Mantarlar nemli ortamlarda gelişirler, bu nedenle yağmurlardan sonra topraktaki sporlar çimlenerek mantarları oluştururlar. Tek hücreli mantarlar ise tomurcuklanarak çoğalabilirler. Suda yaşayanlarda eşeysiz üreme daha çok hareket organeli (yani flagellum) bulunan zoosporlar ile olur.
Mantarın doğada yetiştiği kavak ve kayın ağacının oluştuğu ortamda Kompost denilen ortam oluşur. İstiridye mantarı komposto, mantar miselleri yani tohumlar uygun sıcaklık ve nem altında kuluçka döneminde mantar vermeye hazır hale gelir.
Kompost oluşumundan sonra 18-20 gün arası kuluçka süresi bulunan kültür mantarı, bu sürecin ardından yaklaşık 15 gün sonra hasat için uygun noktaya gelir. Yetişen mantarlarınızı topladıktan sonra aynı işlemlere devam ederek aynı komposttan tekrar tekrar ürün alabilirsiniz.
Mantar ekimi kompost ile birlikte yapılır. Yeteri miktarda kompostun toprağa karıştırılması ile birlikte mantar miselleri de sağlıklı bir ortamda toprakları yani doğal ortamlarına kavuşurlar. Ortalama 10 kilogram kompost içerisinde yaklaşık olarak 300 - 500 gram mantar miseli bulundurulması gerekmektedir.
Mantarlar sporlanma (sporulasyon) ile eşeysiz (aseksüel) ve eşeyli (seksüel) olarak üreme yeteneğine sahiptirler. Miselyumlar olgunlaşır ve yeterince gıda depo ederse veya çevresel koşullar sporulasyona uygun ise, hifalarda, genellikle, aerial olanlarında, çeşitli şekillerde sporlar gelişirler.
İlgili 24 soru bulundu
Mantarlar nemli ortamlarda gelişirler, bu nedenle yağmurlardan sonra topraktaki sporlar çimlenerek mantarları oluştururlar. Tek hücreli mantarlar ise tomurcuklanarak çoğalabilirler. Suda yaşayanlarda eşeysiz üreme daha çok hareket organeli (yani flagellum) bulunan zoosporlar ile olur.
Kültür mantarını yetiştirilmesi için hazırlanan bu özel toprağa kültür mantarı kompostu denilir. Kültür mantarı miseli, miselyum ile aşılanan buğday tohumlarıdır. Bu tohumlar kültür mantarı toprağı üzerine ekildikten kısa bir süre sonra mantar kökü haline gelir ve bir ki hafta içinde mantarlar büyür.
Mantar en çok ve en iyi ormanlarda, dağlarda, kısacası doğal ortamlarında yetişir. Bunun dışında mantar yetiştiriciliği için özel kurulmuş tesislerde de üretim kalitesi oldukça yüksektir.
Kültür Mantarı Tohumu Nasıl Olur? Mantarlar çiçekli bitkiler sınıfına girmez. Bu sebeple tohumları da bulunmamaktadır. Mantar yetiştiriciliği miseller yardımı ile yapılmaktadır.
Eşsiz aromasıyla yemeklere güzel bir lezzet kazandıran mantar, çok eski zamanlardan beri tüketilir. Her kültür için sofrada özel bir yeri vardır. Üretiminde Akdeniz iklim koşullarını gerektirmesi nedeniyle ülkemizde yetiştirilmesi kolay bir besindir.
Mantarlar özellikle yağmurdan sonra bir anda ortaya çıkan ve hızlı büyüyen organizmalardır.
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
İstiridye mantarı kompostları 3 dönem halinde mantar verir. Yani bir kompost 3 kez hasat edilir. İlk mantar kuluçka dönemi bittikten sonra 5-6 gün içinde toplanabilir hale gelir ve 10 gün içinde tüm mantarlar toplanır. İlk ürün döneminde o komposttan toplayacağınız tüm mantarın yaklaşık %40'ını toplamış olursunuz.
Doğa mantarları; yenilebilir, yenilmeyen ve zehirli olarak gruplandırılmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 300 civarında yenilebilir özellikte doğa mantar türü bulunmaktadır. Tüketim amaçlı toplanan bu doğa mantarlarının bir kısmı halk pazarlarında satılırken bir kısmı da ihraç edilmektedir.
Mantar geçirimsiz bir batmazlık malzemesidir, ticari kullanım için öncelikle hasat edilen kabuk doku peridermis tabakasıdır. Esas olarak güneybatı Avrupa ve kuzeybatı Afrika'ya özgü olan Quercus suber'den (mantar meşe) elde edilir. Mantar hidrofobik bir madde olan suberin'den oluşur.
Kültür mantarı daha çok nemli ve sıcak ortamları seven bir mantar türü olarak öne çıkıyor. Bu koşulların sağlandığı birçok farklı bölgede yetişen bir mantar türüdür. Özellikle sık ormanlık alanlarda, orman kenarlarında, otlaklarda ve tarlalarda yetişebilmektedir.
Kompost ham materyallerinin mantarın yetişmesine uygun besin elementlerine dönüşmesi için kompostun fermantasyonu gerekir. Bu fermantasyonu sağlamak için kompost ham materyaline aktivatör madde denilen azotça zengin organik maddeler katılır.
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Kültür mantarı, genelde ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Nemli ve sıcak ortamlarda yetişen kültür mantarı, yüksek alanlarda da görülebilir. Özellikle kuzey bölgelerde yetiştirilen istiridye mantarı, yaz sonunda kuluçka dönemini tamamlar. Eylül-Ekim aylarında görülmeye başlar.
Kütükte istiridye mantarı üretimi yapmak için kavak, kayın, ıhlamur veya söğüt ağacı kütükleri tercih edilmelidir. Geniş yaprakları olan tüm ağaç türleri mantar üretimi için uygundur. Ağacın odun cinsi ne kadar yumuşak olursa o kadar kolay mantar yetiştirilebilir.
II Mantarlar ılık ve karanlık or- tamları sever.
Mantarlar karbon ve enerji kaynaklarını bir çok substratlardan temin edebilirler. Doğada serbest olarak yaşayan mantarların bir çoğu enerji için bitkisel orijinli kaynaklardan yararlanırlar. Mantarların büyük bir ekseriyeti de glikoz, sakkaroz, nişasta, maltozu ayrıştırabilir ve bunlardan yararlanabilir.
Mantar, doğrudan deri teması yoluyla ya da eşyaların ortak kullanılmasıyla bulaşabilen bir hastalıktır. Özellikle bazı mantar türleri, yüksek bulaşıcılığı nedeniyle kalabalık ortamlarda birden fazla kişiyi etkileyerek salgına dönüşebilir. Çocuklarda görülen mantar enfeksiyonları, okul ortamında hızla yayılabilir.
Mantar tıpa, meşe mantarı ağacının kabuğundan yapılıyor. Mantarın şarap şişelerinde kullanılabilecek kadar yüksek kalitede olması için kabuğun oldukça dikkatli bir şekilde çıkarılması gerekiyor. Mantar elde edilebilmesi için bir mantar meşesi ağacının en az 25 yaşında olması gerekiyor.
Evde kendi mantarlarınızı yetiştirmek istiyorsanız, ihtiyacınız olan ilk şey mantar kompostudur. Mantar kompostunu hazır alabilir veya evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Fakat süreci hızlandırmak ve beklemek istemiyorsanız, hazır mantar kompostularını kullanmanızı öneriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri