerenin altına birkaç beyaz lahana koyalım (dibi tutarsa önce onlar yansın). Sardığımız lahanaları, tencereye diziyoruz. Bir kabın içine yarım çay bardağı kadar sıvı yağ, 1 yemek kaşığı salça, tuz ve bir miktar sıcak suyu koyup, karıştırıyoruz. Hazırladığımız salçalı karışımı, lahana sarması üzerinde gezdiriyoruz.
İlgili 23 soru bulundu
Lahana Sarması Tarifinin Pişirme Önerisi
Kıymalı iç harca arzuya göre rendelenmiş sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Lahana ilk önce dış kirli kabukları soyulur. Daha sonra ters çevrilip tam ortasından SAP kısmı bıçakla bir güzel resimde görüldüğü gibi çıkartılır. Daha sonra lahanayı alabilecek bir tencereye kaynayan suyun içine lahanayı koyup kapağını kapatırız. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra lahanamız hazırdır.
Zeytinyağlı Lahana Sarması İçi Nasıl Hazırlanır? Zeytinyağlı lahana sarmasının pirinçli iç harcını pişirmeden çiğden saracağız. 2 orta boy soğanı yemeklik incecik doğruyoruz. 3 dal taze soğanı ve 1 tutam maydanozu da yıkayıp ince doğruyoruz. 1,5 çorba kasesi pirinci yıkayıp süzüyoruz.
Öncelikle lahana haşlanır. Daha sonra pirinçler iyice yıkanıp bir kabın içerisine dökülür. Üzerine de küçük küçük soğan, domates, sarımsak doğranır ve karabiber, toz biber, nane, domates salçası, nar ekşisi, tuzu, tereyağı ve zeytinyağı konulup iyice harmanlanır.
servis yapmadan bir gece önce buzdolabına alıp servise bir saat kala zeytinyağı+salça+su ile pişmeye bırakmanız yeterli. malzemeler: 1 adet orta boy lahana.
Orta boy bir lahana sarması için tencereye 6-7 su bardağı su koymalısınız.
Lahana sarmasına hangi baharatlar konur? Tuz seviyesi iyi ayarlanması gereken lahana sarmasına birer tatlı kaşığı kuru nane, karabiber, pul biber ile maydanoz ilave edilebilir.
Bu mucize besin bel ağrısı için de birebir. Lahana yapraklarıyla bel ağrısı tedavisi için bir tencere suyun içerisine birkaç yaprak lahana atın ve kaynatın. Ardından yaprakların suyunu süzün ve bir tülbente sararak ağrıyan bölgeye kompres olarak uygulayın. Bu uygulamayı yarım saat boyunca yapmanız yeterli.
Brüksel lahanası ya da diğer adıyla Frenk lahanası (Brassica oleracea Gemmifera), turpgillerdendir ve küçük yumru şeklinde ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türüdür.
bulgur sıkması da derler. kısıra benzer bir iç hazırlanır, haşlanmış asma yapraklarına sarılır yenir. bir nevi kısırdır. kısırdan farkı iri bulgurdan bulgur haşlanarak yapılmasıdır. bol yeşillik mevsime göre taze veya kuru nane, maydanoz, bol domates (doğranacak !
Bu yemeği bir sarma olmasına rağmen dolma olarak adlandıranlar az değildir. Her neyse! Beyaz lahana sarması zeytinyağlı olduğunda da kıymalı olduğunda da harika bir lezzet sunar.
Yaprak yaprak ayıkladığınız lahanaları kaynayan suya atıp haşlayın ve süzülmeye bırakın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları pirinç, kıyma, domates rendesi, ince kıyılmış maydanoz, domates ve biber salçası, nane, tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve ılık su ile karıştırarak harcı hazırlayın.
Lahana Sarması Yapılışı İçin Malzemeler
1 tatlı kaşığı salça. Tuz. Kimyon. Karabiber.
Bitkiler aşırı suya dayanıklı değildir, dolayısıyla aşırı sulama yapmamaya dikkat etmeliyiz. Lahananın, düzgün gelişmesi, sağlam baş oluşturması ve yüksek kalitede yaprak üretmesi için düzenli olarak sulama yapmak gerekir. Alanda lahana yetiştirirken, yağmurlama veya damlama sulama sistemleri kullanabiliriz.
Salatada kullanacağınız mor lahananın gaz yapmaması içinse doğradıktan sonra tuz ve limonla bir süre ovabilirsiniz. Ovduktan sonra lahanayı durulamadan salataya ekleyebilirsiniz. Aman dikkat, salataya ekstra tuz atmayın sakın, yoksa fazla tuzlu olur ve yiyemezsiniz.
Lahananın göbek kısmı güzelce oyulur biraz derine inerekten ve lahana geniş bir tencereye oturtulur. Tencerenin boyu lahanayı geçmek zorunda değil. üzerine sıcak su dökülür tencerenin yarısına kadar gelecek şekilde. İki üç dakika kaynatılır ve büyük bir çatal yardımıyla dikkatli bir şekilde lahana ters çevrilir.
Bir tencerenin içine su koyun. Daha sonra ocağa alın. İçine bir çimdik tuz atın. Kaynadıktan sonra tek tek ayırdığınız lahana yapraklarını suyun içine koyun. 2 dakika kadar beklettikten sonra yavaş yavaş çıkarın.
Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Lahanalarınızı sarmalık ebata küçültün, iç ekleyerek sarın. Tencerenize dizdiğiniz sarmalara limonsuyu ve küçük doğradığınız sarımsakları ekleyin, dolma seviyesinden 1 parmak eksik sıcak su koyarak, dolma kapağı veya porselen kapak kapatarak 40-50 dk pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri