Taze mantarlar kısa sürede bozulduğu için kullanım ömrünü biraz daha uzatmak adına haşlama yöntemi tercih edilebilir. Alternatif olarak diyet dönemindeyseniz ya da hiç yağ tüketmemeniz gereken bir durum varsa mantarı sotelemek yerine haşlayarak kullanabilirsiniz.
Mantarları pişirmeden önce 15 dakika kadar haşlayabilirsin ve sonrasında hemen soğuk suya sokarak şoklayabilirsin. Mantarları kısık ateşte pişirirsen hızlıca kararır. O yüzden mantarları yüksek ateşte pişirmelisin.
Taze mantar uzun süre tazeliğini koruyamaz, zaman içerisinde sulanarak çürürler. Bu nedenle; mantarı uzun süre saklamanın yolu ise, haşlayarak kendi suyu içinde kavanozlarda saklamaktır. Bu sayede mantar tat ve lezzetinden bir şey kaybetmez.
Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir. Mantarları haşlayıp hemen soğuk suya daldırıp şoklamak da bir diğer yöntemdir.
Tencereye zeytinyağını alın, orta ateşte yağı kızdırın ve soğanları tencereye atın. Soğanı 1 dakika kadar soteledikten sonra mantarları ekleyin. 6-7 dakika harlı ateşte (suyunu salıp çekinceye kadar) kavurun. Tuz karabiber ile tatlandırarak sıcak servis yapın.
İlgili 20 soru bulundu
Tavaya yağ eklenir ve mantarlar 4 dakika kavrulur. Kavrulan mantarların üzerine, daha önce sotelediğiniz biberli karışım ilave edilir. Tuz ve karabiber ekledikten sonra birkaç dakika daha sotelemeye devam edilir. Ardından sotelenen mantarlar tabağa alınır.
Temizlediğiniz mantarları bütün olarak kaynar suda yaklaşık 5 dakika kadar haşlayın.
Yapılışı: Haşlanmış mantarı süzerek dilimleyiniz, tavada kızdırılmış yağda kıyılmış soğanı bir dakika kavurunuz mantar tuz ve biberi ilave ederek üç dakika kadar karıştırarak sote yapınız. Kıyılmış maydanozla servis yapınız.
Mantarın süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapsedeceği için bu durum mantarın lezzetini ve rengini negatif etkiler. Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır. Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir.
Mantar oldukça su salan bir sebze olduğu için kendi suyunda rahatlıkla pişecektir zaten.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Kann ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Ortalama 8-9 dakika, suyunu salana kadar pişirin. Mantarların suyu çok fazla ise tencerenin kapağını açın ve suyunu çekmesi için 2-3 dakika daha pişirin.
Öncelikle limon suyu ve suyu karıştırarak minik bir su hazırlayın. Minik bir not: Mantarlarınız çok topraklı ya da kirliyse bu işlemi yapın. Mantarlarınızı bu suyun içerisine batırıp çıkarın. Burada amaç mantarı yıkamak değil, bu nedenle çok bekletmeyin.
Mantar hassas yapılı bir besin olduğu için yıkanması önerilmez. Mantar yıkandığı takdirde şeklinde bozulma ve yüzeyinde yapışma hissi bırakabilir. Bazı mantar çeşitlerinde mantarın üzerine soğuk su ilave edilerek yarım limon sıkılır. Limon suyu mantarı kararmasını önleyecektir.
Öncelikle mantar doğası gereği yapısı bozulmadan tüketilen besinlerdendir. Mantarın bazı bölgeleri soyularak yenebilir. Mantar saplarını mantarın şapka kısmından hafifçe çekerek ayırt edin. Daha sonra şapka kısmında siyahlıklar bulunur, bu siyah kısımları soyabilirsiniz.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Taze bir limonun suyunu sıkıp bir kaseye alın, kasenin içine çok olmayacak şekilde (Temizleyeceğiniz mantarların miktarına göre değişecektir) su ilave edin. Elde ettiğiniz bu limon suyu-su karışımının içine mantarları batırıp çıkarın. Asla uzun uzun suyun içinde tutmayın.
Dilimlenmiş mantarların bozulma süresi, diğerlerine göre daha kısadır. Dilimlenmiş mantarlar 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir. Pişmiş mantarlar, buzdolabında kapalı bir şekilde 3 gün saklanabilir. Pişmiş mantarları 2 gün içerisinde kullanmaya özen gösterin.
Tek başına sotelenip yenebiliyor, salatasından fırınlanmışına her hali kendine hayran bırakıyor. Bitkisel protein kaynağı denilince akıllara ilk onun adı geliyor. Konumuz pişirmesi hassas, kendisi pek faydalı mantarlar. Hemen hemen tüm yemeklere yakışan mantarların pişirmesi ise oldukça mühim mesele.
Pişen mantarları oda sıcaklığına gelmesi için bekletin. Ardından pişmiş mantarları kapaklı kaplara boşaltın ve ağzını sıkıca kapatın. Bu şekilde buzluğa atın. Pişmiş mantar, buzlukta 2 aya kadar tazeliğini koruyabilir.
"Mantarın içeriğinde fazla miktarda yağ ve kolesterol yok. İyi temizlenmesi durumunda çiğ olarak tüketilmesi daha faydalıdır" diyen Basım, "Çünkü mantar protein kaynağıdır. Çiğ olarak tüketilmesi daha faydalı olur.
Pişmiş Mantarın 100 gramında 15 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 100 gram Pişmiş Mantarda 15 kalori bulunmaktadır. Mantar, protein, potasyum, fosfor, demir, folik asit ve lif açısından zengin bir besindir.
Mantar enfeksiyonu vücudun hemen her bölgesine yerleşebilir. En sık rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Mantar nerede yerleşmişse o bölge kaşınır. Cilt yüzeyini etkilediği durumlarda ciltte; pullanma, kırmızı döküntüler ve yumrular, saç mantarında; saç dökülmesi ve etkilenen bölgede kellik meydana getirebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri