Pirinç Unu
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme.
Buğday, mısır, patates v tapyokada (manyok) bulunan ve doğal yollardan oluşan bir karbonhidrattır. Nişasta genellikle bu mahsullerden elde edilse de pirinç, bezelye, bakliyat, manyok, tatlı patates, muz gibi başka pek çok gıdada da yer alır. Çoğu bitkide görülen bir süreç olan fotosentez sırasında üretilir.
Nişastanın yapımı oldukça zahmetli ve oldukça zor bir işlem olarak bilinmektedir. İlk olarak nişastanın yapımı için ana maddenin buğday olduğu bilinmelidir.
Vücutta sindirilemeyen dirençli nişasta, diyet lifi kapsamında yer alıyor. Sağlıklı insanların ince bağırsaklarında sindirilmeyen ve emilmeyen, ancak kolondaki yerleşik mikroflora ile kolonda fermente edilen nişasta veya nişastalı gıda ürünlerinin toplamına dirençli nişasta denir.
İlgili 37 soru bulundu
Nişastanın Zararları
Nişasta yüksek oranda glikoz içerdiği için; şeker hastalarının uzak durması gereken bir maddedir. Vücudun ihtiyacından fazla şeker depolama görevi olan nişasta, ölçüsüz kullanıldığında yağlanmaya ve kilo almaya neden olabilir.
Nişasta, bitkilerde meyve, tohum, kök gövdesi (rizom) ve yumru köklerde bulunur. Türkiye'de nişastanın başlıca kaynakları buğday, pirinç, patates ve mısırdır. Ekmek önemli bir nişasta kaynağı olup buğdaydan hazırlanır. Yemeklik baklagiller de (bakla, mercimek, bezelye, nohut) nişasta bakımından zengindir.
Nişastanın sağlık açısından da birçok faydası vardır. Örneğin, nişasta, kolestrolü azaltıcı özelliği sayesinde kalp sağlığını korur. Ayrıca, nişasta, lif içeriği yüksek olduğu için bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve bu sayede sindirim sistemini düzenler.
Buğday nişastası ya da pirinç nişastası daha çok sütlü tatlıların ve tatlı hamur işlerinin içerisinde kullanılırken, mısır nişastası da daha çok tuzlu tarifler ya da bağlayıcıya ihtiyaç duyulan sosların içerisinde kullanılır.
Tohum besidokusundan ayrılır ve bu iki içerik (hala ıslak bir şekilde) ayrı ayrı bekletilir. Sonra nişasta her birinden yıkanarak ayrılır. Mısır maserasyon sıvısından, tohumdan, liflerden ve mısır gluteninden ayrılan nişasta, genellikle hidrosiklondur ve sentrifüj edilip daha sonra kurutulur.
Nişasta granülleri temel olarak glikoz polimeri olan amiloz ve amilopektinden meydana gelir, fakat yapısında az miktarda fosfat ve lipid de içerir.
Mısır nişastası buğday nişastasına göre daha beyaz olduğu için muhallebi ve sütlü tatlılarda daha parlak bir görünüm için kullanılır.
Soru: Pirinç nişastası ile pirinç unu aynı şey mi acaba ? Yani bu ürün bildiğimiz pirinç unu mu ? Cevap: Hayır ikisi aynı şey değildir pirinç unu pirincin öğütülmesiyle elde edilir pirinç nişastası pirinçten uzaklaştırılarak yapılır.
Nişastasız sütlaç yaparken pirinci iyice haşlayıp eklenen suyun tamamını çekmesi sağlanır. Tarifte yer alan pişirme süresine dikkat ederseniz nişasta kullanmasanız da sütlacınız tam kıvamında olacaktır. Tarifte nişasta kullanılmadığından kıvamı yakalamak için sütlacı ara ara karıştırarak kısık ateşte pişirmelisiniz.
Un, nişasta ve pirinç ununun muhallebiye verdiği kıvam birbirinden çok farklıdır. O yüzden hiçbiri bir diğerinin yerini tam olarak tutmaz. Pirinç unu bağlayıcı özelliği çok fazla olmayan bir malzeme olduğu için sadece pirinç unu ile yapılan muhallebinin çok dağılgan bir yapısı vardır.
Pek çok insan mısır unu ve mısır nişastasının aynı şeyler olduğunu varsayıyor. Benzer profilleri vardır, ancak mısır unu bütün çekirdekten yapılırken mısır nişastası çekirdeğin nişastalı kısmından elde edilir.
Mısır nişastasının zararlarından bahsedecek olursak; içerisindeki GDO ve şekerden dolayı ciddi boyutlara varabilir. Aşırı tüketim sonucunda başta obezite olmak üzere tansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalığı hatta kanser dahil birçok hastalığa neden olabilir.
“Baklava hangi nişastayla açılır?” diye sorduğunu duyar gibiyiz şefim. İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır.
Mısır nişastası, mısırdan elde edilen bir nişasta çeşididir. Aynı zamanda bu nişasta çeşidi ülkemizde ismi en sık duyulan ve dolayısıyla pek çok kişi tarafından bilinen bir nişasta çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Nişasta özellikle tentürdiyot zehirlenmesinde çok faydalı bir besindir. Nişastanın lapası deri ve göğüs hastalıklarında da kullanılmaktadır. Nişastanın iltihaplara iyi geldiği ve cilt hastalıklarında kasıntıları kestiği de bilinmektedir. Banyo suyu içerisine karıştırıldığı zaman cildi yumuşatma etkisi bulunmaktadır.
Buğday nişastasının rengi, mısır nişastasına göre daha sarıdır. Patates Nişastası: Patates yüksek oranda doğal nişasta içerir. Doğal patates nişastası diğer nişasta çeşitlerine kıyasla daha geniş granüllü bir şekle sahiptir.
Nişasta şekeri de pancar şekeri gibi bitkisel kaynaklı, doğal şeker sınıfına giriyor.
Olgun olmayan yeşil muzlar yüksek miktarda nişasta içerirler ve bu nişastaların bir kısmı dirençli nişastadır. Muzun olgunlaşma sürecinde içinde bulunan nişasta şekere dönüştüğü için olgun olmayan yeşil muzlarda daha fazla dirençli nişasta vardır. Gerçekte dirençli nişastaların olgun sarı muzlardaki oranı %1'den azdır.
Havuç temel olarak su ve karbonhidratlardan oluşur. Karbonhidrat içeriği nişasta ve sukroz, glukoz gibi şekerlerden oluşur. Ayrıca görece iyi bir lif kaynağıdır ve 61 gram kadar orta boy bir havuç 2 gram lif sağlar.
İlave edilen yağ, et ve sebzeler kuru fasulyenin glisemik indeksini 34'e kadar düşürebilir. n 8 kaşık kuru fasulyede 30 gram şekere dönen nişasta vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri