Tavaya yağ eklenir ve mantarlar 4 dakika kavrulur. Kavrulan mantarların üzerine, daha önce sotelediğiniz biberli karışım ilave edilir. Tuz ve karabiber ekledikten sonra birkaç dakika daha sotelemeye devam edilir. Ardından sotelenen mantarlar tabağa alınır.
Mantar hassas yapılı bir besin olduğu için yıkanması önerilmez. Mantar yıkandığı takdirde şeklinde bozulma ve yüzeyinde yapışma hissi bırakabilir. Bazı mantar çeşitlerinde mantarın üzerine soğuk su ilave edilerek yarım limon sıkılır. Limon suyu mantarı kararmasını önleyecektir.
Mantar sote yaparken, mantarların kararmaması için mantarları asla yıkamamanız gerekmektedir. Hafif nemli bir bez ya da kağıt havlu ile silmeniz yeterlidir. Yine pişirme esnasında tencerenin içerisine bir kaç damla limon eklemeniz, mantarların kararmasını önleyecektir.
Mantarın dış kabuğu soyulur mu sorusu genelde hijyen bakımından merak edilir, dilerseniz kirli dış yüzeyden kurtulmak için soymayı tercih edebilirsiniz; ancak mantarın kabuğunu soymadan da pişirmek mümkündür.
Mantarları yıkayıp su çekmelerine müsaade etmeden hemen doğrayın, Yapışmaz bir tavaya koyup harlı ateşte sürekli karıştırarak suyunu salıp çekene kadar pişirin, Suyunu çektikten sonra tereyağını, tuzunu ve karabiberini ekleyip birkaç dakika soteleyin.
İlgili 34 soru bulundu
Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur. Ayrıca suyla bir kez temas ettikten sonra içine giren su ve yabancı maddeleri çıkarmak imkânsız.
Mantarları tavaya atarak önlü arkalı, altın sarısı renge dönecek şekilde kızartın. Kızaran mantarları kağıt havlu serili tabakta bekleterek fazla yağını süzdürün. Mantar kızartmasını tuz ve karabiber serpiştirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Mantar, patlıcan, kırmızı et, balık, kabak gibi besinler ısıyla temas ettiği an renk kaybına uğrarlar. Ancak mantar piştikçe önce kahverengiye, ardından siyaha dönebilir.
Gereğinden fazla miktarlarda mantar tüketilmesi, yorgunluk, halsizlik, mide sorunları ortaya çıkarabilir. •Çok fazla tüketiminde ayrıca alerji, cilt alerjisi ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Özelliklede gebe kadınlar, hamilelik ve emzirme döneminde gereğinden fazla tüketmemesi gerekiyor.
İsteğe göre farklı sebzeler ilave edilir. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında mantarlar 15 dakika pişirilir.
Temizlediğiniz mantarları bütün olarak kaynar suda yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
Kültür Mantarları Zehirler mi? Kültür mantarları ile zehirlenme mümkün değildir. Ancak, bu mantarlar yetiştikleri ortamda, bazı mikroorganizmalar ile temas edebilirler. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır.
"Mantarın içeriğinde fazla miktarda yağ ve kolesterol yok. İyi temizlenmesi durumunda çiğ olarak tüketilmesi daha faydalıdır" diyen Basım, "Çünkü mantar protein kaynağıdır. Çiğ olarak tüketilmesi daha faydalı olur.
Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir. Mantarları haşlayıp hemen soğuk suya daldırıp şoklamak da bir diğer yöntemdir. Tencere veya tavada pişirilen mantarlar kısık ateşte pişirilirse maalesef hemen kararacaktır.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Mantarın dokusu sümüklenmeye başladıysa, kesinlikle tüketilmemelidir. Yapışkan, sümüksü kaplama mantarın lezzetini ve besin değerini kaybettiğini gösterir. Bu nedenle tüketilmesi sakıncalıdır.
Pişirilen mantarda zehir yok olur. Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır. Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz.
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
Tavaya veya yayvan bir tencereye sıvı yağ alınır. Mantarlar eklenip suyunu salıp çekene kadar kavrulur. (Mantarlar çok sertse su eklenip yumuşayana kadar pişirilir.) Soğan ve biber yumuşayana kadar arada karıştırılarak kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenip 5 dakika daha kavrulup ocaktan alınır.
Yemek biraz sulu istenirse domateslerle birlikte 1 çay bardağı kadar su koyulur, yemek tam suyunu çekmeden ateş kapatılır. AFİYET OLSUN!
Mantarda A, D, B, E, K ve P vitaminleri yer alır. Bu vitaminler sayesinde ise vücudun ihtiyacı olan değerler karşılanır. Mevsimine göre mantar tüketimi ile vücut direnci korunur. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve hastalıklardan korunmak için de tüketilmesi önerilir.
Demir döküm ya da yanmaz yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alın. Kısık ateşte açın ve içerisine zeytinyağını ilave edin. Zeytinyağı kızdığında ve tava güzelce ısındığında içerisine doğranmış mantarları ilave edin. Orta ateşe alın ve üzerine az miktarda tuz atın ve bu şekilde bir süre pişmeye bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri