Gebelik haftası; bebeğin anne rahminde geçirmiş olduğu süre için kullanılan bir tanımlamadır. Gebelik haftası normal yolla elde edilen gebeliklerde son adet tarihinin ilk gününden itibaren hesaplanmaktadır. Tüp bebekle elde edilen gebeliklerde ise transfer gününe göre hesaplanmaktadır.
Beta HCG seviyelerini takip etmek için kan testleri yapılır ve sonuçlar değerlendirilir. Bu süreç, genellikle embriyonun rahme yerleşmesinden 10-14 gün sonra gerçekleştirilir.
Embriyonun transfer edildiği tarihte gebeliğin 2 haftalık olduğu kabul edilir ve üzerine bu güne kadar geçen haftalar sayılarak hamilelik haftası hesaplanır. Normal yolla oluşan gebeliklerde gebelik haftası son adet tarihine göre hesaplanır.
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi genellikle embriyonun gelişimine bağlı olarak 3. ila 6. günler arasında gerçekleştirilir. Ancak, embriyonun transfer edilme günü, tedavi protokolüne ve embriyo gelişimine bağlı olarak değişebilir.
Embriyo, transferden sonra yaklaşık 1 ila 2 gün içinde rahim iç tabakasına ulaşır. Ardından, implantasyon adı verilen süreç başlar ve embriyo rahim iç tabakasına tutunmaya çalışır. Bu süreç genellikle 3 ila 4 gün sürer. Yerleşme tamamlandığında, gebelik oluşmuş olur ve embriyo gelişmeye devam eder.
İlgili 16 soru bulundu
Transferden Sonra 4.
Transfer sonrası 4. gün, embriyonun rahime yerleşme sürecinin başlamasıyla ilgilidir. Bu dönemde yaşanan belirtiler şunlardır: Kasık bölgesinde hafif ağrı ve kramp. Hafif leke şeklinde kanama.
Sağlıklı bir insan embriyosu, döllenmeden 5-7 gün sonra kabuğundan çıkar ve yumurtadan çıktıktan sonraki saatler içinde implante olur. Yani rahim duvarına tutunan embriyonun asıl istilası 3. gün transferinden yaklaşık 2-5 gün sonra ve 5. gün transferinden sonra 1-3 gün içinde gerçekleşir.
Transferin 1. Günü
Tüp bebek tedavisinde anne rahmine embriyonun transferinin ardından 1. gün embriyo kendini çevreleyen kabuktan ayrılmaya başlar ve anne adayında bir belirti gözlenmez.
Embriyo transferi sonrası 3.gün; transferin 3. gün belirtilerinde, embriyo rahim iç zarının daha derin kısmına doğru ilerlemeye ve tutunmaya çalışır. Embriyo transferi sonrası 4.gün; transferden sonra 4.gün belirtilerinde en önemli durum embriyonun rahim iç zarına doğru tutunma süreci devam etmektedir.
En erken olarak döllenmeden 7-8 gün sonra kanda tespit edilebilmektedir. Kliniğimizde 5. gün embriyo transferinden 9 gün sonra ilk beta hCG testini değerlendiriyoruz. Sonuç pozitif ise 48 saat sonra yapılacak ikinci bir beta hCG testi ile hormonun artış hızını değerlendiriyoruz.
Tüp bebek tedavisi ile oluşan gebelik süresini hesaplamada embriyonun rahme yerleştirilme tarih, anne adayının son adet tarihinin ilk gününden başlayarak yaklaşık olarak iki hafta sonrasına denk gelmekte ve böylece embriyo transfer tarihi, anne adaylarımızın hamilelik sürecinin yaklkaşık olarak 2. haftası olarak ...
Her iki yöntemde de hamileliğin kaç haftalık olduğunu hesaplamak için embriyonun transfer edildiği tarih dikkate alınır. Embro transfer edildiğinde gebelik 2 haftalık olarak kabul edilir. Ardından geçen haftalar bu tarihin üzerine eklenir.
Bunun nedeni, yumurta ve sperm hücrelerinin döllenmesinin 2 haftada gerçekleşmesidir. Tüp bebek yönteminde, embriyonun rahme yerleştirildiği gün net olarak bilindiğinden yaklaşık doğum tarihinin bu tarihten 266 gün sonrasına denk geleceği söylenebilir.
Herhangi bir gebeliğin söz konusu olmadığı kadınlarda Beta HCG değeri yapılan testleri ile 0 ila 10 mlU/mL aralığındadır. Tüp bebek tedavisi gören kadınlarda ise embriyo transferi sonrası gerçekleştirilen kanda gebelik testinde bu oranın en az 5 mlU/mL ya da 10 mlU/mL üzerinde olması beklenir.
Embriyo transferinden sonraki 10. Günde kanda gebelik hormonu ölçümü yaptıran anne adaylarında kandaki beta hcg değeri 30 ver üzerinde olmalıdır. 10 gün sonra ilk ölçüp yapılıp pozitif değer gözlendikten sonra bu test 2 gün sonrasında tekrarlanmalı ve artış oranı değerlendirilmelidir.
Gebelik testi taze transfer yapılan olgularda, yumurta toplamadan 14 gün sonra yapılır. Donma çözme uygulamalarında ise transferden 9 gün sonra yapılır; çok nadiren eğer 3. gün embriyolar dondurulmuş ve çözülerek transfer edilmiş ise, çözme transferinden 11 gün sonra gebelik testi yapılır.
Alt karın bölgesinde hafif kramp benzeri ağrılar, Yerleşme Kanamasının Süresi: Bu süre kadından kadına değişebilir. Genellikle 1 ila 3 gün arasında süren bir yerleşme kanaması meydana gelir, ancak bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir.
Tüp bebek tedavisi yapıldıktan sonra embriyo transfer işleminden sonra 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Sonuç negatifse tüp bebek tedavisinin tutmadığı kesin olarak anlaşılır. Tüp bebeğin tutup tutmadığı en net olarak bu şekilde anlaşılmaktadır.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Embriyonun rahime tutunma belirtileri
Kan testine kadar olan süreçte herhangi bir gebelik belirtisi olmaz. Yine bazı hastalarımızın hissettiği hafif karın ağrıları, mide bulantısı, bel ağrısı, halsizlik gibi belirtiler gebelik göstergesi değildir. Embriyo transferi sonrası yerleşme kanaması beklenmez.
Kimyasal gebelikler embriyo rahim içine tutunmadan önceki dönemde sonlanır ve genellikle gebeliğin fark edilmeden bitmesiyle sonuçlanır. Kimyasal gebelikte döllenme gerçekleşir ve Bu nedenle hamilelik testi pozitif çıkabilir. Fakat embriyo rahimde tutunamadığı için kendiliğinden düşer.
Hamileliğin ilk haftalarında ortaya çıkan kasık ağrısı, yukarıda da bahsettiğimizi gibi yerleşme ağrısı olarak bilinir ve bebeğin rahim içindeki yerleşmesi ve rahim duvarının genişlemesi sonucu ortaya çıkar.
Çok iyi kalite 3. gün embriyosu, çok iyi olmayan bir 5.gün embriyosundan daha avantajlıdır. Ancak kaliteler benzer ise bu kez 5. gün embriyosu tutunma anlamında daha başarılıdır. Özellikle taze embriyo transferi yapılacak ise 5. güne ulaşan embriyoların bir miktar daha iyi tutundukları bilimsel bir gerçektir.
Transfer adetten kaç gün sonra yapılır? Rahim içi zarının kalınlaşma durumuna göre genellikle adetin 15-20. günü arasında embriyo transferi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri