Günümüzde artan nüfus, gelişmiş teknoloji ve etkinlikler doğal kaynaklar üzerindeki insan baskısını artırmıştır. İşte, doğal kaynakların ya da belli bir ekosistemin kurumsal, yasal, bilimsel ve teknolojik düzenlemelerin de yardımıyla planlı biçimde korunmasına “çevre koruma” diyoruz.
Çevremizi Neden Korumalıyız? Yaşam kaynağı: Çevre, canlıların yaşamı için gerekli olan hava, toprak ve su gibi doğal kaynakları sağlar. Temiz su içebilmek, temiz havayı solumak ve üretebilmek için çevremizi korumalıyız. İklim: Çevre, iklimin düzenlenmesi bakımından çok önemlidir.
Doğal çevre terimi çoğunlukla Dünya ve Dünya'nın bazı bölgeleri için kullanılır. Bu kavram, insanlığın hayatta kalmasını ve ekonomik faaliyetlerini etkileyen tüm canlı türlerinin, iklimin, hava durumunun ve doğal kaynakların etkileşimini kapsamaktadır.
Çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribini, bozulmasını ve yok olmasını önlemeye, mevcut bozulmaları gidermeye, çevreyi iyileştirmeye ve geliştirmeye yönelik çalışmaların bütününe çevre koruma denir.
İlgili 34 soru bulundu
Çevreyi koruma bilinci sayesinde su, hava ve toprak kirliliği önlenir, doğal hayat korunur, karbon ayak izi azalır, küresel ısınma ve sera gazı etkisinden korunulur, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakılır.
Yaşadığımız dünyadaki ormanlar, dağlar, denizler, akarsular, şelaleler, peribacaları, mağaralar gibi kendiliğinden oluşan yani insanlar tarafından oluşturulmayan çevreler doğal çevreye örnektir.
Doğal çevre, sadece dağ, orman, nehir, deniz gibi doğal varlıklardan oluşan çevredir. Doğal çevrede canlı ve cansız varlıklar etkileşim içindedir. Denizler ve ormanlar gibi doğal çevreler, pek çok canlının da yaşam alanıdır.
Doğal çevre bileşenleri jeolojik yapı, jeomorfoloji, iklim özellikler, hidrografya, toprak tipleri ve bitki örtüsü olup bunlar söz konusu çevrede yaşayanların önemli ölçüde yaşam tarzını, ekonomik etkinliklerini ve geleceğini biçimlendirir (Şekil 1; Koçman, 2015).
Çevre kirliliği küresel ısınmaya neden olur. Artan nüfus yoğunluğu ve yanlış enerji tercihi ve tüketimi nedeni ile bitki örtüsü zarar görerek bütün canlıların neslini tükenme riskine taşıyor. Bu sebeple çevre kirliliği engellenmeli ve tüm bütün canlılar adına doğanın ekolojisini korumaya ve temiz tutmaya çalışmalıyız.
İklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli ve plastik atıklar, deniz ve okyanus kirliliği gibi çevre sorunları sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atmakta; insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, diğer canlı ...
Çevre koruma denilince akla ilk gelen bitki örtüsü kesinlikle ağaçlar. Görüntüleriyle, oksijen kaynağı ve erozyonla mücadelenin başrolü olmalarıyla temiz bir çevrenin vazgeçilmezlerinden olan ağaçları, korumak için de bir şeyler yapmamız mümkün.
Çevre; dünya üzerinde yaşamını sürdüren canlılarının hayatları boyunca ilişkilerini sürdürdüğü dış ortamdır. Çevre, bize geçmişten kalan bir miras değil; korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere en güzel şekilde devredilmesi gereken bir emanettir.
Çevremize verdiğimiz her zarar, istesek de istemesek de bizi etkileyecektir. Tüm canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için temiz havaya, temiz suya, temiz besine, kısaca temiz çevreye ihtiyaç duyarlar ve bunları bulabildikleri yerleri yaşam alanı olarak seçerler.
Çevre sorunlarıyla mücadele etmek ve doğayı korumak için atılması gereken çok sayıda önemli adım vardır. Atık yönetimi, su tasarrufu, enerji verimliliği, yeşil enerji kaynaklarına geçiş, doğal habitatların korunması, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir tarım ve gıda üretimi bunlardan bazılarıdır.
Doğal çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca karşılıklı olarak etkileşim içinde bulunduğu, biyolojik, kimyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel bütün faaliyetlerini devam ettirdiği bir ortamdır. Ekosistem olarak da isimlendirilen bu çevrede, canlı ve cansız varlıklar bir arada etkileşim hâlindedir.
Doğa: Atmosfer, litosfer, hidrosfer ve biyosfer olmak üzere dört temel ortamdan oluşan bir bütündür. Doğayı oluşturan bu dört temel ortam arasında sürekli bir etkileşim ve mükemmel bir denge vardır.
Yani insanlar tarafından değil de zamanla doğa olayları tarafından şekillenip, ortaya çıkmışlardır. Doğal çevreye örnek verecek olursak; ormanlar, dağlar, akarsular, vadiler, ovalar, çöller, denizleri sayabiliriz.
Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır. Basit anlatımıyla gözümüzün gördüğü her şeydir. Yaşadığımız ortamdır.
Çevre; insanların ve diğer canlıların hayatları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdır. Bir başka ifade ile yeryüzünde ilk canlı ile birlikte var olan çevre, bir organizmanın var olduğu ortam ya da şartlardır.
Fiziksel çevre niteliğine bakılarak doğal ve yapay çevre olarak ikiye ayrılır. Oluşumunda insanlığın etkisinin olmadığı çevreye (Dağ, deniz, göl, vb.) doğal çevre, insanın kendi amaçları doğrultusunda değiştirmiş olduğu çevreye (Şehir, kasaba, konut, yol, baraj, vb.) yapay çevre denir.
Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı; 08.07.2011 tarih ve 27988 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Bazı Kuruluşların Bağlı ve İlgili Oldukları Bakanlıkların Değiştirilmesine Dair Tezkere” ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlanmıştır.
Koruma görevlileri, kişilerin güvenliğini sağlamak, hırsızlık, vandalizm veya diğer kötü amaçlı faaliyetleri önlemek, yangın veya diğer acil durumlarda müdahale etmek gibi bir dizi görevi yerine getirirler.
Çevre Koruma Haftası'nda okullarda öğrencilere doğal çevrenin korunması gereği öğretilir. Hafta boyunca radyo ve televizyonda halka çevre kirlenmesi ile ilgili bilgiler verilir. Alınması gereken önlemler anlatılır. Gazete ve dergilerde doğal çevrenin korunmasına ilişkin yazılara yer verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri