Kevgirden ezilerek geçirilen erikler büyükçe bir tencere alınır ve kaynamaya başlayınca şeker ilave edilir. Şekerler eridikten sonra limon suyu da eklenir 1-2 dakika kaynattıktan sonra altı kapatılır. Hazırlanan marmelatlar henüz sıcakken cam kavanozlara konup ağzı sıkıca kapatılarak muhafaza edilir. Afiyet olsun...
Yumuşayınca kapağı açık tutulur ve ara ara ezdirerek suyu çekmesi beklenir. 30 dakika kaynattıktan sonra sıcak iken süzgeçten geçirilir.
Eriklerin kabukları patlayıp yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dakika kaynatın. Ocaktan aldığınız erikleri süzün ve suyunu kenara ayırın. Erikleri tel süzgeçte ezerek çekirdeklerinden ayırın. Erik püresini ölçün aynı miktarda şekeri ilave edin, ara ara karıştırarak kıvam almaya başlayıncaya kadar pişirin.
Marmelat Dolaba Nasıl Konulur:
Marmelat Uzun Süreli Nasıl Saklanır - Marmeladı dolabınızın en alt rafında düz olarak saklayın. Bu alan dolabın en soğuk kısmıdır. Güneş gören yerlerde bozulma olabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Sulu meyvelerle reçel ya da marmelat yaptığınızda az miktarda su ilavesi yeterlidir. Az sulu meyveler için 2-3 bardak kadar su ekleyebilirsiniz. Reçele ya da marmelata, yarım tatlı kaşığı kadar tereyağı eklemeniz hem reçelin köpürüp taşmasını önler hem de daha parlak bir görüntü kazanmasına yardımcı olur.
Hiç su ilave etmeden erikleri pişirin ve indirmeye yakın limon tuzunu ekleyip tencerede soğumaya bırakın. Soğuyan marmelatı robottan geçirin ve kavanoza koyun. Afiyet olsun.
Bu şekilde en az 12 saat (duruma göre daha fazla) güneşte bekletip demlendirdiğinizde, kıvamının yoğunlaştığını ve bir miktar daha şekerlendiğini göreceksiniz. Sonra kavanozlara kaldırıp, ağzı kapalı olarak buzdolabında muhafaza edin.
Kabızlık ve sindirim sorunlarına iyi geliyor. Kalbi koruyor ve inme riskini azaltıyor. Düşük glisemik indekse sahip olduğu için kan şekerini dengelemeye yardımcı oluyor. Kemik sağlığını iyileştiriyor.
Marmelattan bir miktar tabağa konur ve soğuması beklenir. Tabak sağa sola yatırıldığında akmıyorsa marmelat olmuş demektir. Aynı işlem kaşıkla da yapılabilir. Marmelat parçalar halinde kaşıktan akıyorsa pişmiştir.
Hafif ılıdıktan sonra cam şişe içlerinde uzun bir süre serin ve güneş almayan bir yerde saklayabilirsiniz. Hazırladığınız kırmızı erik marmelatını istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Marmelat Nedir? : Şeker ile karıştırılarak, pişirilmiş meyve ezmesidir. Afiyet olsun.
Erik Reçeli Nasıl Yapılır? 1 kilo mürdüm eriğini dörde doğrayın. Doğramayı bitirince erikleri tencereye koyup üstüne 5 su bardağı (yaklaşık 1 kg) şekeri ilave edin.
Erikleri yıkayıp ortadan ikiye bölelim. Tencereye alıp üzerine şekerini ve suyunu koyup kısık ateşte kaynatalım. Ocaktan alınca (sıcakken) blender yardımı ile iyice çektirelim veya tel süzgeçten ezerek geçirelim. Püre haline gelen marmelatı soğuyunca servis edebiliriz.
Toz şeker ile birlikte kendi suyunu bırakan eriklere; su, çubuk tarçın ve karanfil ekleyin. Kısık ateşte, dibinin tutmaması için aralarda tahta bir kaşıkla karıştırarak reçeli yaklaşık 40 dakika kadar kaynatın.
Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor. Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.
Kırmızı erik lif açısından çok zengin olduğu ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olduğu için diyet listelerinde mutlaka bulundurulmalıdır.
- İçerisinde bulunan lifler sayesinde karaciğere ve safraya iyi gelmektedir. - İçerdiği magnezyum sayesinde kas dokularının zarar görmesini engeller. - Kilo vermeye yardımcı olmaktadır. - A vitamini ve fosfor içerdiğinden vücuda oldukça faydalıdır.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Erikleri güzelce yıkayın ve çekirdekleri ile birlikte bütün olarak derince bir tencereye alın. Üstlerine toz şekeri ve suyu ilave edip güzelce karıştırın ve ocağın altını açın. Yüksek ateşte, erikler iyice yumuşayıp dağılmaya başlayana dek kaynatın.
Şeker eriyip sıvı hale geldiğinde suyu eklenip tahta kaşıkla karıştırılıp, orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynadığında yaklaşık 25 dk. Kadar pişirilir.
Marmelat için hazırlanan meyve ezmelerinin bir kg'sine yarım kg ile 1 kg arasında şeker konulabilir. Ancak şeker miktarı meyvenin cinsine, olgunluk ve tatlılık oranına göre farklılık gösterir. Meyve ezmesine şekeri iki seferde koymak şekerin ezmeye iyi karışmasını ve erimesini sağlar.
6) Kan Şekerini Dengeler
Meyvelerde bulunan doğal şeker yeşil erikte de yer alır. Kan şekerini ve tansiyonu dengeleyerek gün içindeki ani şeker düşüşünü önler. Ara öğünlerde rahatlıkla yeşil erik yiyebilirsiniz.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri