Dilimizdeki kelimelerin eş anlamları ve zıt anlamları bulunmaktadır. Zıt anlamlı kelimeler anlam açısından birbirinin tam zıddı kelimelerdir. Bu sebeple doğal kelimesinin karşıt veya zıt anlamı yapay veya suni kelimeleridir.
Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir. TDK internet sitesinde yapay sözcüğünü doğadaki numunelerine benzetilerek beşer yoluyla üretilmiş veya yapılmış şeklinde açıklamaktadır. Doğada kendiliğinden olmayan, yapmacık olandır.
Yapay kelimesinin zıt anlamlısı; doğaldır.
Natural ve tabi kelimeleriyle eş anlamlı olan doğal kelimesi, 20. yüzyılda literatüre girdi.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman Doğal kelimesinin karşılığı olarak tabii, katıksız ve saf kelimeleri kullanılabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Gerçek sözcüğünün zıt anlamlıları 'sahte, düzmece, düş, hayal, yalan, asılsız' gibi sözcüklerdir.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
ZIT(KARŞIT) ANLAM
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Bu bakımdan soru kelimesinin ilk zıt anlamlısı olan kelime; cevap olup ikinci zıt anlamlısı yani karşıt anlam içeren sözcük yanıt kelimesidir.
Yapay kelimesiyle eş ve zıt anlamlı sözcüklerini sizler için derledik. Doğal, natural ve tabii sözcükleri yapay ile zıt anlamlıdır.
Zararlı kelimesinin iki tane zıt anlamı bulunmaktadır. Bu sözcükler fayda ve yarar sözcükleri olarak bilinmektedir. Zararlı kelimesi zarar veren ve faydasız anlamında kullanılmaktadır. Bu kelimenin zıt anlamları ise faydalı ve yararlı sözcükleridir.
Türk Dil Kurumu'na göre somut kelimesinin zıt anlamlısı soyut kelimesidir.
Medeni kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler barbar kelimesi ile ilkel kelimesidir. Buna göre medeni kelimesi ile ilkel ve barbar kelimeleri tam zıt anlamı olan kelimelerdir. Medeni kelimesi kentlileşmiş, kırsallıktan kurtulmuş, uygar anlamına gelmektedir.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne bakıldığında "özgür" kelimesinin zıt anlamları olarak karşımıza; bağımlı, köle ve tutsak kelimeleri çıkmaktadır.
Türk Dil Kurumu açısından, 'alet, taşıt ve vasıta' gibi kelimeleri eş anlamlı olarak kullanabilirsiniz.
Çok kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimede az kelimesidir.
Zıt anlamlı kelimeler aynı zamanda karşıt anlamlı kelimeler olarak bilinmektedirler. Bu yüzden anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelere zıt anlamlı kelimeler denir.
Anlamları birbirine karşıt olan kelimelere zıt anlamlı kelimeler denir. Bu kelimeler cümle içerisinde genellikle sıfat olarak kullanılır.
Anlamı bilinen ilk kelimesinin sahip olduğu birçok zıt anlam vardır. Son kelimesi, herkesin anlamını bildiği bir kelimedir. İlk kelimesinin zıt anlamlısı, son kelimesidir.
Yok kelimesinin zıt anlamlısı Var olarak kabul edilmektedir. Yok kelimesinin karşıt anlamı olan durumlarda Var sözcüğü kullanılır.
Er kelimesinin zıt anlamlısı olan dilimizdeki sözcük Geç kelimesi olarak karşımıza çıkar. Er kelimesi de zıt anlamlı ve karşıt kelimesi olan bir sözcüktür ve bu nedenle bunu öğrenerek rahatlıkla kullanmak mümkündür. Er kelimesinin zıt anlamlısı olan sözcük Geç kelimesidir.
Cevabın zıt anlamlı kelimesini ise soru oluşturmaktadır. Soru kelimesinin yanında cevabın bir diğer zıt anlamlısını da sual oluşturmaktadır.
Okul kelimesinin zıt anlamı var olmamaktadır.
Küçük kelimesinin zıt anlamlısı büyük kelimesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri