Taş duvar kaplama, kullanım alanının çeşitliliği, renk ve desen çeşitliliği gibi nedenlerden dolayı oldukça fazla tercih edilen bir üründür. İç ve dış cephede sıklıkla kullanılan bir kaplama ürünüdür. Hemen hemen her yapıda ufakta olsa bulunana taş duvar kaplamaları, bulunduğu ortama başka bir boyut kazandırmaktadır.
Doğal taş kaplama, doğadan elde edilen farklı taşların iç ve dış mekanlarda estetik ve dayanıklı bir kaplama malzemesi olarak kullanılmasıdır. Farklı türdeki doğal taşlar, zengin desen ve renk çeşitliliği ile mekanlara benzersiz bir görünüm kazandırabilir.
Genellikle taş duvar olarak anılan masif kütle istinat duvarları kendi ağırlıkları ile zeminden gelen yanal itkiyi kontrol etme prensibi ile çalışan yapılardır. Bu tür dayanma yapıları genellikle taş, kaya ve betondan yapılır.
d) Duvar kalınlığı, en az 60 cm olmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Betonarme bir binanın ömrü 40-50 yıl iken, gerçek taş ustalığı ile inşa edilen taş evlerin ömrü ortalama 300 yıldır. Taş...
Dolayısıyla dış duvarları örerken iç alandaki net kullanım alanını da hesap etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca duvarları yaparken elektrik ve su tesisatı için bir boşluk bırakmanız gerektiğiniz de belirtmeden geçmeyelim. Bu noktada, gerekli yerlere kolonlar da yerleştirebilirsiniz.
Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir. Sağlıklı ve dayanıklı taş malzemelerinden yapılan evler, doğa ile uyumludur. Bu açıdan olası depreme karşı son derece güvenlidir.
Doğal taş duvarları elektrik süpürgesinin fırça aparatı ile temizleyebilirsiniz. Bu tür duvarları silerken ya da yıkarken kesinlikle kimyasal temizleyici kullanmamalısınız. Ilık su ile temizlemek yeterli olacaktır. Dilerseniz az miktarda sirke de kullanabilirsiniz.
Moloz taş duvar; inşa için özel olarak düzenlenen kesme taş kullanımının aksine, doğada bulunan kaba, işlenmemiş taşlar kullanılarak örülen duvara verilen isimdir. Moloz taş duvarlar harçsız taş yapıların inşasında kullanılırlar.
Boya ile taş deseni uygulamasında şablon ile uygulama yapabilirsin. Şablonun yanı sıra farklı kendin yap metotları da vardır. Ancak, hangi işlemle yapacağın fark etmeksizin uygulamada kaliteli bir duvar boyası tercih etmelisin.
Duvar taşlarının veya tuğlaların arasında kalan boşluklara harç doldurulup üst kısımlarına mala çekilmesi ile düzletilmesi, derzleri ortaya çıkartır. Bu boşlukların içini dolduran madde de derz dolgudur.
-50 cm duvar kalınlığı çift yüz için, 1 Ton taş ile 1m2 duvar örülür. -1m3 hacim için, 1,7 ton istinat taşı kullanılmalıdır.
Doğal taşlar yapısı gereği pürüzsüz değildir, yüzeylerinde baloncuk ve çatlaklar vardır. Sahte taşlar ise bu tür detaylar barındırmaz ve az kusurlu olmasıyla dikkat çeker. Taşınıza büyüteç yardımıyla göz gezdirerek üzerinde bulunan kusurları inceleyebilir, böylelikle gerçekliği ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.
Evet, bazı doğal taşlar bulunduğu ortamın ısısına göre renk değiştirebilmektedir. Bu renk değiştiren taşlardan bir tanesi ise ametisttir. Ametist genellikle mor renkte olmaktadır.
Yüzeyde yer alan çizgiler ya da mat alanlar rastgele ilerleyecek ve hemen her taşta farklı görünebilecektir. Yapay taşlarda ise dokunun çok daha düzenli görünmesi muhtemeldir. Doğal taşın gerçek olup olmadığı, ağırlığı, sertliği ya da kırılma neticesinde dağılma biçiminden de anlaşılabilir.
Yüzey gözenekli olduğundan cila uygulaması ile gözenekleri doldurularak daha düz bir yüzey elde edilebilir. Yüzeyi sıvı geçirgenliğine karşı hidrofob-lipofob yapan doğal taş bakım ürünleri ile yağ ve lekelere karşı koruyucu bir film ile korunabilir.
Yapıştırıcı : Doğal taş yapıştırma için mermer silikonu veya toz yapıştırıcı kullanılabilmektedir. Hazırlanan toz yapıştırışının kıvamı çok sulu olmamalı ve açık renk taşlar için beyaz renkli toz yapıştırıcı kullanılmalıdır.
Doğal taşlar akan suyun altında çalıştırılarak temizlenebilir. Temizlenmek için tuzlu suya veya deniz suyuna da daldırılabilirler. Eğer onları suda tutarsanız, temizlik daha da etkili olur. Tek yapmanız gereken onları 12 ila 24 saat bekletmektir.
Taş evler, betonarme evlere göre daha uzun ömürlüdür, daha sağlıklıdır ve daha az bakım gerektirir ama taş evlerin maliyeti de betonarme evlerden daha yüksektir. Çünkü taş da ucuz değil üstelik daha fazla işçilik gerektirir. Beki betonarme yapılardaki gibi demir ve kolon kullanmıyoruz ama taş ev daha maliyetlidir.
bilimsel testler ve araştırmaların da hepsi aynı yönde, taş yapılar en sağlam yapılar olarak geçer.
Enerji Verimliliği: Taş, ısıyı iyi bir şekilde tutma özelliğine sahiptir. Bu da taş evlerin enerji verimliliği açısından avantajlı olmalarını sağlar. Isıyı depolama kapasitesi sayesinde, taş evler yazın serin, kışın ise sıcak kalabilir, bu da enerji maliyetlerini düşürebilir.
Kışın kolay ısınır, yazın serin tutar. Bakım maliyeti kavramını taş evler için duyamazsınız. Çünkü kolay kolay bakım gerektirecek bir durum olmaz. •Ses yalıtımı sağlar.
Doğal yapı malzemelerinden yapılan taş evlerin avantajları arasında tabii ki sağlıklı yaşam da bulunuyor. Pis havayı yalıtarak hava kirliliğine karşı doğal bir filtre görevi gören taş evler, zararlı kimyasalların neden olabileceği sağlık sorunlarının önüne geçiyor.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri