Yine birçok kişinin nötr koparsa kaçak akım koruma rölesinin açacağını ve sistemde hasar oluşumuna izin vermeyeceğini düşündüğünü hisseder gibiyim. Durum maalesef böyle değildir. Kaçak akım rölesinin açması için bir kaçak oluşması gerekir ki, nötr kopması durumunda bir kaçak oluşması söz konusu değildir.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Kaçak akım rölesi nötr olmadan çalışır mı sorusunun cevabı evet çalışır demek olacaktır.
Nötr iletken, tüm tek fazlı yük akımları için harmonik nedeni ile nötr iletkeninden oldukça yüksek miktarda akım alabilir. Bu da bir tesis için geri dönülmez hasarlara neden olabilir.
Fazdan giren akım nötrden çıkar ve bu iki akım birbirine eşit olmalıdır. Yani devreye giren akımla çıkan akım değerleri farklı ise devreye kaçak akım rölesi müdahale ederek devrenin elektriğini keser.
İlgili 44 soru bulundu
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
Topraklama ölçümünün yapılması, bu tarzdaki olaylarda yaşanan temasın geriliminin düzenini sağlayarak oluşabilecek hatalı elektrik akımına sınır getirmektedir. Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir.
Nötr iletken (nötr), tüketiciden gelen akımı üretim istasyonuna geri döndürmek için güç şebekesinde kullanılan bir iletkendir. Nötr kopması fazlarda eşit olmayan bir yükün aşırı akım nötr konuma boşaltılması ve sistemin otomatik olarak dengelenmesi için kullanılan iletkende meydana gelen kesilmedir.
Nötr İletken Nedir? Nötr, elektrik yüküne sahip olmayan yüksüz anlamına gelmektedir. Elektriksel olarak elektrik besleme kablolarındaki faz iletkenlerinde bulunan akımın kullanıcıya ulaşıp devresini tamamlamak için kullandığı geri dönüş yoludur.
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Hangi ucun faz ve hangi ucun nötr olduğunu bulmanız gerekiyorsa, kablo renklerini kontrol edebilirsiniz. Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz.
not: sigorta yüksek akımları değil, çok yüksek akımları engeller. Amacı üzerinde yazan çok yüksek değerin üstüne geçmemektir. faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Görüldüğü gibi nötr ile toprak aynı şey demek değildir. Nötr iletkeni AC bir sistemin topraklanması için bir aracı görevi yapar ve ancak sistem dengesiz olduğu durumda nötr iletkeni aracılığıyla toprağa bir akım akacaktır. Toprak olarak bahsettiğimiz ise elektriksel olarak yüksüz olan bir referanstır.
Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır.
Bu gibi nedenlerle kaçak akım rölesi attığı zaman sigorta kutusu içindeki bütün sigortaların kapatılması gerekmektedir. Sonrasında panodaki ana sigorta açılıp ardından kaçak akım rölesinin açılması gerekmektedir.
sebebi : sayaçtan çıkan besleme kaçak akım rölesine girer (faz*nötr*toprak) , Kaçak Akım Rölesinden çıkar sigortalara dağılır. KAR , faz nötrü baz alarak giren çıkan akımı sürekli konrtol eder. giren akım fazda 10 A olsun. dönüşte nötrden 9.97 A gelirse (30 mA kaçak olmuş algılar) KAR atar enerjiyi keser.
İnsan güvenliği: Kaçak akım rölesi, topraklama hattına sızan akımları algılayarak elektrik çarpması riskini azaltır. Hızlı tepki süresi sayesinde tehlikeli durumları tespit ederek devreyi hemen keser ve insanların güvenliğini sağlar.
Nötr hattının gerilimi toprağı referans alırsak düşüktür. örneğin 1-3 Volt.daha yüksekte olabilir. Örneğin 5 volt.hatalı durumlarda insanı hafiften titretecek seviyede olabilir. Normalde nötr e dokunmak insanı çarpmaz.Alıcı cihazı faz ile toprak arasına bağlamak yasal değildir(kaçak elektrik).
Nötr Toprak Arası Gerilim Kaç V Olmalı
Nötr ve toprak arasında gerilim değeri teoride 0V olmalıdır. Fakat elektrik tesisatının doğru boyutlandırılmaması sonucu veya dağıtım şirketinden kaynaklı olarak bu gerilimler artmaktadır. 2V 3V seviyelerine kadar normal olarak kabul edilebilmektedir.
Kontrol kaleminin ışığını yakan uç faz ucudur ve sigortanın girişine bağlanır.
Elbette nötr kopması, daire veya ofisin tek faz elektrik aldığı yerden olursa elektrik olmaz, çünkü devre tamamlanamaz. Ancak kullandığımız elektrik tek faz olsa da, yapının girişinden nötr kopması durumunda halimiz olasılığa bağlı olur.
Birçok kişinin evlerde ve ofiste tek faz kullanıyoruz, nötr koparsa elektrik gelmez dediklerini duyar gibiyim. Elbette nötr kopması, daire veya ofisin tek faz elektrik aldığı yerden olursa elektrik olmaz, çünkü devre tamamlanamaz.
Nötr iletkeninin dağıtık olduğu durumlarda her devrede nötr iletkeni için aşırı akım koruması gereklidir. Bu durumda, nötr iletkeni dahil tüm ilet- kenlerin kesilmesi gereklidir.
Devrede meydana gelmiş kaçak akımı anında algılayan, tespit eden ve açma işlemi yaparak, insanları veya tesisatı koruyan, olası tehlikeleri önleyen cihaza kaçak akım rölesi denilmektedir. Genelde tanımlama olarak, kaçak akım anahtarı veya kaçak akım sigortası olarak adlandırılır.
Nötr ile toprak hattı birleşmez.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri