Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
Kimler Oy Kullanamaz
Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.
Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
- İzinli olsalar bile silâhaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil), - Türk vatandaşlığını kaybedenler, - Ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunanlar, oy kullanamazlar.
oy kullanabilir miyim? Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır.
İlgili 31 soru bulundu
(54 Ülke, 112 Temsilcilik)
Doğumla Türk vatandası olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler (mavi kartlılar), seçimlerde oy kullanamazlar. (5901 Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 28 Md.) Seçimlerde oy kullanabilmek için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmak gerekmektedir.
Resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, ehliyet (sürücü) belgesiyle oy kullanılabilecek. Oy verirken seçmen bilgi kağıdı zorunluğu bulunmuyor. e-Devlet üzerinden veya YSK aracılığıyla sandık yerleri sorgulanabiliyor. Vatandaşlar ayrıca eski nüfus cüzdanıyla oy kullanabiliyor.
her birine seçmen olduğunu ve seçimde oy kullanabileceğini gösteren ve sandık seçmen listesindeki bilgileri kapsayan bir belge verir (Örnek: 142). Ayrıca, bu seçmenlerin esas kayıtlı olduğu sandık seçmen listesine meşruhat verilmek üzere kayıtlı bulunduğu sandık kurulu başkanlığına durumu yazı ile bildirir.
GEÇERSİZ OY PUSULASI NASIL OLUR? Oy kullanma işlemi sırasında mührün kullanma yerinin dışına taşması, zarfın, pusulanın arka tarafının veya aday fotoğrafının üzerine gelmesi gibi durumlarda oy geçersiz sayılır.
Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.
2017 yılı Referandum seçimlerinde YSK tarafından belirlenen 22 TL tutar bir önceki 1 Kasım Pazar 2015 seçimlerinde de 22 TL olarak belirlenmişti. 2023 Genel Seçimlerde ise oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlendi.
Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.
(298 Sayılı Kanun Madde 93-2). Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez; oy kullanma sırasında yardım edemez.
Buna göre; 31 Mart 2024 Pazar günü sandıklarda görev yapan sandık kurulu başkanları 2 bin 947 lira ücret alacak. Sandık görevlilerine ise 2 bin 88 lira ödeme yapılacak. Partili üyelere 1044 TL ve bina sorumlularına ise 2 bin 936 lira ödenecek.
Eğer sandıkta üye yada başkan iseniz ve mazeretsiz gitmediyseniz hakkınızda ilk önce yasal işlem başlatılır yapılan soruşturma ve incelemeden sonra en az 51 günlük idari para cezasına çarptırılırsınız eğer yerinize sandık başkanı temin edilememiş ve o bölgede seçim yapılamamış ise ceza artar 2 yıldan fazla hapis cezası ...
Bu seçimlerde görevlendirilen sandık kurulu üyeleri, mazeretsiz olarak görev yerlerine gitmemeleri halinde idari para cezasına çarptırılacaklar. 298 sayılı Kanun'un 22. ve 23. maddelerine göre belirlenen sandık görevlisi cezası, kişinin görevini belirtilen şekilde yerine getirmemesi durumunda uygulanacak.
Geçersiz oy biçimleri
Örneğin: Pusulaya hiç işaret (mühür) koyulmaması (boş oy). Pusulanın oylama kurallarına aykırı olarak işaretlenmesi, mesela: İzin verilenden daha fazla ya da daha az işaret (mühür) koyulması.
kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgesiyle oy kullanabilecek.
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.
Meşru mazereti olan seçmenler, seçimden sonra 10 gün içinde ilçe seçim kuruluna mazereti belgelemek için başvurabilir. Mazeret belgesi kabul edilen seçmenler hakkında cezai işlem uygulanmaz.
Görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilebilir mi? Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezasının bulunmaktadır.
YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası YSK tarafından belirlenir. Buna göre; Oy kullanmayanlara YSK tarafından belirlenen miktarda cezai işlem uygulanabilir.
Boş oy geçersiz oy olarak kabul edilir. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen oy kullanma kurallarına göre, oy pusulasına herhangi bir mühür basılmaması halinde oy geçersiz sayılır.
Seçmenler, T.C. kimlik numarası bulunan resmi bir belgeyle oy kullanabilirler. Bu belge, kimlik kartı veya pasaport gibi herhangi bir resmi belge olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri